לאחרונה יצא לאור ספרו של ד״ר יונתן יוגב "אליהו", רומן תנ״כי מעניין ביותר, שגיבורו הוא הנביא מהמאה התשיעית בשם זה, אבל גם המלכה איזבל ודמויות אחרות מהתקופה.
תקציר הספר מהעמוד האחורי:
מי לא שמע על אליהו הנביא? שמו נישא הלאה עם כל דור כבר אלפי שנים, והוא חלק משמעותי מהדתות המונותאיסטיות בנות זמננו. שירים ופיוטים נכתבו על אודותיו, ובכל ליל סדר אנו מותירים עבורו כיסא אחד ריק. אך מה אנו באמת יודעים על האיש? על מניעיו? על אופיו? על מוצאו? על יחסיו המורכבים עם אלוהיו? אליהו הנביא היה אחד הנביאים החשובים והמשפיעים ביותר בסיפורי המקרא, אשר פעל בקנאות נגד העבודה הזרה במאה התשיעית לפני הספירה בממלכת ישראל, בימי המלך אחאב ואשתו הצידונית, איזבל. הוא מופיע בפתאומיות כדי להעניש את אנשי ארצו בבצורת על חטאיהם, ומבצע את ניסיו ופלאיו במקומות שונים, עד אשר הוא מתמודד בקרב של אמונה על ראש הכרמל מול נביאי בעל ואשרה, כדי להחזיר את האמונה אל לב העם ולסיים את הבצורת. אליהו ממשיך במסעותיו עד שנלקח לבסוף על ידי אלוהים במרכבת אש אל השמים, ונעלם. ברומן אליהו אסף יונתן יוגב רמזים ומסורות רבות על אודות אליהו, והשתמש בהם ביד אמן חוקר כדי ליצור סיפור רלוונטי מאי פעם, מרתק ונבון, רווי ניחוחות, קסמים, רגשות, ויצרים, הנופח חיים באדם שהפך לנביא שהפך לסמל. בעזרת מידע מחקרי, דמיון, ולא מעט הומור, נצבעות דמויות מקראיות מוכרות בצבעים עזים, ומובאות מחדש בהרפתקה תנ"כית, הנשארת ימים רבים במחשבותיהם של קוראיה.
יונתן יוגב, יליד 1980, ד"ר במקרא ומזרח קדום, מורה, חוקר ומרצה, שפרסם מחקרים רבים בתחומים שונים. ספרו הראשון, "בית הצעצועים השבורים", יצא לאור בשנת 2017 בהוצאת כנרת זמורה ביתן. ספרו השני, "אליהו", יצא בהוצאת פרדס באוגוסט 2020.
"אליהו" הוא ספרו השני של יוגב. ספרו הראשון היה משהו אחר לגמרי, רומן בן זמננו בשם "בית הצעצועים השבורים" (כינרת זמורה ביתן 2016), המתאר שנה בחייהם של כמה תלמידים מופרעים במיוחד בבית ספר אי שם בבאר שבע.
את הספר הגדיר דני אורבך כ"יצירה מהממת – הבלחה נדירה של כתיבה יפיפייה בים הבנאלי של ספרים עבריים ומתורגמים שיוצאים בקיטונות אפרפרים ואחידים למדפי החנויות".
כך גם "אליהו" (בעריכת ורד זינגר, הוצאת פרדס 2020), שהוא בגדר יוצא דופן (אם כי בהחלט לא יחיד במינו) בעיסוקו המפורט בתקופה הקדומה של המאה התשיעית לפנה"ס מנקודת המבט של תושביה, שנראים לנו היום זרים ומוזרים ועם זאת קרובים עד כדי להטריד.
יש להניח שהספר הראשון נכתב על בסיס הכרות קרובה עם הנושא. אבל מסתבר שכך גם הספר השני, שכן ליוגב יש דוקטוראט במקרא, העוסק בחקר הכתיבה הקדומה של עיר המלוכה אוגרית שיצירותיה השפיעו עמוקות על כותבי המקרא המאוחרים.
והנה ראיון קצר עימו :
אלי: במה הדוקטוראט שלך במקרא? דהיינו מה תחום המחקר שלך?
יונתן: הדוקטורט שלי, "דרכי הכתב והכתיבה בלוחות אוגרית" שהוגש לאוניברסיטת בן גוריון ב-2011, מורכב מאסופה של מחקרים שונים שביצעתי עם פרופ' יונה שמיר על סופרים, סגנון, ולימוד כתיבה, במספר תרבויות מקומיות באלף השני לפנה"ס, והקשר של אלה לספרות המקרא. במלים אחרות, חקרתי בעיקר כיצד התנהלו בתי ספר לכתיבה לפני יותר משלושת אלפים שנים, התפתחות האלפבית, כתב היתדות, והכתב הליניארי, התפתחות השירה העתיקה, ועוד.
אלי: דהיינו עסקת במחקריך בשאלה כיצד צמחו והתפתחו סופרים במזרח הקדמון. מה הביא אותך לעסוק בדמות של אליהו ותקופתו דווקא כנושא לרומן?
יונתן: הפרקים העוסקים באליהו ואלישע הם חריגים בספר מלכים, ולכן מרתקים במיוחד. קשה לדעת כיצד הגיעו לשם בדיוק בהתהוות הספר, והתיאוריות רבות. לכן, בכיתה, כאשר מלמדים את ספר מלכים ומגיעים לפרקים העוסקים באליהו, ניתן לשים לב שכל התלמידים מקשיבים קצת יותר. לא בגלל השם המפורסם, אלא כי הסיפור מרתק באופן מיוחד, גדוש בתובנות שונות על היחסים בין הנביא לאלוהים. בעיניי זה אחד הטקסטים העלילתיים המרשימים ביותר במקרא.
אלי: איזה מין סוג של נביא היה לדעתך אליהו במציאות ההיסטורית, ככל שהייתה כזאת?
יונתן: כל הידע שנתון לנו על אליהו מגיע מספרות המקרא, שבה החיבור בין ההיסטורי לספרותי הינו כמעט בלתי ניתן להפרדה. בסיפור שכתבתי השתדלתי להתייחס לנביא כאדם לפני הכל.
איזה אדם הוא היה? ובכן, הוא דמות מורכבת ביותר. הוא מלא רגש ואכפתיות כאשר מת בן האלמנה, אישה צידונית זרה, אבל מלא בזעם רצחני על נביאי הבעל והאשרה. הוא מתווכח עם אלוהים, אך גם מציית להוראותיו. הוא עושה את תפקידו באופן מופלא, אך גם מתייאש ממנו עד מוות. הוא אדם רציני אך גם בעל חוש הומור וסרקזם. הוא כמונו, מורכב, בטוח ולא בטוח, אנושי.
אלי: העלילה של הספר נקטעת באמצע הסיפור על אליהו. אתה מתכנן רומן המשך? או שזה הכל מבחינתך?
יונתן: הסיפור על אליהו במקרא ממשיך עוד שנים אל העתיד. סיימתי אותו עם רמז לסיום המפורסם שבו אליהו נלקח במרכבת אש השמיימה, אך עם טוויסט משלי שהתאים לעלילה ולסיפור האהבה שבניתי. רציתי להשתמש בפרקים שמציגים לנו את אליהו בצורה הכי אנושית שלו, ולטוות סיפור מהם בלבד, כך שלא יהיה רומן המשך לסיפור זה.
אלי: אתה מתכנן רומנים תנכיים נוספים ?
יונתן: כתבתי לאחרונה קובץ של סיפורים קצרים בעקבות הרצאות שנתתי על מוטיבים של סיפורי אימה בספרות המקרא. סיפורים כמו פילגש בגבעה, בעלת האוב מעין דור, עקדת יצחק, ועוד. כל אלה יכולים להיקרא כסיפורי אימה ומתח לכל דבר. בניתי אותם מחדש, מזוויות שונות, כפי שעשיתי עם אליהו. לצערי, ספרות האימה אינה כה פופולרית בארץ, אז איני יודע אם אנסה להוציאו לאור. בכל מקרה, זה היה תרגול כתיבה מרתק.
הערת המערכת: כמה מסיפורים אלו, שאם נשפוט לפי הספר כנראה מענינים מאוד, יתפרסמו בקרוב ב"יקום תרבות" במסגרת "פרויקט הסיפור התנ"כי"
קראו פרק מהספר "אליהו" ב"יקום תרבות".