חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה
על הסרט “המזח”
“המזח” הוא סרטו של הבמאי ליאור חפץ, שמתאר את סיפור קרב “מוצב המזח” בתחילת מלחמת יום הכיפורים, והוא יוצא לרגל ציון 50 שנה למלחמה. הסרט קיבל ביקורות מעולות מהמבקרים ומהצופים. הסרט המבוסס על ספרו של נחום ורבין מוצב המזח: סיפור על כניעה וגבורה ועל הבלוג האופציה של הדוקטור נאמן לעובדות ההיסטוריות בצורה נגישה, ומצליח ליצור דרמה מותחת ונוגעת ללב הצופים.
מוצב המזח היה המעוז הדרומי ביותר בקו בר-לב שלאורך תעלת סואץ. הוא הותקף ע”י הצבא המצרי בפרוץ המלחמה, בשבת 6.10.1973, ספג פגיעה קשה, והיה מבודד משאר כוחות הצבא, שלא הצליחו להגיע למוצב לצורך פינוי הפצועים. בנוסף למפקד המוצב, שלמה ארדניטס, ( מגולם בסרט בידי דניאל גד), שהה במוצב ד”ר נחום ורבין ( מגולם בסרט בידי מיכאל אלוני) רופא במילואים, שהיה פעיל מאוד בניהול הקרב ובהחלטה הגורלית על הליכה מאורגנת לשבי המצרי. הסרט מדגיש את התרומה המשמעותית של כוחות המילואים, ובפרט של הרופאים, שמספקים מבט בוגר, מפוכח, מניסיון החיים, מעבר למקצוענות. הסרט גם מבוסס על הבלוג האופציה של הדוקטור, אותו כתב ד”ר נחום ורבין בשנת 2013, שממש בימים אלה, בספטמבר 2023 יצא גם כספר “מוצב המזח”.
ד”ר נחום ורבין, בתור רופא, הכיר את האמנה הבין לאומית של היחס לשבויי מלחמה. ביום הרביעי למלחמה, כאשר הצבא המצרי התקדם מזרחה, מעבר למעוז “המזח” שעל תעלת סואץ, כאשר המשך לחימת המוצב לא היה מביא להשפעה על מהלך המלחמה, אלא רק לאבדות נוספות בנפש, ד”ר נחום ורבין יזם את האפשרות של כניעה – הליכה מאורגנת לשבי בחסות הצלב האדום, בסיקור עיתונות, למען הצלת חיי החיילים והפצועים הרבים, שמצבם הלך והתדרדר. מפקד המוצב, סגן שלמה ארדניטס, תוך כדי התלבטות ובלב כבד, קיבל את ההחלטה.
הסרט מציג את הלחימה, את מהלך השיחות וההחלטות, ואת הטיפול הרפואי, בצורה מותחת ואמינה. אומנם, בסיפור המסגרת אנחנו רואים את ד”ר ורבין חי, נחקר ע”י נציגי הצבא לאחר המלחמה, אך איננו יודעים מה עלה בגורלם של שאר חיילי המוצב, והמתח נשמר. ראויים לתשומת לב מיוחדת שיתוף הפעולה והאחווה בין החיילים הדתיים והחילוניים, והקבלה המוחלטת של אורחות החיים של הזולת, שבאו לידי ביטוי מובהק ביום כיפור 5-6 באוקטובר 1973.
השחקנים מיכאל אלוני, דניאל גד, שהוזכרו כבר, וכן דניאל מורשת, המגלם את עמוס שולטייץ, קשר המוצב, מעולים בתפקידיהם. בסרט משולבים צילומים היסטוריים, שנעשו על ידי עיתונאים בזמן פינוי המוצב לשבי המצרי בשבת 13.10.1973.
הסרט מעורר עניין בהכרת העובדות ההיסטוריות, ובפרט אלה של תחילת המלחמה בחזית המצרית. ניתן לקרוא, לדוגמא, בוויקיפדיה, על קו בר-לב.
הסרט מסתיים בצורה אופטימית, בחזרת החיילים מהשבי המצרי, שנמשך כחמישה שבועות, ומוסר פרטים על חייהם לאחר מכן.
ב-9.10.2023 צפויה לעלות לשידור סדרת טלוויזיה “המזח” בת חמישה פרקים ב-“כאן 11” – ערוץ הטלוויזיה הציבורי הממלכתי של תאגיד השידור הישראלי.
סיפורי לוחמה-כניעה, החובקים את שתי הטקטיקות של ניהול מלחמה, מעניינים במיוחד. הרי זה גם הסיפור של סרטו של אבי נשר “תמונת הניצחון” – גם מול הצבא המצרי, אך שנים מוקדם יותר.
קדימון הסרט:
בתחילת הקדימון שבסוף ההמלצה רואים, על האוטובוס התקופתי (עם 5 ספרות בלוחית הרישוי, כאשר עכשיו – 8 ספרות) המתרחק, פרסומת לסרטי יונייטד קינג.
זה גימיק חמוד, מה גם שבתחילת הסרט, כיממה לפני המלחמה, עדיין יש מקום להתבדחות קלה.
סרט מעלף וטוב לדעת שיש סדרה בקרוב. וואי אני אשמח לראות עם הבן זוג שלי
אבדן ימי התום והנאיביות, כמו גם מכה קשה ליהירות ולשחצנות שלנו כלפי הערבים בעקבות ששת הימים. כן היו ימים בהם היה כבוד וחברות בין ימניים לשמאלנים , בין דתיים לחילוניים. מפקד יכל לקבל החלטות אמיצות , בלי לפחד שיקראו לו בוגד. מאז לא רק שאנחנו מטילים ספק בדברי המנהיגים, גם איבדנו את האמון בהם וזה בזה. תזכורת לבטן. הלוואי ונלמד משהו מאותה מזכרת.