Image result for lex luthor trump

הקדמה ואחרית דבר מאת אלי אשד

בימים אלו, כשדונלד טראמפ, הנשיא הנבחר של ארה”ב, הוא אדם ששימש לאורך השנים כמקור השראה מסוים לעיצוב מחודש של דמותו של נבל קומיקס ידוע בשם לקס לותור (ראו המאמר “החיים שמחקים את הבדיון שמחקה את המציאות: דונלדד טראמפ, גיבור ומקור השראה לתרבות הפופולארית המודרנית”) זה הזמן לחזור לגלגולים הקודמים של הדמות הזאת, לפני שנוצר קשר כלשהו בין דמותו של לותור ובין טראמפ בשנות השבעים המאוחרות.

לפניכם אפוא סיפור ראשון עליה, מתוך כמה שיופיעו בעתיד ב”יקום תרבות”.

האויב הנצחי של סופרמן,  לקס לותר, גילה במשך השנים פנים רבות ושונות. בשנות הארבעים עד השבעים הוא היה בעיקר מדען גאון ועבריין חכם, חכם בהרבה מגיבור העל מקרייפטון, אבל הוא הובס על ידיו תמיד. משנות השבעים ואילך כאמור, החל מהסרט הראשון של כריסטופר ריב, הוא זכה לגרסה חדשה של דמותו – איש נדל”ן חסר רחמים ושאפתני בממדים קיצוניים.

Image result for lex luthor

מאז הפך לותר לאיש עסקנים עשיר ומתוחכם, נרקיסיסט קיצוני, ככל הנראה גם בהשראה של איש עסקים מהעולם האמיתי בשם דונלד טראמפ. דבר אחד נשאר קבוע: הוא וסופרמן תמיד היו משני צידי המתרס.

Image result for lex luthor

אבל לפעמים סופרמן אפילו הגן עליו, כמו בסיפור שלפנינו.

בסיפור זה, שהופיע במקור בספטמבר 1962, סופרמן רודף אחר לותר בחלל, אל עבר כוכב של רובוטים. לאחר שלותר השמיד רובוט, סופרמן צריך להציל את חייו במשפט בפני הרובוטים.

Image result for The Kryptonite Killer!" action 294  Automs

בסיפור זה נחשפת תפיסה מיוחדת מאוד ולא לגמרי סימפתית באשר לכיבוד חוקים של גזע אחר – במקרה הזה של רובוטים.

המחבר האנונימי הוא סופר מדע בדיוני ידוע, אדמונד האמילטון, שהתפרסם בצעירותו כמי שיצר את ז’אנר “אופרת החלל”, ש”מלחמת הכוכבים” ו”שומרי הגלאקסיה” הם הממשיכים העכשווויים שלו.

.      Image result for captain future edmond hamiltonImage result for best of edmond hamilton

משם קצרה הייתה דרכו לעולם הקומיקס. הוא חיבר סיפורי קומיקס רבים על סופרמן ועל מאבקו בלותר, וכתב עבור סדרות קומיקס מפורסמות מאוד כמו “לגיון גיבורי העל”, על חבורת גיבורי על שפועלת ממערכת השמש במאה ה-30 לספירה.

סיפור  פרוזה שלו בשם “גלות” פורסם כבר ב”יקום תרבות”, ואף זכה להיות מוסרט בישראל.

המאייר: אל פלסטינו

פורסם במקור: (When Superman Defended His Arch-Enemy!” in Action #292 (Sep 62

הסיפור סופרמן מגן על לותר הופיע במגזין הקומיקס העברי “בוקי”, גיליון 98-100

image

אחרית דבר

לכל מי שדואג ללותר, שמא נאלץ לבלות את שארית חייו על כוכב לכת מרוחק אי שם במרחבי הגלקסיה ולחיות את חייו רק בין רובוטים – אל דאגה! כעבור חודשיים בלבד, בנובמבר 1962, הוא נמלט מכוכב הרובוטים – הדבר מתרחש בגיליון 294 של “אקשין קומיקס” בסיפור אחר שנכתב בידי אדמונד המילטון בשם

!The Kryptonite Killer

בסיפור זה לותר משכנע את הרובוטים המטופשים למדי לאפשר לו לעבוד במעבדה משלו, לאחר שיצר עבורם מכשיר המגן עליהם מחרקים רצחניים ענקים המאיימים עליהם. כתוצאה מכך הוא מקבל מהרובוטים אסירי התודה מעמד של רובוט של כבוד, ועם הכבוד באה גם מעבדה, שבה יכול לותר לעבוד ולפעול כרצונו…

. .

במעבדה הוא הופך שלושה רובוטים בעלי מוח קרימינלי לנבלים בעלי כוחות על הפועלים בשירותו, ובעזרתם הוא בורח מכוכב הרובוטים ופותח עמם בקריירה של פירטיות בחלל. אחוד הדברים הראשונים שהוא עושה הוא גניבת הרדיום, הנדרש להמשך קיום גזע הרובוטים, ומאיים עליהם בחורבן. כאשר הרובוטים מנסים לעצור אותו, הוא פשוט מחבל במכשיר המגן עליהם מפני החרקים הענקיים, והרובוטים נטבחים בידי להקה של חרקים ענקיים וקטלניים.

כל זאת, עד שהוא נעצר שוב בידי סופרמן שלוקח אותו חזרה לכלא בארה”ב. למרות מחאות לותר שלפשעיו בחלל אין שום רלוונטיות לחוק בכדור הארץ (דבר הנכון על פניו).

ראו כאן תקציר מפורט של הסיפור שלא תורגם לעברית.

כידוע, מאז הוא ממשיך להטריד ולהציק לסופרמן ולאיים על העולם, ואף התמנה במשך הזמן לנשיא ארה”ב.

ראו עוד:

ניתוח של הסיפור

החיים שמחקים את הבדיון שמחקה את המציאות: דונלדד טראמפ, גיבור ומקור השראה לתרבות הפופולארית המודרנית

סופרמן בשפה העברית

עוד סיפורים על סופרמן ב”יקום תרבות”:

סופרמן נגד היצור מכוכב זאלם

מה היה קורה אילו סופרמן היה מחליט לשלום בעולם כשליט יחיד?

Image result for lex luthor president

6 תגובות

  1. לצערנו הסיפור הזה מטריד בגלל הזילזול של סופרמן במערכת החוק של הרוכוטים.הוא רימה את הרובוטים כאשר הסווה רובוט שלו כרובוט שנרצח.אחרי הכל לפי החוקים של כוכב הלכת בוצע שם רצח של יצור אינטליגנטי -רובוט ואין זה מעניינו של סופרמן לנסות להציל את לותר על ידי שימוש ברובוט משלו והונאת שלטונות החוק הרובוטיים.
    נראה שסופרמן כמו לותר אינו מחשיב את הרובוטים כיצורים חיים ואנושיים ולכן אין לו בעיה להונות את מערכת החוק שלהם על מנת להציל פושע מועד לותר שיוצא נקי מפשע שביצע.רצח של רובוט אינטיליגנטי.
    גם סופרמן וגם לותר אינם מכירים בסיפור זה בזכויות החוקיות של הרובוטים לחיים ולמשפט הוגן.

  2. לכאורה אכן סופרמן אינו מכיר ברובוטים כיצורים בעלי תודעה וזכויות אדם. מצד שני האם לרובוטים האלו באמת יש תודעה? הרי בסיפור רואים שאינם יכולים להבחין בין הרובוט המקורי לרובוט המתוקן, שהוא בכלל רובוט סופרמן. באיזה מובן זה היה רצח אם הרובוטים לא יכולים להבחין בינם לבין עצמם אלא באמצעות המספר המוטבע עליהם? ואם כבר, אם לרובוטים אין אישיות מובחנת, מדוע לא פשוט תיקנו את הרובוט בעצמם כפי שסופרמן עשה? לבטח יש להם חלקי חילוף לעצמם. כמובן, גם בסיפור ההמשך מגלים שהרובוטים האלו, שטענו שהם מתקדמים מלותור ופיתחו טכנולוגיה שמבטלת את שדה הכוח שלו, הם למעשה טפשים, ונזקקים ללותור שיגן עליהם.
    מצד שני, גם סופרמן מתגלה בסיפורים המוקדמים האלו כשוטה גמור, או לכל הפחות יהיר ללא מצרים. הוא מסתמך על כוחו העצום ולא טורח להזהר, אלא תמיד מתעמת פנים אל פנים עם לותור, וכך לותור יכול ללכוד אותו (שוב ושוב) עם קריפטונייט. הרי סופרמן יכול בקלות להרוג את לותור או ללכוד אותו ממרחק, באמצעות ראיית החום שלו, או לזרוק ממרחק כדור שינוע במהירות עצומה ויפגע בלותור, וכיוצא בכך. אבל לא. הוא חייב לעשות פוזה, לעמוד במרחק 3 מטר מלותור, ולנאום על הצדק האמריקאי ועל זרועו הארוכה של החוק, ושאר קשקושים.
    בחלק מהסיפורים הישנים האלו סופרמן מתנהג כל כך בטפשות שבאמת כבר התחשק לי שהוא ימות כבר וגמרנו, אידיוט שכמוהו. למרבה אי הנוחות מצאתי שאהדתי נתונה דווקא ללותור, שמייצג את האנושות ואת הדרך שבה באמת מתגברים על בעיות. לא באמצעות כוחות על מופרכים (שמביאים איתם יהירות וצדקנות), אלא באמצעות חשיבה, פתרון בעיות, ובניית טכנולוגיה מתאימה. הנה, הדרך הזאת מאפשרת לאדם רגיל לנצח את סופרמן (לפחות עד שבוגד בו אחד מאנשיו שפתאום ״ראה את האור״ והחליט לעזור לסופרמן).

  3. לדעתי הרובוטים מוצגים כאן כאינטיליגנציה זרה לכל דבר. ככאלו הם יכולים להיראות בעינינו כ”טיפשים”ונופלים בקלות בפחים שסופרמן ולותר מציבים לפניהם.
    אבל האם זאת סיבה לזלזל בהם ובמערכת המשפט שלהם?
    הם יכלו להוציא להורג את לותר מיד על רצח של אחד מאנשיהם או פשוט לבצע בו לינץ’.במקום זה הם נתנו לו ,חייזר בלתי מוכר, זכויות משפטיות וקיימו עבורו משפט הוגן על פי מושגיהם (שדומים לשלנו בעניין הזה )..
    האם בני אדם בכדור הארץ היו נותנים זכות משפט הוגנת כזאת לחייזר שפתאום היה מופיע כאן והורג אדם מיד עם הגעתו בלי סיבה מובנת ?
    אנחנו ראינו סרטים רבים שמהם מתברר שלא ,בני האדם פשוט היו צדים חייזר כזה כישות מסוכנת לציבור ולכוכב הלכת וספק אם היו טורחים לנסות לברר את מביעיו ווודאי לא היו מעמידים אותו למשפט.

  4. אלי כרגיל, הכתיבה שלך היא עונג צרוף, אתה מעמיק וחד אבחנה. לדידי חוויתי את סיפור סופרמן והרובוטים כסיפור בעל מסר מאוד יהודי מפרקי אבות “דע, כי צריך לדון את כל אדם לכף זכות , ואפילו מי שהוא רשע גמור, צריך לחפש ולמצא בו איזה מעט טוב,” https://he.wikisource.org/wiki/%D7%9C%D7%A7%D7%95%D7%98%D7%99_%D7%9E%D7%95%D7%94%D7%A8%22%D7%9F_%D7%A8%D7%A4%D7%91
    והעובדה שסופרמן משתמש כאן בשכל ולא רק בכוח ומשמש כסנגור, יש כאן משום היהודיופיליה של סופרמן. אם זאת קשה להתעלם מן העובדה שסופרמן הוא ממש חנון. אבל זה חלק ניכר מן הדמות שלו. וחלק ניכר מן הסיבה לכך שלותר זוכה חרף רשעותו גם למעט סימפטיה.

  5. […]  סופרמן מגן על לותר 98-100 סופרמן רודף אחר יריבו הנצחי לקס לותר בחלל לכוכב של רובוטים. לאחר שלותר השמיד רובוט, סופרמן צריך להציל את חייו במשפט בפני הרובוטים. . […]

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

חמש עשרה − שתיים =