חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה
על ההצגה “ברלין” בתיאטרון הצפון
מאז שנת 2020, תיאטרון הצפון נמצא בבעלותו ובניהולו של גדי צדקה, מייסד “התיאטרון העברי”.
אחת ההצגות המקוריות של התיאטרון היא “ברלין”, מאת אילן חצור ובבימויו.
ההצגה מתרחשת בברלין של זמננו, בבית משפחת ישראלים, אמא ובנה המתבגר, הנמצאים מספר שנים בעיר, ועומדים לקבל אזרחות גרמנית. יחד איתם גר החבר הישראלי-ערבי של האם. אל חייהם היציבים מתפרצת תקומה, האמא-סבתא, שמגיעה בפתאומיות מהארץ. תקומה היא ניצולת שואה שנדרה נדר לא לדרוך לעולם על אדמת גרמניה, אך כשנודע לה שבתה ונכדה, המתגוררים בברלין, עומדים לקבל אזרחות גרמנית, היא שוברת את הנדר, נוחתת בביתם באמצע הלילה, כשצו הגיוס של נכדה בידה, ותובעת בתוקף שיוותרו על האזרחות, ויחזרו ארצה. אז מתרחשות התפתחויות בלתי צפויות לכל הדמויות, בעלילה מרתקת, רבת תפניות, בהובלתה של תקומה, המגולמת ע”י גילה אלמגור הנמרצת ושובת-הלב.
המחזה “ברלין” מטפל בצורה ייחודית במיגוון נושאים טעונים, כגון יחסים בתוך המשפחה: אמא-בת, אמא-בן, סבתא-נכד; יחסים של יהודים-ערבים בארץ ובחו”ל; רגשותיהם של הישראלים הבוגרים, שהיגרו לברלין כלפי החזרה לארץ, לעומת הגעגועים המפתיעים לכאורה של הדור הצעיר.
כיוון שברלין היא בירת גרמניה, אין מנוס מהסוגיות הקשורות לשואה: יחסם של שורדי השואה לגרמניה של ימינו, תחושותיהם של בניהם של הנרצחים בשואה לעומת רגשות אשם של בני פושעי המלחמה הנאצים. בפן הקל ישנם מצב קומיים אחדים ואהבה רומנטית של בני הגיל השלישי. העלילה המפותלת, המותחת – מי יישאר בברלין ומי יחזור לארץ – מוגשת ע”י צוות שחקנים מעולים. בנוסף לגילה אלמגור, בעלת הנוכחות הכובשת, נמצאים על הבמה קרן צור הנהדרת, בתפקיד הבת, אמו של הנער. את הנער, המנגן בכינור, ובעצם מעדיף את הגיטרה, מגלם ניר כנען, שחקן תיאטרון וקולנוע ומוזיקאי מחונן. יגאל עדיקא מספק אתנחתות קומיות, לואי נופי מגלם את דמותו של החבר של האם, אברהם הורוביץ משחק את הגרמני דובר העברית, חברה החדש של תקומה.
אני שמחה שהזדמן לי לראות את ההצגה “ברלין” בתיאטרון הצפון.
ההצגה הקרובה צפויה להתקיים בתיאטרון ירושלים ב-19.11.2022
אני מקווה, שההצגה תגיע גם למרכז הארץ.