לרגל פרסום הגליון העשירי בחמש שנים של כתב העת לספרות ספקולטיבית “נכון” אלי אשד סוקר את הגליון ואת כתב העת.

אירוע השקת הגליון יתקיים ביום שני, 22.5.2023, בשעה 20:00, בבית הסופר בתל-אביב.

המערכת

כריכת גליון 10 של ״נכון״

לחובבי מדע בדיוני, פנטסיה, וספרות ספקולטיבית בישראל, יש סיבה טובה לחגוג בימים אלו. הופיע הגליון העשירי של כתב העת “נכון” בעריכת פרופסור אורציון ברתנא, שיוצא לאור מידי חצי שנה בדייקנות של שעון שוויצרי מזה חמש שנים.

וזהו דבר לא מובן באליו בכלל.

היו כמה וכמה מגזינים של מדע בדיוני וספרות ספקולטיבית בעברית, משנות החמישים ועד היום, רובם לא שרדו מעבר לשלושה-ארבעה גליונות.

הבולטים הם פנטסיה 2000 ששרד 45 גליונות (הגליון ה-45 פורסם שנים רבות מאוד לאחר הגליון ה-44 שהיה האחרון בפועל), “חלומות באספמיה” עם 24 גליונות, ו”מרקורי” ששרד 13 גליונות.

אמנם יש מגזינים ברשת שמתקיימים יותר שנים מהמגזינים בדפוס, כך אתר “האגודה למדע בדיוני בישראל” שבו מתפרסמים גם סיפורים, אתר בלי פאניקה בעריכת רמי שלהבת, וגם “פנטסיה 2000” ממשיך כיום להתקיים כמגזין הרשת פנטסיה 2100 בעריכתו של העורך המקורי ד”ר אהרון האופטמן.

יש לקוות ש”נכון” ישרוד וישבור גם את השיאים האלו.

אם לסקור את הגליונות עצמם (גילוי נאות: יש לי מאמר כמעט בכל אחד מהם וחלק ראשון של מאמר גדול בגיליון האחרון), אפשר לאמר שיש התפתחות ברורה במגזין. בגליונות הראשונים היה יותר דגש על מאמרים ספרותיים ועתידניים, וכעת הדגש מושם על סיפורים בנושאי מדע בדיוני, וספקולציות על העתיד.

בבירור מספר החומרים הראויים שהעורך מקבל בפרוזה הולך וגדל. המגזין מפרסם גם שירים, אבל מספרם בטל בשישים, הסיפורים הם החשובים. מתגלים גם כותבים קבועים כמו ירון אביטוב, ישי ויסמן, מיכאל אלצופין, אוהד עוזיאל שכותב סיפורים בעלי גוון הומוריסטי במקצת, ווועלוול טשרנין השם דגש על סיפורים פנטסטיים בעלי רקע עמוק בהיסטוריה היהודית. כל אחד מהם פירסם כבר כמה סיפורים במגזין, וכל אחד מהם פיתח אישיות ספרותית מובחנת, אם כי יש לחכות לסיפורים הבאים כדי לברר בדיוק מהי.

פרויקט חשוב שעליו הכריז העורך הוא פרויקט “ישראל בעתיד-2050-2100-2150”, שבו הוזמנו הכותבים במגזין לנסות לדמיין את ישראל בעתיד הקרוב והלא קרוב. דבר שיש לציין שמעט מאוד כותבים העזו לעשות, הן לגבי העתיד הקרוב, והן לגבי העתיד הרחוק, להוציא כמה דיסטופיות בודדות.

גם המאמר שלי בגליון עוסק בדיוק בנושא הזה – בסקירה על היצירות שכן נכתבו לאורך השנים על נושא ישראל בעתיד. אורציון ברתנא בהחלט מתכוון להמשיך לעסוק בנושא זה בגליונות הבאים שיופיעו, ויש לקוות שהמגזין “נכון” יהפוך לבמה שבה ידונו ויתוארו, בסיפורים ובמאמרים, האפשרויות השונות לגבי עתיד מדינת ישראל, ועתיד העולם שבתוכו היא מתקיימת. זאת כחלק מדיון רחב הקף בנושא שכיום אנחנו זקוקים לו יותר מתמיד.

נזכיר לסיום שפרופסור ברתנא אישר ל”יקום תרבות” לפרסם רשימות מסוימות שהופיעו ב”נכון”, ואנו שמחים להעמידן לרשות הקוראים במרשתת.

ביום שני, 22.5.2023, בשעה 20:00, יתקיים בבית הסופר, ברחוב קפלן 6 בתל-אביב, אירוע ספרותי עם השקת גיליון זה, העשירי במספר.

את הגליונות אפשר להשיג דרך אורציון ברתנא:

bartana@ariel.ac.il

כריכה אחורית של גליון ״נכון״ מספר 10

קיראו גם:

אתר כתב העת “נכון”

מרכז חדש לפנטסיה בספרות העברית: ראיון עם אורציון ברתנא על “נכון”

להיות נכון: ירון אביטוב סוקר את “נכון” מספר 5

אירוע השקת גליון מספר 8 של “נכון” מוסרט

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

3 × 1 =