הקדמה מאת אלי אשד
הכול נזכרים היום בספר “1984” של ג’ורג’ אוורל, שלכאורה חזה מציאות דיסטופית דומה למדי למציאות העכשווית שלנו.
“אחרי הגשם” של הסופר יצחק בן-נר הוא סיפור מקביל בעברית, שלכאורה חזה אלמנטים מסוימים במציאות שלנו כיום לפני 40 שנה. מדובר באחת הדיסטופיות הספרותיות הראשונות בעברית, שתיארה את תל אביב של העתיד, שבה מסתובבות כנופיות נערים אלימות ללא מפריע, השלטון הוא ממשלת זדון ובישראל מתנהל מאבק אלים בין השמאל – והימין המתעצם, המכונה “הגוש” נלחם באנשי השמאל המייצגים את “שלום עכשיו”.
“אחרי הגשם” הופיע בעברית לראשונה במוסף הארץ לתרבות וספרות ב-20 לאפריל 1976, ולאחר מכן בקובץ הסיפורים “אחרי הגשם: שלושה סיפורים”. הסיפור תורגם והופיע בעוד קבצי סיפורים ישראליים בשפות אחרות בשנות השמונים והתשעים – בדנית בצרפתית, בסרבית ובספרדית.
מאז שימש “אחרי הגשם” כמעין מקור השראה לסרט סטודנטים עתידני קצר בשם שלום למחסל (28 דקות, 1987) סרט פעולה פוסט -אפקליפטי ראשון מסוגו בקולנוע הישראלי שאותו ביים יצחק פלורנטין באוניברסיטת תל אביב. סרט זה התבסס על רעיון מהסיפור ותיאר מדינת ישראל עתידנית שבה שוררת אנרכיה כמעט מוחלטת. אך העלילה המקורית של בן -נר (שלא ידע על “עיבוד” זה לסיפורו) שונתה ללא היכר.
40 שנה אחרי הפרסום נראה שהסיפור מתאר בצורה מוקצנת מאוד מציאות הדומה למדי למציאות העכשווית שלנו, שבה מתעצם עימות אלים בין ימין ושמאל, עימות המגיע לשיאו עם גילוי מאגרי נפט במדינת ישראל (מקביל אולי לגילוי מאגרי הגז?).
לפניכם אפוא הסיפור המלא באדיבות יצחק בן-נר. מצורף ריאיון עמו על אודות היצירות הדיסטופיות שלו ש”אחרי הגשם” היא רק אחת מהן.
עטיפת “אחרי הגשם” מאת יצחק בן-נר בתרגום לדנית
ראו עוד:
מלחמת מאסף כנגד הדיסטופיה: ריאיון עם יצחק בן-נר ב”יקום תרבות”
עוד דיסטופיות ב”יקום תרבות “
הדרך לעין חרוד-מנהרות הזמן :פרק מיוחד מהספר הדיסטופי הקלאסי של עמוס קינן
אפוקליפסה צברית -“הדרך לעין חרוד” -הגירסה הקולנועית
“אחרי הגשם ” סיפור עתידני דיסטופי מאת יצחק בן נר
מלחמת מאסף כנגד הדיסטופיה: ריאיון עם יצחק בן-נר ב”יקום תרבות”
ההווה של 2016 כעתיד דיסטופי: סקירה על “בשם שמים” מאת הדי בן-עמר
2023 על פי יגאל סרנה -עולם עתידני עצוב
2023 :סיפור הקומיקס והאלבום המוזיקאלי
נחמיה סקאדר לנשיאות! התחזיות של רוברט הינליין
סיבר פאנק מיזרח תיכוני :”עושה שלום ” של מושיק גולסט
ההווה והעתיד כפי שנחזו בעבר -ישראל בשנת 2000 מאת “ס.גולדפלוס“
כמה מילים על הסרט “שלום למחסל ” סרט סטודנטים ש”התבסס” על “אחרי הגשם”
שלום למחסל ( סרט של 28 דקות, 1987), אותו ביים יצחק פלורנטין באוניברסיטת תל אביב, התבסס על רעיון מהסיפור ”אחרי הגשם” של יצחק בן נר, ותיאר מדינת ישראל עתידנית בה יש אנרכיה כמעט מוחלטת . עד כאן כמו “אחרי הגשם” . אך מכאן העלילה המקורית שונתה ללא היכר. פלורנטין, מומחה ידוע לקרב מגע, יצר סרט פעולה אלים במיוחד המתאר את ישראל העתידנית כמקום אנרכי וחסר חוק בו הדרך היחידה לאכיפת כללי החונטה השלטת היא השימוש בשוטרים מיוחדים הנשלחים על ידיה ומחסלים פושעים. אלה הממלאים מכסה מסוימת בחיסול הפושעים מקבלים את הפרס האולטימטיבי: הרשות לעזוב את גבולות המדינה… הסרט עוסק במאמציו של שוטר מסוג זה לחסל את הפושע המסוכן מכולם, מומחה שאין שני לו בקרב מגע (אותו מגלם הבמאי פלורנטין עצמו).
הסרט מלא בקטעי קרב מגע שהיו ללא תקדים בקולנוע הישראלי, וזכה להערכה רבה בגללם, כמו גם בפרס הראשון בתחרות מוגרבי לסרטי סטודנטים ישראליים זכה בפרסי מוגרבי לסרטי גמר בקטגוריות בימוי, עריכה, תפאורה, תלבושות, הפקה ומוזיקה.
. יצחק פלורנטין, שהסרט הוכיח את כישוריו כבמאי פעולה, ביים מאז סרטי פעולה בחו”ל עבור מנחם גולן.
קטעים ממנו יש כאן :
https://www.youtube.com/watch?v=YtUnEiNOKzs
בכל אופן יצחק בן -נר מחבר “אחרי הגשם ” אף לא שמע על סרט זה שהתיימר להתבסס על סיפורו.
הוא מספר שמפיק ישראלי והבמאי אלי כהן ומפיק צרפתי והשחקן רפי גינאי ז”ל ניסו להפוך את “אחרי הגשם” להפקה קולנועית, אבל זה לא הסתייע.