כריכת ״פרפר פרלין״ של לורן מילק
כריכת ״פרפר פרלין״ של לורן מילק

דניאל / לורן מילק

דָּנִיֵּאל לֹא אוֹהֵב אוֹתִי.

הוּא הוֹלֵךְ לִפְנֵי שֶׁאֲנִי נִמְצֵאת,

הוֹלֵךְ לְמִישֶׁהוּ אַחֵר

מִתְרַחֵק וּמִתְחָרֵק.

אֲנִי חוֹלֶמֶת רַע.

אֲנִי נִמְכֶּרֶת בְּכֶסֶף.

אֲנִי נִשְׁטֶפֶת בְּקֶצֶף.

גּוּפִי הוּא חִפּוּשִׁית עֲצוּבָה

וְדָנִיֵּאל אֶחָד

שֶׁמְּסַדֵּר לִי אֶת הָרֹאשׁ.

אֲנִי חוֹלֶמֶת רַע.

אֲנִי נִרְטֶבֶת בְּקֶצֶף.

אֲנִי נִמְכֶּרֶת בְּכֶסֶף.

אֲנִי נִשְׂרֶפֶת בְּחֵשֶׁק

וְדָנִיֵּאל לֹא כָּאן.

הֵם מְשַׁלְּמִים לִי בִּמְזֻמָּן

עַל כָּךְ שֶׁאֲנִי נוֹתֶנֶת

שֶׁרַק דָּנִיֵּאל יִגַּע בִּי

וְדָנִיֵּאל לֹא רוֹצֶה.

ביום רביעי נפטרה בגיל 69 המוזיקאית והזמרת-יוצרת קורין אלאל בעקבות מחלת סרטן הלבלב שבה לקתה. ברשת החברתית פייסבוק קראתי לא מעט הספדים של משוררות ומשוררים אודותיה, אבל זכרתי כי רק משוררת אחת זכתה לעבוד איתה ממש בצמוד על אלבום שירים שלם. זוהי המשוררת לורן מילק, שאלאל הפיקה עבורה מוזיקלית ואף הלחינה את שירי האלבום שלה "פרפר פרלין", שראה אור ב-2024.

בפרויקט ההד-סטארט של האלבום מצאתי את הדברים הבאים, שסיפרה מילק על אודות עבודתה עם אלאל: "מאז ומתמיד קורין הייתה חלק מפסקול חיי, מודל להזדהות ולהשראה. אני רוצה לספר לכם על הפגישה הראשונה שלנו, שהתקיימה באולפן של קורין לפני שנתיים. היה בינינו קליק אנרגטי ודיברנו הרבה על החיים. קורין אמרה שהשירים שלי יותר מדי ישירים וחושפניים עבורה. היא אמרה שהיא לא רגילה לשירים כאלה, שהיא באה מהדור של 'עטור מצחך' שבו שרו וכתבו אחרת. המבט שלה מאוד ריתק אותי. בתום שלוש שעות שיחה קמנו להיפרד ולחצנו ידיים. פתאום קורין חייכה ושאלה אותי: רוצה לכתוב איתי שיר? התיישבתי מחדש, המומה. מיד פרץ ממני השיר ׳דניאל׳. קורין חיבקה את הגיטרה והלחינה אותו תוך כמה דקות. התחבקנו. קורין פתחה יומן ושאלה: 'שנקבע עוד פגישה?'". כאמור, הפגישה הבשילה והפכה לפגישות שבסופן גם ראה אור האלבום, ששמו נקבע לו על פי שם ספר השירים השני של מילק, "פרפר פרלין", שראה אור לראשונה ב-2012 בהוצאת ספרא, ובמהדורה מחודשת ב-2020 בהוצאת טנג'יר.

השיר "דניאל", המוזכר בדבריה של מילק לעיל, ומופיע באלבום הנ"ל, הודפס כמעט בתחילת ספר השירים השלישי שלה, "בורא מיני יללות" (2020, הוצאת טנג'יר, עורכת אפרת מישורי, עמ' 8) והוא לא מתפענח בקלות. מעניין לחשוב עליו ועל שירי האלבום האחרים, שניתן למצוא ברשת ובספוטיפיי – אני ממליץ במיוחד על השיר Douleir – גם בהקשר של להיטיה הגדולים של קורין אלאל, שנכתבו בדרך כלל בידי פזמונאים ולא משוררים. ב"עטור מצחך" של אברהם חלפי היא ביצעה רק קולות רקע, אבל את השירים שהפכו ללהיטים שהיא שרה, כגון: "שיר לשירה"; "אין לי ארץ אחרת"; "ארץ קטנה עם שפם"; "אנטרטיקה"; "הטבעת נפלה"; "מותק"; "כשזה עמוק"; ועוד – כתבו פזמונאים ופזמונאיות. אולי דווקא בניגוד לדבריה, הישירוּת הפזמונאית קלה יותר לעיכול עבור הקהל הרחב מאשר העמימות המשוררית?

מיהו דניאל בשיר של לורן מילק? זה ברור שהוא מושא של אהבה נכזבת אבל לא ברור טיב הקשר בינו לבין הדוברת בשיר, האם הוא רחוק או מתרחק, או קרוב ומתקרב? ומדוע היא נמכרת בכסף ועוד משלמים לה במזומן? האם יש כאן סצינת מין תמורת תשלום במועדוני סקס? הדברים לא מתבהרים עד תומם ואולי אפילו סותרים זה את זה. אפשר גם לחשוב על דניאל כארכיטיפ תרבותי, למשל על דניאל הנביא מספר דניאל, הוא בלשאצר, פותר החלומות המחונן בחצרו של מלך בבל, נבוכדנאצר השני. בהקשר הזה, דניאל הוא מי ש'מסדר' לדוברת בשיר את הראש לאחר שהיא "חולמת רע". כדאי להאזין ברשת לביצוע השיר "דניאל" בידי קורין אלאל. היופי שבו מושרת השורה "אני חולמת רע", יוצא דופן. הוא מוסיף לה מימדים של אפלה, מימד של מיסתורין, נופך של שירה ספרותית, שהוא שונה בעליל מזה של שירת הפזמונים.

קיראו גם

ארבעה שירים מאת לורן מילק

לורן מילק בלקסיקון הספרות העברית

הבלוג של מילק, "מכתבים ללורן"

דף הפייסבוק של לורן מילק

הפוסט הקודםחטופה
הפוסט הבאעוצמתו והשפעתו של התנ"ך
ד״ר אילן ברקוביץ' הוא בעל המדור "משורר בשטח" במוסף לתרבות וספרות של עיתון "הארץ". כמו כן הוא בעל המדור "שירת ישראל" בכתב העת "עיתון 77", ומפעיל דף פייסבוק בענייני שירה, חברה, ופוליטיקה. משנת 2012 ערך את העיתון העצמאי "שלם - עיתון לשירה טוטאלית בעברית". פרסם עד כה שישה ספרי שירה: "מודה באהבה" (1995, הוצאת סער); הטרילוגיה "תפוזים; חרובים; חרוזים" (2014-2007, הוצאת אבן חושן); "המשורר האשכנזי האחרון" (2016, הוצאת פרדס; "הכל שירה – האוסף האקלקטי" (2022, הוצאת ספרי עיתון 77).  
לורן מילק. לקסיקון הסופרים העבריים
נולדה בי"ד בטבת תשל"ד, 8 בינואר 1974.  משוררת, מוזיקאית, ועורכת שירה וספרות ישראלית. שיריה פורסמו במגוון כתבי עת ובאנתולוגיות והולחנו בידי מוזיקאים רבים, ביניהם: קורין אלאל, יוני ליבנה[, אלונה דניאל, רונית שחר, נעמה שטרית, אור טפלר, גלי חי, אליה סממה, נעמה אור ועוד.

2 תגובות

  1. השיר עובד וחודר ללב הקוראת ללא צורך בפענוח הגיוני של פסוקיו. שיר של רגשות ומצב קיומי שנובע מבפנים ללא מחשבה סדורה, כמו כתיבה אוטומטית על נושא השיר – הקשר עם דניאל. אוהבת מאד. תודה, אילן ולורן. לא נשכח את קורין.

    • מרגיש כמוך. הכח של השיר מגיע ממקור מסתורי ודווקא מוצא חן בעיניי שאני לא יכול לפענח אותו.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

5 − שתיים =