חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, אינה ממליצה על
הסרט “השקרן הטוב”
“השקרן הטוב” החל את דרכו בשנת 2016 כרב-מכר מאת הסופר ניקולס סירל. ג’פרי האצ’ר עיבד את הספר לתסריט עבור הבמאי ג’יימס קונדון. הלן מירן ואיאן מקלן – שני שחקנים בריטיים מהוללים – מגלמים את הדמויות הראשיות של גבר ואישה בני למעלה משמונים, שמפתחים מערכת יחסית רומנטית. הגבר – נוכל ורמאי, ומטרתו היא להשתלט על כל כספה של האלמנה האמידה, אבל את זאת הוא מסתיר היטב מפני האישה. הצופים רואים לאורך כל הדרך את שני צדדיו של הגבר, ואילו האישה עקבית בתמימותה עד לסצנת הסיום, שמהפכת את יחסי הכוחות בין שני בני הזוג.
עלילת הסרט כבדה, מגושמת. מטרתו של הגבר וחבורת הנוכלים שסביבו היא לשאוב את כספם של המשקיעים החדשים בעסקים המפוקפקים של החבורה. הגיבור הראשי – ראש החבורה – נוקט כלפי יריביו במעשי אלימות קשים, שנתפסים ע”י הצופים כתמוהים וקיצוניים.
לתוך מערכת היחסים הגלויה של בני הזוג לא מחלחל כל רמז מחייהם האחרים. התפקידים מבוצעים ע”י שחקנים, שמוכשרים לשחק מגוון תפקידים בצורה מדויקת, נקייה, ללא מעידות. אבל אנשים אמיתיים, שמנסים לחיות חיים כפולים – נכשלים פה ושם, ומערבבים בין הדמויות הכפולות שלהם, ומעוררים חשד. על כן היכולת של בני הזוג בסרט לעשות מעבר חלק בין הדמויות ללא מעידות נראית מלאכותית, לא אמינה.
הגבר נוכל אלים, אך מעמיסים עליו עוד: אונס של ילדה מתבגרת בהיותו בן 15, פשעי מלחמת העולם השנייה, התחזות, וזה כבד מדי, מיותר.
שם הסרט “השקרן הטוב” – הוא תרגום לא מספיק טוב. “the good liar” האנגלי ישים לשני המינים, אך העברית מבחינה בין המינים ומפלה, כי הרי עברית היא סקס מניאקית, כדבריה של יונה וולך.
חגית כן ממליצה על
הסרט “קצין ומרגל”
“קצין ומרגל” זהו סרט קולנוע צרפתי בבימויו של רומן פולנסקי, על פי תסריט המבוסס על ספרו של רוברט האריס באותו השם. הסרט מתאר את פרשת דרייפוס שתחילתה במשפט דרייפוס בדצמבר 1894, שתועדה בזמן אמת בראינוע, ועליה נעשו מספר סרטי קולנוע עלילתיים. הגרסה הנוכחית מתמקדת בתפקיד של הקצין הצרפתי ז’ורז’ פיקאר, אשר היה ישר, מצפוני, ופטריוט של צרפת והצבא. אחרי מינויו לראש מחלק המודיעין של הצבא, בשנת 1895, הוא התחיל לחשוד בכך שהראיות נגד דרייפוס זויפו ע”י קציני מודיעין בכירים, ולאחר חקירה מעמיקה הגיע פיקאר למסקנה כי המזכר, ששימש כעדות המרשיעה, נכתב על ידי הקצין פרדיננד אסטרהאזי. פיקאר הביא את הפרטים הללו לידיעת הממונים עליו, אך הם הזהירו אותו שלא לחשוף את הגילויים, ואף רדפו אותו. דרייפוס הובא למשפט חוזר, אשר הורשע גם בו.
פרשת דרייפוס ידועה היטב. אז מה בכל זאת ערכו של הסרט? דמותו של ז’ורז’ פיקאר מעוצבת היטב. הוא אינו חובב יהודים, אך רודף צדק מושבע, עד כדי העמדת הקריירה הצבאית שלו בסכנה, והוא מצליח לעורר ספקות בהרשעתו של דרייפוס ומביא אותו למשפט חוזר. השחקן הצרפתי ז’אן דוז’רדן , זוכה פרס אוסקר לשחקן הטוב ביותר בסרט “הארטיסט” משנת 2011, מגלם את התפקיד הראשי של ז’ורז’ פיקאר בצורה המשכנעת ביותר. עמנואל סנייה – אשתו של רומן פולנסקי, מרשימה מאוד בתפקיד אהובתו של פיקאר.
הסרט מצליח להראות את המורכבות של פרשת דרייפוס: את ההישג היחסי של כוחות האור להביא לזיכויו של דרייפוס מאשמת השווא, אך מנגד את התסכול והאיוולת של המשפט המעוות הראשון, ושל המשפט החוזר, של החיים שבוזבזו, של השקרים והזיופים של הצבא הצרפתי.