חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על התערוכה “חיי יוסף”

בימים אלה, בתאריכים 1.12.2023 – 6.1.2024, מוצגת בגלריה לאמנות גבעון, ברחוב גורדון 35 בתל אביב תערוכת יחיד של הצייר יונתן הירשפלד בשם “חיי יוסף“.

יונתן הירשפלד כותב בנושאי תרבות, אמנות, ופילוסופיה, בעיתונים ובכתבי עת, ומרצה על הנושאים האלה בצורה סוחפת בפני קהלים שונים. דבריו על התערוכה מדגישים את רוחב היריעה של דמותו של יוסף המקראי ומגלים את הדמיון בין חיי יוסף לחייו של הצייר: “סדרה זו, הנעה בין בדים גדולים לניירות קטנים, צויירה במשך השנתיים האחרונות, והיא מיצוי ופסגה של תהליכים דומיננטיים בציור שלי מאז ומתמיד. בפשטות, מאז ומתמיד עסק הציור שלי בדיסוננס שבין ציור האולד מאסטרז והמודרניזם הישראלי, בחיפוש אחר האפי והמיתולוגי בפוגשם את האוטוביוגרפי וברעיון היונגיאני של מוות ולידה מחדש. הסדרה הזו רותמת את סיפור יוסף התנ”כי כמיתוס פונדקאי למשא אוטוביוגרפי: אני יוסף החולם (האמן), אני יוסף פותר החלומות (פרשן האמנות), אני יוסף המושלך לבור ויוצא ממנו על מנת לסלוח. זוהי אחת הסדרות שהכי התייסרתי במהלך העבודה עליה וציורים רבים שונו ונמחקו וצוירו מחדש פעם אחר פעם. חלקם צללו אל הבשר, השחור והבור, אחרים המריאו אל המופשט והחלום.”

יוסף מספר את חלומותיו לאחים מתוך התערוכה ״חיי יוסף״ של יונתן הירשפלד.
יוסף מספר את חלומותיו לאחים מתוך התערוכה ״חיי יוסף״ של יונתן הירשפלד.

קראתי ראיון שערכה חגית פלג רותם עם הצייר תחת השם “יונתן הירשפלד: כולנו יוסף. כולנו בבור. כולנו כתונת פסים מגואלת בדם”. מסתבר מהראיון שיוסף הצעיר בציור “יוסף מספר את חלומותיו לאחים” מעוצב כדמותו של יונתן הירשפלד הילד, כפי שמלמדת תמונתו של יונתן מאלבומו הפרטי המובאת בראיון.

שני ילדים בהירי שיער של יונתן הירשפלד
שני ילדים בהירי השיער

יעקב צ’ מאיר, סופר וחוקר תלמוד, כתב מאמר נרחב על התערוכה, עם האפיון המדויק: “הירשפלד הוא אמן למדן, במובן הזה שהוא פועל מתוך ההיסטוריה של האמנות, לומד דימויים, מתבונן, מעבד ומפרש”.

עוצמת הזדהותו של יונתן הירשפלד עם יוסף באה לידי ביטוי בציור ששמו כשם התערוכה “חיי יוסף”:

התמונה ״חיי יוסף״ מהתערוכה בשם זה של יונתן הירשפלד
התמונה ״חיי יוסף״ מהתערוכה בשם זה של יונתן הירשפלד

הפסיכואנליטיקאית אורנה קסטל כתבה על התערוכה מאמר תחת השם “יוסף ואחיו – פסיכולוגיה של האחאות ואנליזה של האחד”. רבים מהציורים בתערוכה הם דיפטיכים:

״יוסף פותר את החלומות של שר המשקים״ של יונתן הירשפלד
״יוסף פותר את החלומות של שר המשקים״ של יונתן הירשפלד

אורנה קסטל מציינת לגביהם: “ותמיד חייב להיות דיפטיך א-סימטרי, א-רורשכי כהכרזה על שיסוע מובנה בכל טבע אנושי.”

בעיניי, צורת דיפטיך הולמת את התוכן: המפגש בין יונתן הירשפלד האמן לבין יוסף התנ”כי משני קצות ההיסטוריה.

הפוסט הקודםאירוע השקת גליון מספר 11 של “נכון” 3/1/24 – קץ הספרות?
הפוסט הבאפרויקט אוטופיה: “בעיר החדשה” של טל סלוצקר
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

19 + eleven =