חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על ההצגה “הייתי והנני – אלכסנדר פן”

כרזת ההצגה ״הייתי והנני אלכסנדר פן״
כרזת ההצגה ״הייתי והנני אלכסנדר פן״

דורית ניתאי-נאמן, המנהלת האומנותית של “תיאטרון ניקו ניתאי”, התעניינה בדמותו של המשורר אלכסנדר פן.

הלוגו של תיאטרון ניקו ניתאי
הלוגו של תיאטרון ניקו ניתאי

היא פנתה למחזאי דניאל הורוביץ, וזה כתב “הייתי והנני – אלכסנדר פן”. המחזה הוצג בחודשים האחרונים בבימויה של דורית ניתאי-נאמן בבית טפר בתל אביב, באולם של תיאטרון החנות 31. משכנו החדש של “תיאטרון ניקו ניתאי” הולך ונבנה באותו המבנה. “הייתי והנני” יוצג על הבמה החדשה, לכשתיפתח במהרה.

בהצגה משתתפים צוות גדול של שחקנים. אייל שכטר מיטיב לגלם את אלכסנדר, סוער המזג. בתוכנייה עתירת המידע, שהוכנה בקפידה ע”י דורית ניתאי-נאמן, מפורטים שמות השחקנים ותפקידיהם: שירה פרבר, מורן אלון, יפתח רווה, יואב סדובסקי. אלו הם מוותיקי שחקני “תיאטרון ניקו ניתאי”, עוד בשמו הקודם בימי חייו של המייסד ניקו ניתאי, “תיאטרון קרוב”. וגם שחקנים צעירים חדשים: אבישג שרף, נטע עמנואל, ואליהו פלאי.

המחזה מתמקד בשנות חייו האחרונות של אלכסנדר פן, כשהוא סובל מסיבוכים של מחלת הסכרת, שפגעה ברגלו. מתוך ההווה הזה עולות סצינות מעברו של המשורר. אייל שכטר לובש בגדים חמים וגורר רגל בדמותו של אלכסנדר המבוגר, ואז מתגלה כצעיר ונמרץ בגופיה ובניתורים נמרצים ואגרופים קפוצים. כמתאגרף מקצועי בצעירותו, אלכסנדר פן המשיך להתאגרף עם המציאות כל חייו, והדבר מובלט בהצגה. כל כך מצער, שדעותיו הפוליטיות המרדניות, ההפכפכות, פגעו בפרסום שיריו בכתבי עת ספרותיים ובספרים בימי חייו. לאחר מותו זכה אלכסנדר פן למעמד של משורר חשוב. שיריו כונסו בספרים, זכו להלחנות ולביצועים רבים, והם מתנגנים באוזני כולנו. ההצגה מדגימה, למי שלא היה מודע לכך, כמה תסכול ועוגמת נפש נגרמו למשורר, שההערכה הספרותית נגזלה ממנו משיקולים זרים.

גם מבני משפחתו אלכסנדר פן לא רווה נחת. בנותיו ונשותיו הטיחו בו האשמות, חשו פגועות, נטושות. המוזיקה המקורית מאת איציק ינקלביץ ועבודת הווידאו של נעמי בן אסא תורמים ליצירת אווירת קרב האגרוף הרוחני.

המתח ביחסים עם הסובבים מפורק קמעה ע”י ביצוע השירים הידועים של אלכסנדר פן, דוגמת “היה או לא היה” ו-“לא אני הוא האיש”, בקולותיהם של צוות השחקנים. ישנן גם סצינות מעודנות של חיזור בין בני זוג, שבוימו ושוחקו בהדרכתה של בסי זולנו, מתאמת אינטימיות – איזה עיסוק מלבב!

ההצגה מנגישה את דמותו המורכבת של המשורר אלכסנדר פן, מעוררת את חמלתו של הצופה, ושמחה על כך, שהמשורר חי וקיים בספרות ובזמר. המוזיקה הרב-גונית והווידאו ארט, המציב אדם מעל תהום, חוברים למשחק המשכנע ולדיקציה הצלולה, ויחד יוצרים מופע עשיר ומרתק.

צפו בקטע מההצגה

מתוך ההצגה ״הייתי והנני״. צילום של ציפי שחרור
מתוך ההצגה ״הייתי והנני״. צילום של ציפי שחרור

כדאי לקרוא את רשימתה החווייתית של המשוררת ציפי שחרור על ההצגה.

הפוסט הקודםהעבר מסרב למות
הפוסט הבאשירה אימאג’יסטית -המשורר סקיפוויז קאנל והאימג’יזם
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

15 + ארבע =