חגית בת-אליעזר על הסרט התיעודי-היסטורי שנוצר בעזרת בינה מלאכותית, AI, והישראלי במאה אחוז, "רצח במגדל המים".
המערכת
דוד תדהר היה איש מעניין ביותר, רב-פעלים וחידתי – ספורטאי, שוטר, חבר ב"הגנה", בלש פרטי, סופר. תדהר שימש השראה לחוברות של "ספריית הבלש", כגיבור של סיפורים בלשיים דמיוניים. בנוסף לפעילות הגלויה, תדהר היה גם קשור לארגונים סודיים, דוגמת אגודת "אחים נאמנים" ומסדר "הבונים החופשיים".
ריבוי הפנים של תדהר מאתגר את ד"ר אלי אשד, בלש תרבות, העורך הראשי של האתר "יקום תרבות", אשר ממשיך לחקור את פועלו של הבלש העברי הראשון. המגזין "יקום תרבות" אף ייסד את "פרס תדהר" לספרות בלש, מסתורין, ומתח, שהוענק בשנים 2016 ו-2018 לאריה סיוון המנוח על ספרו "אדוניס", ולשמעון אדף על טרילוגיית ספרי הבלש שלו.
לא רק ד"ר אלי אשד עוסק בדמותו של דוד תדהר, אלא גם דניאל נחנסון, במאי ותסריטאי. הוא, יחד עם הבמאי והעורך עודד פרבר, יצר את הסרט התיעודי "רצח במגדל המים", על פרשת הרצח האחרונה אותה חקר דוד תדהר.
צפו במקדימון הסרט
יוצרי הסרט נעזרו בתחקיר מעמיק של אלי אשד, אשר גם מופיע בסרט. דניאל נחנסון אף משחק את דמותו של דוד תדהר.
וכך הוא פותח את הסרט: "קוראים לי דניאל ואני מכור לדמות של דוד תדהר. חמש שנים אני מכור לדמות הזאת. קראתי את כל הספרים שהוא כתב, הקלטתי עליו שלושה פודקאסטים ואני מרצה עליו בכל רחבי הארץ".
"שמי עודד, וגם אני אובססיבי", מספר עודד פרבר בכתבה בטיים אאוט. "אבל האובססיה שלי היא לאתגרים, לחדשנות, לצלילה לעומק, ולעשייה קולנועית שונה… כשהתחלנו להפיק את הסרט, היה ברור לנו, שעלינו להקים לתחייה את תל אביב הקטנה של פעם באמצעות היכולות של בינה מלאכותית, שבדיוק התחילה לפרוץ. ההתקדמות הייתה בקפיצות ענקיות ובמהירות מסחררת. הטכנולוגיה התקדמה בקצב מטורף – כל יום כלי חדש. 'רצח במגדל המים' הוא הסרט הראשון באורך מלא בעולם שעושה שימוש נרחב בבינה המלאכותית".
הסרט "רצח במגדל המים" הופק ע"י כאן 11 וסטודיו נו דרמה. הוא הוצג בפסטיבל דוקאביב 2024, בסינמטקים ברחבי הארץ, שודר בכאן 11, ועתה הוא זמין לצפייה ביוטיוב.
בפעם הראשונה ראיתי את הסרט בסינמטק חיפה בליווי שיחה עם עודד פרבר. הסרט מלהיב, ממכר. צפיתי בו פעמים רבות ביוטיוב. נכתבו על הסרט מאמרים רבים, והנה גם אני כותבת עליו.
זהו סיפור המעשה. ב-10 במרץ 1937 נעלם המהנדס יעקב צוואנגר, ובמהרה נודע שנרצח. אשתו שכרה את שירותיו של הבלש הפרטי דוד תדהר לחקירת הפרשה. ראובן שיינצוויט, סוכן נדל"ן נכלולי שהעסיק את המהנדס, חשוד במעשה. הוא עומד למשפט על הרצח, טוען לחפותו, אך מורשע למרות כל הקשרים והנכסים שלו, ונידון ל-15 שנות מאסר. אבל משהו לא מסתדר בפיתרון הזה של הפרשה, עד כדי "מסריח". האם זה עוד רצח תמוה, מפוענח חלקית, דוגמת רצח ארלוזורוב בשנת 1933?
חקירת המקרה על ידי הבלש דוד תדהר פותחת תיבת פנדורה של צדדים אפלים בסיפור הציוני, כולל רשת ריגול יהודית נאצית, מחתרת סודית, מכירות נשק מפוקפקות, יחידות חיסול של "ההגנה", סוכנים כפולים, ועוד פרפראות מהחצר האחורית של היישוב הישן.
דוד תדהר עצמו נפגע מהפרשה הזאת – הוא סגר את משרד החקירות שלו וירד מהבמה המרכזית.
הבמאים פיתחו שפה קולנועית ייחודית, שמשלבת בין המסע האישי של דניאל נחנסון לחקר הפרשה, ראיונות עם מומחים, ארכיונים, וסצינות דרמטיות, המבוססות על פרוטוקולים, דוחות משטרה, יומנים אישיים, וכותרות בעיתונים.
באמצעות שימוש חדשני בקנה מידה בינלאומי בטכנולוגיית הבינה המלאכותית הם הפכו תסריט מצולם ע"י יניב לינטון ומשוחק על ידי צוות שחקנים בכירים – שכלל את עמית אולמן, טלי שרון, יחזקאל לזרוב, מיקי ליאון, וסוהיל חדד – לסרט אנימציה דוקומנטרי בסגנון קומיקס תקופתי.
כמה שמחתי לזהות את עמית אולמן בדמות המצוירת של השוטר ירחמיאל לוסטיג!
נזכרתי בערגה בבלש-משורר ג'ו חלפון במחזה הקאלט "העיר הזאת" והסרט בעקבותיו. ואולי השם הזה, שהשתרש לי בתודעה, הניב את שם השער "המלחמה הזאת" בספר שיריי החדש "הרחבת המבט"?
הרפליקה של דוד תדהר, המספר, בתחילת השתלשלות הפרשה, "אל משרדי נכנסת אישה", נשמעה לי מוכרת מאוד, ואז פתחתי את הפרטיטורה של "העיר הזאת" בפרולוג בעמוד 27, וקראתי "ואז היא, ספוגה בגשם, נכנסה לחדר".
כידוע, "העיר הזאת" היא אופרת רוק. גם בסרט "רצח במגדל המים" למוזיקה תפקיד מרכזי, והיא בלשית מובהקת, חידתית, מאיימת, רוחשת-בוחשת סודות, ולה אחראי הרב-נגן והמלחין אדם בן עזרא!
הסרט משלב ראיונות עם הנכדות של יעקב צוואנגר, עם הנכדה של דוד תדהר, עם היסטוריונים המתמחים בתקופת המנדט. לד"ר אלי אשד תפקיד מרכזי בין המרואיינים, ויש לו קשר אישי-משפחתי לגיבורי התקופה: סבו, יוסף זונדל וסרמן, היה ממקימי ומנהלי אגודת הסתרים "אחים נאמנים", שאנשיה היו מעורבים בעסקים חשאיים-אפלים בתקופת המנדט. אלי אשד, בנעוריו, שמע מסבו על פרשת יעקב צוואנגר.
ניכר, שלכל העושים במלאכה היה עניין ער, דבקות, אף התמכרותף לדמותו של דוד תדהר, הבלש הפרטי הראשון מימי תל אביב הקטנה, ולחקר פרשת הרצח המסתורית.
הם יצרו סרט בלשי דינאמי, מוזיקלי, מותח, המשוחק ע"י מיטב השחקנים, המתוגברים ע"י הפעלולים העתידניים של הבינה המלאכותית בשירות האמנות.
קראו גם
מאמר ב"הארץ" על בינה מלאכותית בסרטים ובפרט ב"רצח במגדל המים"
צפו בסרט המלא :