חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום לאירועים, ממליצה
על הסרט התיעודי “אנדרגראונד בלט”
לציון 2 גלי העליה הגדולים מבריה”מ לשעבר, 50 שנה לעליית שנות ה-70, ו- 30 שנה לזאת של שנות ה-90, אמליץ על 2 סרטים תיעודיים.
סרטה התיעודי של לינה צפלין, במאית עטורת פרסים שעלתה מבריה”מ ב- 1976, בהפקתה של דניאלה רייס רזון, “אנדרגראונד בלט“, על סטודיו לבלט הממוקם מתחת לטריבונות של אצטדיון טדי בירושלים. הסרט זכה בפסטיבל חיפה 2019 בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר.
נינה טימופייבה הייתה הרקדנית הראשית של תיאטרון בולשוי במוסקבה – “פרימה בלרינה” – במשך כשלושים שנה. נדיה, בתה הרקדנית, אך התחילה את דרכה ב-“בולשוי”, ואז, בשנת 1991, בדחף ציוני, שתי הבלרינות עולות לירושלים. בתחילת שנות האלפיים נדיה מקימה את בית הספר שלה למחול קלאסי, וממקמת אותו בחלל שמתחת למושבים של בית”ר באצטדיון טדי. בזמן משחק כדורגל תקרת הסטודיו רועדת, וקולות האוהדים מחרישים את צלילי המוזיקה של המחול. הסטודיו של נדיה שוקק חיים כל 7 ימי השבוע. הבלט דורש טוטאליות. הרקדן משיג קלילות וחוסר משקל קסום בעבודה יומיומית מתמדת. הסרט מראה את הווי שיעורי הבלט בסטודיו, וכן את ההופעות של “להקת בלט ירושלים”, בניהולה האומנותי של נדיה, בבמות שונות בארץ. משולבים בסרט גם קטעי ארכיון של ביצועיה של נינה, אימה של נדיה, על במת ה”בולשוי”. נדיה היא הכוכבת הזוהרת של הסרט. בחינניות כובשת היא מספרת על ניהול הסטודיו, על התגברותה על קשיי התפעול, ופורסת בהרחבה את משנתה אודות הבלט ויחסו של הרקדן לאמנותו. היא האימא הגדולה של כל תלמידיה הצעירים, תומכת בהם, ודוחפת אותם למצות את היכולות הגופניות והאישיותיות שלהם.
את הסרט ראיתי ב – “דוקו טי וי“, המיזם של רמי כץ – במאי, מחזאי, תסריטאי, המאפשר צפייה ביתית בסרטים תיעודיים ישראליים ובמפגשי זום עם יוצריהם.
https://www.facebook.com/HOT8/videos/2748954842042002/
חגית ממליצה גם על
הסרט התיעודי “מבצע חתונה”
צפו במקדימון
את “מבצע חתונה” יצרה הקולנוענית ענת זלמנסון קוזניצוב, בתם של מסורבי העליה-אסירי ציון סילבה זלמנסון ואדוארד קוזניצוב. בשנת 1970, כששערי ברית המועצות היו נעולים בפני יהודים ששאפו לעלות לישראל, התגבשה קבוצה של צעירים, זלמנסון וקוזניצוב בראשם, שתכננה את “מבצע חתונה” – ניסיון לחטוף מטוס ולחצות בו את הגבול לאירופה ומשם להגיע לישראל. אנשי הקבוצה נעצרו לפני ההמראה ונשפטו במשפט ראווה על בגידה במולדת. המשפט, שנקרא “משפט לנינגרד הראשון”, סוקר בהרחבה בעולם החופשי, שלמד לראשונה על קיומו של מסך הברזל, שמונע את יציאתם של אזרחי בריה”מ מחוץ לגבולות המדינה. אנשים ברחבי העולם הפגינו נגד תקופות המאסר הארוכות שנגזרו על חברי הקבוצה, ופעלו במרץ למען שחרורם של אסירי משפט לנינגרד, ובמיוחד לשחרורה של סילבה שנחשבה לסמל המאבק. על סילבה נגזרו 10 שנות מאסר, והודות למחאה העולמית, היא שוחררה ב-1974, עלתה לישראל, ופעלה לשחרור בעלה, שעלה ארצה בשנת 1979.
הסרט, שיצא בשנת 2016, צולם בשנים 2013-2015, ומתעד את מסען המשותף של סילבה וענת לרוסיה ולעיר ריגה, בירת לטביה, בה הייתה סילבה כלואה בבית מאסר סובייטי בשנים 1970-1974. סילבה היא אישה חזקה ואופטימית. היא נכנסת לתא הקטן הקודר של בית המאסר, הלא פעיל כבר, שנשאר כגלעד לתקופה הסובייטית, נזכרת בתקופת המאסר שלה כמעט בחיוך, כשבִּתּהּ היא זו שפורצת בבכי. הסרט כולל גם קטעי ארכיון מההפגנות העולמיות למען שחרורם של חברי הקבוצה, ושל מאבקה האמיץ של סילבה למען שחרורו של אדוארד קוזניצוב, בעלה, שכלל גם שביתת רעב בניו יורק 16 ימים עד לאיבוד ההכרה.
“מבצע חתונה” הנועז, והמשפט הפוליטי בעקבותיו, סדקו את מסך הברזל, ואפשרו את גל העלייה של שנות ה-70. מעשה הגבורה של סילבה זלמנסון וחבריה סלל את דרך לעלייתם של למעלה מ-160 אלף יהודים, שהם וילדיהם בונים ומפתחים את הארץ כבר כחצי מאה.
אפשר להזמין הקרנה מהאתר הרשמי של הסרט.