כריכת ״יואב עזרא״ שיריו של יואב עזרא
כריכת ״יואב עזרא״ שיריו של יואב עזרא

נשיקה באוויר / יואב עזרא

הַפִּתָּרוֹן לַכִּבּוּשׁ הוּא כִּבּוּשׁ הֶחָלָל

הָלְאָה הָלְאָה

הַחוּצָה

מֵהַגְּבוּלוֹת הַצָּרִים

שָׁלוֹם אֶזְרָחִים עוֹיְנִים

חַיּוֹת אָדָם

הַמַּמְלָכָה מְתַעֲתַעַת בַּחַלּוֹנוֹת

הָאֶזְרָחִים בַּכִּידוֹנִים

אָז נְשִׁיקָה בָּאֲוִיר לָכֶם

לִפְרֵדָה מִתְאָרֶכֶת

לְשָׁנִים

בתחילת השבוע הובא למנוחות חוקר הספרות, העורך המיתולוגי של כתב העת "עכשיו", והסופר, פרופ' גבריאל מוקד (2026-1933), בבית העלמין ירקון, בשער הגאולה.

הצלם הפואטי עזרא לוי תיעד את מעמד ההלוויה, ופרסם בדף הפייסבוק שלו שיר על נוכחותם הדלה של המלווים את מוקד בדרכו האחרונה. נדמה לי שגם המשורר דניאל עוז התייחס לכך אצלו בפייסבוק, למיעוט המלווים – כעשרים או עשרים וחמישה. המשורר עודד כרמלי הספיד את מוקד ותיאר אותו כאחד מעמודי התווך של הספרות הישראלית, וחתם בציטוט משיר אהוב עליו מאת דילן תומס, "ולא תהי למוות ממשלה". המשורר יואב עזרא אמר קדיש.

השיר שלפנינו לקוח מתוך ספרו של יואב עזרא, "יואב עזרא" (2015, הוצאת הבה לאור, עורכים עודד כרמלי וג'רמי פוגל, עמ' 141), והוא גם היה לאחד משירי הדגל של המשורר.

לצד העמדה הפוליטית המקורית המוצגת בו, ברוח "המרוץ לחלל" אבל עם כְּסוּת חשובה של רצון בשלום, כותרתו, "נשיקה באוויר", יש בה משום תיאור אפשרי של מעמד הלוויה של כל אדם אהוב, ואולי גם של מי שהיו פחות אהובים בחייהם. אולי זו מעין נשיקה ארוכה באוויר של הנותרים בחיים לעומת מי שהגיע לסוף דרכו במובן הפיזי של הדברים ומכאן מתחיל להיות נוכח בזיכרוננו.

אני חושב בהקשר הזה על "ספר הנוכחות" של עמיתי הפילוסוף פרופ' אסא כשר, העוסק ב"מקום האמיתי של המתים בתוך חיינו" (2024, הוצאת כתר, עורכת הספר איילת שני, 338 עמ'), ומציע להתרכז במילה "אמיתי". בהקשר המדובר, יש לה משמעות יותר עמוקה מאשר נדמה לנו בקריאה ראשונה, וכדאי לחשוב עליה גם בקריאת השיר "נשיקה באוויר". או כלשון הדובר בו: "הממלכה מתעתעת בחלונות / האזרחים בכידונים".

ואידך זיל גמור.

הפוסט הקודםהמלצות אנשי יקום תרבות לסוף השבוע 5-6 יוני 2026
ד״ר אילן ברקוביץ' הוא בעל המדור "משורר בשטח" במוסף לתרבות וספרות של עיתון "הארץ". כמו כן הוא בעל המדור "שירת ישראל" בכתב העת "עיתון 77", ומפעיל דף פייסבוק בענייני שירה, חברה, ופוליטיקה. משנת 2012 ערך את העיתון העצמאי "שלם - עיתון לשירה טוטאלית בעברית". פרסם עד כה שישה ספרי שירה: "מודה באהבה" (1995, הוצאת סער); הטרילוגיה "תפוזים; חרובים; חרוזים" (2014-2007, הוצאת אבן חושן); "המשורר האשכנזי האחרון" (2016, הוצאת פרדס; "הכל שירה – האוסף האקלקטי" (2022, הוצאת ספרי עיתון 77).  

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

שלוש × 2 =