יואב ויכסלפיש ממליץ

על סרטים בפסטיבל הקולנוע בירושלים

כרזת הסרט טאטאמי
כרזת הסרט טאטאמי

טאטאמי/ גיא נתיב וזאר אמיר איברהימי

הבמאי הישראלי גיא נתיב, שחי בימינו בארה"ב, וביים אשתקד את סרט הפתיחה של הפסטיבל, "גולדה", חתום על הסרט לצדה של הבמאית האיראנית, שעברה להתגורר בפריז.

אליפות העולם בג'ודו נערכת בגיאורגיה ונותנת סיכוי למתחרה האיראנית ליילה חוסייני (בגילומה של אריאן מנדי) להגיע לשלבים המכריעים ולהתמודד על מדליה, ובכך לפאר את שמה ואת המולדת. אבל לעסקנים יש תכניות משלהם, והעדיפות נוטה למניעת קרב פוטנציאלי מול המתחרה הישראלית, שני לביא, כדי למנוע סיכוי להפסד והשפלה למשטר. ככל שהתחרות מתקדמת כך גוברים הלחצים עד לפיצוץ הבלתי נמנע. שמו של הסרט מרפרר למזרון היפני עליו נערכים הקרבות.

נתיב ואיברהימי עוסקים בגורל העגום של ספורטאים ומאמנים (הבמאית מגלמת מאמנת) אשר נופלים קורבן למאבקי כוח פוליטיים ואינטרסים בינלאומיים, ומהווים "כלי משחק" נטולי עצמאות. במקרה דנן הנשים המוסלמיות כפופות למסורת פטריארכלית ונאבקות זו בזו על מעמד ותהילה. מחוץ לזירה פועלים גם אנשי המשטר כדי להבטיח את האינטרסים של שולחיהם וגם המתחרה הישראלית מנסה להגיע רחוק ככל האפשר.

105 דקות. שישי 19/7 16:30, רביעי 24/7 17:00

כרזת הסרט מחוץ לעונה
כרזת הסרט מחוץ לעונה

מחוץ לעונה/סטפאן בריזה

הסרט הצרפתי מתאר מפגש נוסטלגי בין מתיו, שחקן מפורסם (גיום קאנה) אשר מנסה למצוא מנוחה באחד מהאיים הבלאריים (בין צרפת לספרד), ואהובתו לשעבר אליס (אלבה רורוואכר).

שנים רבות עברו מאז פירוק הזוגיות ביניהם, וכל אחד מצא את מקומו. הוא במרכז סצינת הבידור הפריזאית, והיא בפריפריה השקטה כאם ומורה לפסנתר הנשואה לרופא.

השחקן ויתר על הצגה חדשה בשל הלחץ הנפשי, והוא מוצא את עצמו עובר הדרכה בתלסותרפיה – תורת הריפוי באמצעות הים. ריפוי כזה יכול להיעשות באמצעות מינרלים כמו בים המלח, אבל גם באמצעות פעולות פשוטות אשר תורמות לרגיעה ומיקוד.

מתיו, המוכר היטב באי ובמכון הספא, מקבל בקשות לצילומים משותפים ("סלפי"), אבל מנסה לעורר את רגשותיו כלפי אליס, והיא עושה כמוהו. הקשר המחודש ביניהם מעלה את השאלה האם מימשו את תשוקותיהם כשנפרדו לפני 15 שנה, או שהגעגועים מלמדים על תחושות שובע והחמצה הדדיות.

115 דקות. שבת 20/7 22:15, רביעי 24/7, 18:45, שישי 26/7 10:00

חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על ההצגה "כוח עליון"

כרזת ההצגה כוח עליון
כרזת ההצגה כוח עליון

"פורס מג'ור" (Force Majeure) היה סרט זוכה פרסים, משנת 2014, של הבמאי השוודי רובן אוסטלונד.

בדצמבר 2021 הוצג העיבוד לבמה של הבמאי האנגלי טים פרייס בלונדון, ובקיץ 2024, בתרגומו של דורי פרנס, ובבימויו של גלעד קמחי, ההצגה "כוח עליון" עולה על במת תיאטרון הקאמרי.

הציר המרכזי של ההצגה הוא הפקרה–התכחשות לאחראיות–לחץ חברתי–חרטה, והוא אקטואלי כאן ועכשיו, עד אימה, בתקווה שנגיע לשלב החרטה.

משפחה שוודית במקור, וישראלית מאוד בתרגומו של דורי פרנס, מבלה בחופשת סקי באירופה. בזמן ארוחה במרפסת מסעדה מתרחשת מפולת שלג, המאיימת על הסועדים. אב המשפחה נס על נפשו ומפקיר את אשתו, בתו, ובנו. אין נפגעים, הסכנה חולפת, הגבר חוזר לשולחן המשפחה במסעדה, אינו מודה בהתנהגות חסרת האחריות וערכו נופל בעיניהם של אשתו ושל ילדיו. תדמיתו של אב המשפחה, עקב התנהגותו הפחדנית כפליים, נפגעה במפולת השלג. האישה אינה מרפה. היא מזכירה לבעלה את מעשהו הפסול, מעלה את הנושא בשיחה עם חברי הזוג, שנמצאים באתר הסקי, ובסופה של החופשה הגבר מודה בהפקרת המשפחה ומתחרט על כך.

בנוסף לקו העלילה כבד המשקל הזה, ישנן גם סצינות קומיות ושעשועי פיתוי. השחקנים מצטיינים בתפקידיהם: יניב ביטון ונטע גרטי כזוג ההורים, רות סנדרוביץ' כבת המתבגרת. את תפקיד הבן מגלמים שלושה ילדים. אני ראיתי את אביב לוי, בנו של יואב לוי, שגם משחק בהצגה. התפאורה, בעיצובו של ערן עצמון, מופלאה ממש. הבמה בעיצומו של הקיץ הישראלי הופכת לאתר גלישה מושלג, גם בזכות עבודת הוידאו של עומרי רוזי. התפאורה משתנה תדיר – חדרי המלון השונים, הלובי, והמעלית מובאים וחוזרים אל מאחורי הקלעים.

לאחר החופשה המטלטלת, המשפחה חוזרת ארצה מאוחדת מחדש, אך למודת לקח.

 מועדי ההצגה הקרובים הם בימים א' – ג' בשבוע הבא, כפי שאפשר לראות באתר ההצגה.

מידע רב על ההצגה, כולל שיחות עם יניב ביטון, דורי פרנס, גלעד קמחי וערן עצמון מצוי בתכניה.

מתוך ההצגה כוח עליון
מתוך ההצגה כוח עליון
הפוסט הקודםהרצאת זום על גלגוליו של הגולם יום שלישי 23/7/24 שעה 18:00
הפוסט הבאבשנת 2525 בין עבר לעתיד
יליד 1974. בעל תואר שני בפילוסופיה. עיתונאי ספורט ועורך. חובב קולנוע ישראלי.
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

שמונה עשרה − 1 =