הקדמה מאת אלי אשד
על ארה”ב לצאת אל כוכב הלכת מאדים ולעשות זאת במהרה – כך הכריז נשיא ארה”ב ברק אובמה בנאום ובמאמר חשוב שפורסם באתר רשת הטלוויזיה סי-אן-אן:
America will take the giant leap to Mars
יש לקוות שהנשיא או הנשיאה שיבוא או תבוא במקומו יחשבו כמוהו.
לרגל קריאה חשובה זאת, לפניכם סיפור מדע בדיוני מפורסם וחשוב מאוד של תאודור סטרג׳ן, אחד מכותבי המדע הבדיוני הגדולים. הסיפור הופיע בעברית ב”פנטסיה 2000″, גיליון 16 בשנת 1981.
בעברית הופיע ספר אחד קלאסי של סטרג’ן, “על -אדם”,( 1953 תירגם: מאנגלית אריה חשביה,בסדרת ספרי המדע הבדיוני של הוצאת עם עובד ,1978 ) ועוד כעשרה סיפורים נוספים פרי עטו. אך כיום נראה ש”האיש שאיבד את הים” הוא המעולה בסיפוריו.
סטרג’ן עבד עליו במשך שנה ולאחר שגילה שאיש אינו מסוגל להבין אותו, גם לא אשתו ואמו, התייאש ממנו והניח לו. אך בדיעבד התברר לו שלא היה צורך להתייאש. “האיש שאיבד את הים” שהופיע בגיליון אוקטובר 1959 של “המגזין לפנטסיה ומדע בדיוני” היה מועמד לפרס ההוגו לשנת 1960, אך משום מה לא זכה.הוא הפסיד לסיפור קלאסי במיוחד אחר “פרחים לאלג’רנון “של דניאל קייס שגם הוא הופיע באותו המגזין באפריל באותה השנה.( את “פרחים לאלג’רנון ” ראו ב”יקום תרבות ” כאן .)
זהו הסיפור הקצר המוערך ביותר של תאודור סטרג’ן,זה היה הסיפור הראשון שהופיע במגזין מדע בדיוני וראה אור באנתולוגיה של הסיפורים הקצרים הטובים ביותר (מכל סוג) של השנה שבה פורסם The Best American Short Stories 1960 שערכה מרטה פולי ( סידרת הסיפורים הטובים של השנה מכל סוג שקיימת משנת 1915 ועד היום ) וכלל את 19 הסיפורים הקצרים הטובים ביותר שפורסמו באנגלית בצפון אמריקה בשנת 1959. כבוד שלו זכו מעט מאוד סיפורי מדע בדיוני אחרים.
. סיפור זה היה סיפור המדע הבדיוני האהוב ביותר על סופר המדע הבדיוני המפורסם ארתור סי קלארק. ולדעתנו זהו אחד הסיפורים הגדולים ביותר אי פעם על כוכב הלכת מאדים, ואחד הסיפורים הגדולים מכל סוג של הפרוזה הקצרה במאה ה-20.
ראו גם:
תודה על הסיפור. הרעיון נפלא, נהדר! אבל לדעתי היה צריך יותר להיצמד לעלילה.
[…] האיש שאיבד את הים – תאודור סטרג'ן (מתוך פנטסיה 2000, 16) […]