אם תחפשו בגוגל ‘ספרים אלקטרוניים’ תקבלו לפחות חמש תוצאות רלוונטיות שיחברו אתכם לאתרים המוכרים ספרים אלטרוניים בעברית.
אמנם חלק מהאתרים האלה הם אתרים עצומים, כמו אתר ‘eספרים’, הכולל כמה אלפי ספרים (בזמן כתיבת שורות אלה יש תקלה באתר ואי אפשר להוריד ממנו ספרים…), ובכל זאת אני אתמקד בשתי התוצאות הראשונות שמופיעות בחיפוש: אתר Evrit (עיברית), ואתר מנדלי.
אבל עוד לפני שאדבר על שני האתרים האלה, אני חושב שמגיעה איזו מילה ל’אתר החסר’.
ה’אתר החסר’ – ספרים אלקטרוניים מבית צומת ספרים
בכל הדיונים על חוק הספרים, וגם בדיון שלי במדור זה, נזכרה העובדה שישנן רק שתי רשתות גדולות שמוכרות ספרים בישראל, וכי כנראה מעל לתשעים אחוז מן הספרים בדפוס בישראל נמכרים דרך שתי הרשתות הללו.
שתי הרשתות הן כמובן רשת סטימצקי, ורשת צומת ספרים. אתר עיברית, כידוע לכולם שייך לרשת סטימצקי, אבל אין אתר המוכר ספרים אלקטרוניים ושייך לרשת ‘צומת ספרים’.
יש לצומת ספרים אתר אינטרנט מאוד יפה ומושקע, והוא אף מאפשר להזמין ספרים בדפוס אליך הביתה, או לחנות צומת ספרים הקרובה למקום מגוריך.
זה יפה, אבל בעיני זה מפתיע שאין גם אתר של ספרים אלקטרוניים.
שמעתי אנשים שמתארים את אבי שומר בתור איש עם שאיפות מאוד רמות. איש ש’ארץ ישראל השלמה בעיניו היא לא מן הפרת ועד הנילוס, אלא מן היאנגצה ועד האמזונס’.
אחלה, אבל מה עם ספרים אלקטרוניים אבי?
עיברית – חנות ספרים דיגיטליים
למרות כל מה שאמרתי לעיל, אם תיכנסו לאתר של ‘עיברית’, ולא תדעו את זה מראש, לא תוכלו לזהות מייד שזה אתר של רשת סטימצקי.
אתר עיברית הוא אתר מעוצב היטב, המוכר ספרים בדרך כלל די ביוקר (כארבעים שקלים לספר דיגיטלי, שאם חושבים על זה אז זה גם יותר מהמבצעים הידועים לשמצה על ספרים בדפוס, וגם מניב רווח מאוד נאה, במיוחד לספרים מתורגמים שעלות התרגום שלהם שולמה מזמן…)
בזמן כתיבת שורות אלה, מתוך ארבעה עשר הספרים שכריכתם מופיעה בעמוד הראשון של האתר, ארבעה הם ספרים של ארנסט המינגווי. אני אוהב את המינגווי, אבל לא בדיוק עידוד של ספרות מקור, או ספרות חדשה ובועטת, נכון?
עד לפני כמה חודשים היה באתר מידי חודש ‘סופר החודש’. הסופר העברי רואיין לאתר, וספריו בדרך כלל נמכרו במבצע. נראה שהיוזמה היפה הזאת לא מתקיימת כרגע באתר.
בצד החיובי עיברית הוא גם מכשיר (די יקר) לקריאת ספרים אלקטרוניים, גם אפליקציה לאייפד, ולאחרונה גם אפליקציה למערכת ההפעלה ‘אנדרואיד’. כך שאם יש לכם מחשב לוח מכל סוג ומין, תוכלו לקרוא עליו את הספרים של עיברית.
קשה להעריך ממבט ראשון כמה ספרים נמכרים באתר אבל כנראה שיותר מאלף, וכנראה שפחות מאלפיים.
מנדלי מוכר ספרים ברשת
גילוי נאות: למרות שבזכות מנדלי הספרים של ההוצאה שלי נמכרים גם באתר ‘עיברית’, הקשר הראשוני שלי היה עם מנדלי, ולמרות שנפח המכירות עד כה לא מרשים בשני המקרים, הוא גדול הרבה יותר במנדלי. חוץ מזה אני חושב שהם אחלה אנשים.
מנדלי היא שיתוף פעולה די מפתיע בין כמה אנשי טכנולוגיה לכמה אנשי ספרות. אני לא מכיר אישית את כל הנפשות הפועלות מאחורי המיזם, אבל אני כן מכיר את הנרי הראל, והקשר שלי אתו תמיד היה הרבה יותר מבסדר.
מה שמפתיע הוא לא רק שאנשי ספרות והוצאה לאור יכולים לשתף פעולה עם אנשי טכנולוגיה, אלא גם שאחת הישויות הבולטות ביותר בתחום הספרים האלקטרוניים בישראל היא התוצאה שיתוף פעולה כמעט אקראי כזה. עד כמה שאני יודע מנדלי מוכרים יותר ספרים אלקטרוניים מעיברית!
לעניות דעתי האתר של מנדלי מעוצב היטב. בכניסה לאתר תמיד ניתן לראות את עשרת הספרים החדשים ביותר, וההפנייה לקטגוריות היא ברורה ופשוטה.
מגוון המחירים באתר הוא גדול (מספרים בחינם, עבור דרך ספרים בחמישה ועשרה שקלים, ועד מה שהוא כנראה ה’גבול העליון’ מבחינת מחיר לספרים אלקטרוניים בישראל – ארבעים שקל). נראה שהמחיר הממוצע לספר באתר הוא נמוך יותר מאשר באתר עיברית.
הספרים של מנדלי הם בפורמט איפאב (Epub), וכך ניתן לקרוא אותם בקלות על כל מחשב לוח- הן אייפד, והן מכשירים של אנדרואיד.
ירון גולדשטיין, מנכ”ל מנדלי בכבודו ובעצמו הסביר לי איך לקרוא את הספרים שלהם על מכשיר הקינדל פייר שברשותי (אפשר להוריד את האפליקציה המתאימה מהאתר שלהם, ולא לעבור דרך ה’שוק’ של אמזון שלא עובד בארץ…), ואחרים ציינו כאן שניתן באמצעות אתר בשם ‘קניידלך’ להפוך כל ספר אלקטרוני מפורמט איפאב לפורמט מובי (mobi), וכך לקרוא אותו על כל מכשיר קינדל.
באתר של מנדלי יש נכון למועד כתיבת שורות אלה כ-530 ספרים, אבל מדי שבוע נוספים עוד ספרים, ואני אישית מתכוון להוסיף לפחות עוד חמישה בשנה הקרובה…
הצעה לקוראות: החל מהחודש הבא יתפרסמו במדור הזה בעיקר ביקורות על ספרים אלקטרוניים שקראתי. אתר מנדלי הציע לי לקבל ספרים אלקטרוניים בחינם אם אני מוכן לכתוב עליהם ביקורת.
גם אתן יכולות! כל מי שמעוניינת לכתוב ביקורת כאן על ספר אלקטרוני שנמכר במנדלי, מוזמנת לפנות אלי, לקבל את הספר, ולכתוב עליו ביקורת שתתפרסם במדור זה.
האפליקציה של עברית לאנדרואיד היא רק לטבלטים בגודל 10 אינץ’.
לך תדע למה? בכלל כל האתר של עברית קצת תמוה, נראה הוא הוקם על ידי סטימצקי למקרה ש… לא ברור מה. אולי למקרה שאמזון תפתח כאן חנות, או שמישהו יבין שיש כאן עסק לא רע וישקיע כמה מליונים במנדלי או ביזם אחר.
הפתעת אותי שמנדלי מוכרים יותר מעברית, מצד שני זה הגיוני. עברית זה אנטי נגישות, הם לא מוכנים לעבוד ישירות עם סופרים, רק עם מוציאים לאור, ההיפך ממה שהפך את אמזון קינדל למה שהוא. כל אחד רוצה להמציא את הגלגל.
כמובן שכשאני אומר שמנדלי מוכרים יותר מעברית, אני אומר את זה על סמך המכירות שלי, אז זה באמת רק ‘ככל הידוע לי’…