רנן שור, יוצר קולנוע, בממואר על דודתו המשוררת צפורה הלר-אלאור, על הקשר המשפחתי בינם, ועל דברים רבים אחרים.
המערכת







רנן שור, יוצר קולנוע, בממואר על דודתו המשוררת צפורה הלר-אלאור, על הקשר המשפחתי בינם, ועל דברים רבים אחרים.
המערכת
רוצים לקבל עדכונים על הפוסטים האחרונים שלנו?
הרשמו לניוזלטר השבועי של יקום תרבות!
צר לנו להודיע על עזיבתה את העולם הזה של המשוררת ציפורה הלר בגיל 99.
והנה הספד עליה של ספריית בית אריאלה.
"אולי פחדתי לחיות את האלוהי, עכשיו אינני מפחדת."
המשוררת ציפורה הלר, קוראת קבועה של ספריית בית אריאלה, הלכה לעולמה בגיל 99.
לפני ארבע שנים נפלה ציפורה ברחוב ושברה את עצם הירך, היא הבינה שלא תוכל לטפס שוב במדרגות לדירתה. מבית החולים היא התקשרה אל שאר בשרה, אחיינה, איש הקולנוע רנן שור. היא הפקידה בידיו את מפתחות הבית וביקשה שסייע לה במעבר לדיור מוגן.
ציפורה הייתה אגרנית ומתבודדת והייתה זו הפעם הראשונה מזה שנים שמישהו נכנס לדירתה הנזירית. שור החל במלאכת מיון אינספור חפציה של הדודה. בתוך מאות שקיות ניילון מלאות בכרטיסי אוטובוסים וקבלות, הוא מצא אוצר: אלפי שירים פרי עטה.
בתחילת שנות החמישים הוציאה הלר ספר שירה ראשון בשם " שירי מדבר ונחש". היא נחשבה לתגלית מרעישה, המבקרים היללו והשוו אותה לביאליק, זלדה ונתן זך.
ספר שיריה השני לעומת זאת התקבל בדממה תקשורתית ובהתעלמות מוחלטת והדבר פגע בה כל כך שהיא נשבעה שלעולם לא תפרסם עוד. הלר שקעה בשתיקה הולכת ונמשכת של משוררת, במשך רוב חייה הסתגרה בביתה, התמסרה לכתיבה והרבתה לפקוד את הספרייה. את ימיה העבירה בסגפנות, כמעט בסודיות, בניסיון לסלול נתיב משלה אל הנשגב.
רנן שור העביר את אוצר השירים של דודתו לידי עורכת הספרות עליזה ציגלר, שיחד עם המשוררות נעה שחם ומירלה משה-אלבו הצליחו לשכנע את ציפורה לפרסם שוב, מפני שחשבו ששירים כאלה, אסור להם להישאר בשום מגירה.
ספר שיריה "ובכל זאת מתלקח האור" הכולל מבחר משיריה 1940-2022, ראה אור בהוצאת ליריקה. וזיכה אותה בציון לשבח של פרס ברנר לשירה לשנת 2022.
יהי זכרה ברוך!