פסל הקיסר הדריאנוס שנמצא בתל שלם מדינת ישראל. נחשב אחד הפסלים החשובים ביותר שהתגלו במדינת ישראל אם לא החשוב ביותר. מוצג במוזיאון ישראל בירושלים. ויקיפדיה

לפניכם סיפור נוסף בפרויקט הסיפור התנכי וההיסטורי של יקום תרבות, על הקיסר הרומאי השנוא ביותר בתולדות היהודים, הדריאנוס, המתואר דווקא מנקודת מבט סימפטית של דן צלקה. הדריאנוס חוקר את הכוהנים הגדולים של יוון ומצרים על מפגשיהם עם האלים השונים.

הדריאנוס הוא אמנם הקיסר השנוא ביותר בתולדות היהודים, אבל בהיסטוריה הכללית הוא נחשב לאחד מגדולי השליטים הרומאיים, שליט מתון וסובלני בדרך כלל (חוץ מלגבי היהודים). מי שנסע לאורך כל האימפריה שלו כדי לבחון את תנאי החיים של העמים השונים במו עיניו. הוא גם הקים את "חומת הדריאנוס" הידועה בבריטניה.

הסופרת הצרפתיה הידועה מרגרט יורסנאר כתבה ב-1951 ספר ידוע מאוד בשם "זכרונות הדריאנוס", שבה הוצגה נקודת מבטו לגבי חייו, כולל לגבי מרד בר כוכבא. ספר שתורגם לעשרות שפות ובכלל זה לעברית, פעמיים.

עטיפת המהדורה העברית הראשונה של "זכרונות הדריאנוס" מאת מרגרט יורסנאר

הסופר העברי הידוע דן צלקה החליט גם הוא לכתוב סיפור מנקודת מבטו של הדריאנוס, שבו הוא, לשם שינוי בספרות העברית, מוצג בצורה כמעט סימפטית. בדומה לתיאורו בספרה של יורסנאר.

הסיפור שנכתב במקביל לכתיבת רומן היסטורי על ימי הביניים בשם "עננים"פורסם לראשונה בקובץ "יהואש ורוכבי המרכבה השמימית", סדרת עמודים לספרות עברית, תל-אביב: זמורה-ביתן, תשנ"ח 1997

הסיפור מובא באדיבות רמי צלקה ותודתנו לו.

אלי אשד

ציור מאנציקלופדיה "עולם התרבות -העולם מראשיתו ועד ימינו"

קיראו עוד על דן צלקה:

דן צלקה בלקסיקון הקשרים

קיראו עוד על דן צלקה:

אלי אשד זר בארץ נכריה :היצירה של דן צלקה

דן צלקה בלקסיקון הקשרים

דן צלקה בויקיפדיה

קיראו עוד על הקיסר הדריאנוס:

אלי אשד – הכוכב של בר כוכבא

אדריאנוס בויקיפדיה

צפו גם:

חייו של הקיסר הדריאנוס

מי היה הדריאנוס: תערוכת הדריאנוס במוזיאון ישראל

שלושת הפסלים הקיימים של הדריאנוס:

הקיסר הדריאנוס מסייר בחומת הדריאנוס בבריטניה שנבנתה בפקודתו. תולדות העולם לבני הנעורים חלק א' מהדורת ידיעות אחרונות, 1976

הפוסט הקודםהמלצות אנשי יקום תרבות לסוף השבוע 23-24 אפריל 2021
הפוסט הבאבבא, בר כוכבא, וקטועי האצבעות
דן צלקה
יליד 19 במארס 1936, וורשה. נמלט עם משפחתו לברית־המועצות, לסיביר, ולקזחסטאן. למד מדעי־הרוח באוניברסיטת ורוצלב, ובשנת 1957 עלה לארץ. אחרי שהות בקיבוץ ושירות צבאי למד היסטוריה ופילוסופיה, ואחר כך ספרות צרפתית בגרנובל. חי בפריז ובאמסטרדם, ועם שובו לתל־אביב היה יועץ ספרותי ללהקת התיאטרון 'במת השחקנים' וערך את 'משא', מוסף הספרות של 'למרחב' (1969־1970). אחרי שהות באנגליה ובאיטליה ערך את רבעון אגודת הציירים 'ציור ופיסול'. זכה בפרס ברנר (1976), בפרס היצירה (1972, 1991, 1997), בפרס אלתרמן עבור הרומן 'אלף לבבות' (1992), בפרס אקו"ם עבור 'עננים' ו'דפים מהודקים באטב' כספרי הפרוזה הטובים של שנת 1994, בפרס אקו"ם על מפעל חיים (2000), ובפרס ספיר (2004). פרסם כמה קובצי סיפורים ורומנים: 'ד"ר ברקל ובנו מיכאל' (1967), 'פיליפ ארבס' (1979), 'כפפות' (1982), ו'ספר האלף בית', אשר זיכה אותו בפרס ספיר לספרות לשנת 2004. יצירתו של צלקה מתאפיינת בכתיבה מופנמת והגותית. דן צלקה נפטר ב- 15 ביוני 2005, לאחר שסבל ממחלת הסרטן.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

3 + 2 =