ד"ר קציעה עלון היא חוקרת ספרות ואמנות, בעלת הוצאת הספרים "גמא", אותה יסדה בשנת 2014.
ברכות, קציעה, על עשור של פרסום ספרים במיגוון סוגות ובמספר שפות.
הספר "לנוכח: קריאות באמנות ישראלית" מאגד רשימות, אותן פרסמה קציעה עלון בבמות שונות בשנות האלפיים – דברי אוצרות ומאמרי ביקורת. הספר כולל עשרות רבות של מאמרים, המציגים מנעד רחב של אמניות ואמנים. הקובץ נפתח בהקדמה מאירת עיניים ונחתם באחרית דבר עם הרהור על חשיבות איסוף אמנות.
קציעה עלון מיטיבה לשלב במגוון פעילותיה ובמחקריה בין ספרות לאמנות. אף המילים "קריאות באמנות" בשמו המוצלח של הספר מחוללות מזיגה בין הספרות לאמנות הפלסטית. הספר כתוב בשפה יפהפייה, מזמינה קריאה, מהנה. הוא שופע תובנות מעמיקות של קציעה עצמה, וציטוטים מדברי מבקרי אמנות בולטים.
ב-14.10.2024 התקיימה השקת הספר באולם של אגודת הסופרות והסופרים, בהנחייתה החיננית של קציעה. קהל רב של חברים, אמנים, ושוחרי תרבות הגיעו לחגיגת הספר, גם ביום של אזעקות תכופות במרכז ובצפון.
"קובץ הביקורות הזה", אמרה קציעה בפתח הערב, "הוא מחוות אהבה לאמנים הנפלאים", והוסיפה תובנה הגותית, ספוגה בנועם של חיוביות, אודות החיים בכללותם: "השאיפה של כולנו היא להפוך את החיים שלנו עצמנו ליצירת אמנות, עליה נסתכל ונאמר: אנחנו שמחים בה, אנחנו גאים בה".
בין הדוברים בהשקה היו אמנים וחוקרות אמנות. האמנים שמעון פינטו, מאיה כהן לוי, נורית ירדן, אריק בוקובזה בחרו, לפי בקשתה של קציעה, במסגרת הפירגון ההדדי, אמן אחר, וקראו מתוך הספר קטע על יצירותיו.
בין היתר, הוזכרו הצילומים של נורית ירדן, הציורים של אנה פרומצ'נקו, העבודות של דפנה שלום, היצירות של פאריד אבו שאקרה.
כל זמן ההשקה הוקרנה מצגת של עבודות אמנות של אמנים שיצירותיהם נידונות בספר, וגם של אחרים.
קציעה הסבה את תשומת לב הנוכחים לעבודה "מתווכחת" של נורית ירדן מתוך התערוכה "שבץ נא". המילה מביעה את הפן המרדני של האמנות, קריאת תיגר על הסדר הקיים.
ד"ר טלי תמיר, אוצרת וחוקרת של אמנות ישראלית, דיברה בהרחבה על הספר, וציינה את כתיבתה המשוכללת של קציעה עלון, השואבת מתחומי דעת רבים.
טלי תמיר התמקדה במילה הראשונה של שם הספר "לנוכח", שהושאלה ע"י קציעה מכותרת שירו של שאול טשרניחובסקי "לְנֹכַח פֶּסֶל אַפּוֹלוֹ", אותו היא מביאה במלואו בהקדמה לספר. השיר, שנכתב בשנת 1899, היה שערורייתי לזמנו, כי הוא מדבר על סגידה ליופי והשתחוות לפסל. השיר הוא מופת של שילוב בין המילולי לחזותי. בכך הוא הולם את סגנון כתיבתה של קציעה, הנע בטבעיות בין אזכורי עבודות אמנות לציטוטים מתוך יצירות ספרות. טלי תמיר הדגישה את היות קציעה אקטיביסטית חברתית, הדוגלת בפמיניזם מזרחי. כפועל יוצא מעמדתה זאת, מושא מחקרה הראשי הוא אמניות מזרחיות, אך אין קציעה מגבילה את עצמה לסדר היום המזרחי, ומקדישה את מחקרה גם לאמנים נוספים.
ועוד ציינה טלי תמיר, שקציעה, כאקטיביסטית, מציעה סדר יום חדש. לאחר שבתוך הטקסט, קציעה מזכירה, מתוך כבוד והגינות, מבקרים אחרים, שכתבו לפניה על אותו אמן, היא מעמידה בפני הקורא, בבהירות ובישירות, נדבך משלה, שמציע עקרון אחר.
אחדות מהרשימות המכונסות בספר נכתבו בשיתוף עם עמיתים, ועם ד"ר ליאת סידס, החוקרת אמנות ותרבות חזותית, בפרט.
ליאת סידס קראה את הספר מתוך היכרות ארוכת שנים עם קציעה. היא התייחסה בהשקה לסדר, "הלא סדור" בלשונה, של הרשימות בספר, ולפשר ההימנעות מחלוקה לשערים ולנושאים. ליאת סידס רואה בכך את כוונתה של קציעה להציב את הרשימות במשלב אחד, ברמת חשיבות זהה ושוויונית, ובכך לפרק היררכיות, ולערער על המדרג של גבוה/נמוך. וזה עם סייג אחד – הבחירה הנכונה והאמיצה להתחיל את המקבץ עם 2 רשימות על אמנותה של שולה קשת, מהמייסדות של תנועת "אחותי – למען הנשים בישראל" בשנת 2000 ומנכ"לית התנועה מאז 2005, פעילה חברתית ופוליטית, פמיניסטית מזרחית, אמנית בולטת ואוצרת. לסיכום דבריה אמרה ליאת סידס, שחשיבותו של הספר היא החשיפה בפני הקורא, צרכן האמנות, של מניפה רחבה של תערוכות מעשרים השנים האחרונות, המובאות מנקודת ראות מלומדת ואוהדת של המחברת.
בסוף הערב קציעה הודתה בצורה עמוקה ואוהבת לכל הנוכחים. כמו באחרית דבר של ספרה, היא המליצה לרכוש יצירות אמנות, שמוצעות למכירה במחירים סבירים, כדי שתהיה להן נוכחות חייה, רוחשת, רוטטת, מאתגרת, בתוך החיים.
את הערב ליווה הרכב של שלושה מוזיקאים: הזמרת שירה פגורק אשל, שכתבה את המילים, אייל הראל בגיטרה, ומרטין כיאל בפסנתר.
אירוע ההשקה היה רב-ערך עבורי. הרחבתי את ידיעותיי בתחום האמנות הפלסטית הישראלית. הכרתי מספר אמנים מובילים, התוודעתי אל "ערב רב", מגזין עצמאי לאמנות, תרבות, וחברה, בעריכת רונן אידלמן ויונתן אמיר, בו פורסמו רבים מהמאמרים המכונסים בספר.
תוך כדי כתיבת הסקירה הזאת, למדתי על פועלה רחב ההיקף של ד"ר קציעה עלון, ובעקבות כך, על חוקרת הספרות פרופסור רות קרטון בלום, שהייתה המנחה לדוקטורט של קציעה עלון באוניברסיטה העברית. והנה גם רות קרטון בלום חוגגת ספר חדש, "שיר בורא קורא", בצוותא ביום שישי הקרוב, 25.10.2024.
אהיה שם. מסתמן אירוע תרבותי-ספרותי משמעותי, מומלץ ביותר.
צפו גם במצגת שהוצגה באירוע ההשקה של קציעה עלון:
תודה חגית
משב רוח מרענן . הזדמנות להכיר דרך ספרה של קציעה והסקירה תחום שאיני מכיר באופן שוטף. פותח אופקים ומשאיר משהו טוב לפעם הבאה. בדרך גם להתוודע למסות של רות קרטון בלום.
מי צריך יותר?