שרה אהרונסון. ציור: אפרת גל
ב-16 בינואר 2018 מלאו 128 שנים להולדתה של הסוכנת החשאית שרה אהרונסון, אשת קבוצה הריגול ניל"י, שנולדה ב-16 בינואר 1890.
היא הוצאה להורג ב-9 באוקטובר 1917 בידי התורכים, שגילו שהיא מרגלת בשירות הבריטים הפועלת נגדם במטרה להביא לקצה של האימפריה העותומאנית במזרח התיכון.
על חייה ועל קבוצת אנשי "נילי", קבוצת הריגול היהודית הראשונה בזמן החדש, נכתבו כמה וכמה ספרים, שאחד הבולטים בהם הוא ספר הנוער המפורסם "שרה גיבורת נילי" מאת דבורה עומר.
בין השאר נכתבו על חייה של אהרונסון ועל חיי חבריה גם כמה פזמונים. אחד מהם הוא פזמון של יעקב שבתאי, שזכה ללחן מבועז אבני, מלחין המספר על כך כאן ב"יקום תרבות".
|
בועז אבני ידוע בעיקר כמלחין סרטיו של אסי דיין, "מר באום" (1997) ו"הבשורה על פי אלוהים" (2003). אבל מבחינת אבני, יצירתו הבולטת ביותר בתחום הלחנת הפזמונים היא הלחן לפזמון שכתב יעקב שבתאי על שרה אהרונסון.
אלי: מה גרם לך להלחין מחדש את שירו הוותיק של יעקב שבתאי על שרה אהרונסון, שכבר הולחן בעבר בידי יוחנן זראי?
אבני: במהלך שנת 1996 פנו אליי בבקשה לבחור להלחנה כמה משירי הזמר של יעקב שבתאי, לצורך הפקת אלבום משיריו – פרויקט שבסופו של דבר לא יצא לפועל.
כשקראתי את השיר של יעקב שבתאי על שרה אהרונסון, הוא הרשים אותי כל כך, עד שהיה לי ברור שעליי להלחינו, למרות שצוין בכותרתו שכבר הולחן בעבר על ידי יוחנן זראי. לא הכרתי את הלחן הישן, שכן אין זה משיריו הידועים של זראי (האזינו כאן לשיר בלחנו של זראי). מבחינתי, השיר הלחין את עצמו: המנגינה במלואה הייתה גלומה במילים, וכל שהיה עליי לעשות הוא לשלוף אותה מתוכן.
שרה אהרונסון הנערה
אלי: מה משך אותך כל כך בשיר ובדמות?
אבני: לכאורה, זוהי מעין בלדה, המגוללת את סיפור חקירתה בעינויים והתאבדותה של גיבורה לאומית, אך למעשה זוהי קינת המשורר על אהובתו הרחוקה, ששמה עצמה בלתי מושגת לעד. לאחר שקראתי קצת על אודותיה והתבוננתי שוב בתמונתה, הבנתי כיצד אפשר היה להתאהב בה, גם עשרות שנים לאחר לכתה.
במהלך שנת 2016, כשרוב יצירותיי כבר מבוצעות ברחבי העולם, החלטתי לחזור לתקופה שבה עסקתי גם קצת בתחום הזמר העברי, ולבחון אם הותרתי שם דבר-מה בעל ערך. שיר זה נגלה לי מחדש – זוהי תרומתי האחת והיחידה לזמר העברי, ואני מקווה שתזכה בעתיד לביצועים הראויים לה, הן בזכות היצירה עצמה והן בגלל הדמות ההרואית שעומדת במרכזה.
הטקסט (ערוך בסדר ובצורה שבה הולחן) והתווים זמינים כאן: https://www.scribd.com/document/330272331/Boaz-Avni-Sarah-Aaronsohn-Song
השיר על שרה אהרונסון – טקסט + תוים
ועוד כמה פזמונים על ארגון נילי:
נצח ישראל לא ישקר (על ארגון ניל"י). כתב: דן אלמגור, הלחין: יאיר רוזנבלום. ביצוע: להקת שוקולד מנטה מסטיק
אבשלום (על אבשלום פינברג, אהובה של שרה אהרונסון). כתבה: תלמה אליגון, הלחין: שלמה ארצי. ביצוע: להקת פיקוד דרום
הבלדה על אבשלום פינברג – מאת יוסי גמזו ודוד אלון
אלף נשיקות – מאת מירי שם אור וצביקה פיק, בביצוע יהורם גאון (מבוסס על מילות מכתב אהבה של אבשלום פיינברג לאהובתו)
קליפ של יהורם גאון וירדנה ארזי
הבלדה על אבשלום מאת יורם טהר לב וג'קי אלקיים
י
רשימה מושקעת ומרתקת. יעקב שבתאי הוא בלי ספק אחד הסופרים המחוננים ביותר. כשרונו ניכר גם בשיר זה. למרות איכויותיו הפואטיות של הטקסט עולה השאלה האם יעקב שבתאי כתב זאת כפזמון או כשיר? לי נראה שכתב זאת כפזמון.