סטניסלב לם בתמונה מ-1966. ויקיפדיה

השנה מלאו מאה שנה להולדתו של סופר המדע הבדיוני הידוע והגדול ביותר של מזרח אירופה – יש יאמרו של אירופה כולה, ויש הטוענים של העולם כולו – סטניסלב לם, ב-12 בספטמבר 1921. לם הוא מחבר ספר המדע הבדיוני הקלאסי "סולאריס" (1961) שלאחרונה מלאו שישים שנה לפרסומו.

אנו מביאים לכם את אחת היצירות האחרונות שאותן פירסם סטניסלב לם בחייו.

זוהי רשימה משעשעת, כמו-אקדמית רצינית, על הישבן האנושי וההגדרות השונות שלו. לם אמנם מוכר כסופר מד"ב אך היה גם פובליציסט שנון-עט, ובין השאר אהב לכתוב מאמרים כמו אקדמיים כבדי ראש על ספרים ומאמרים לא קיימים כסוג של בדיחה למביני דבר.

תירגם: בוריס גרוס. הופיע בעברית בגליון כתב העת "מטען" מספר 12 שהוקדש לספרות פולנית, בנובמבר 2007.

מתפרסם באדיבות עורך "מטען" יוסי גרנובסקי

כריכת גליון ״מטען לחשיבה ולפעולה״ מספר 12

קיראו גם

אלי אשד: החייזר מפולין – על סטניסלב לם

שישים שנות סולאריס

תגובה אחת

  1. היום פסטיבל ירושלים כנס לכבוד סטניסלב לם בהשתתפות העתידן אהרון האופטמן
    שתירגם את ספרו הידוע של לאם "סולאריס".
    והנה הפרטים :
    מחווה לסטניסלב לם
    אירוע מחווה לסטניסלב לם – "חיים לא מהעולם הזה" – לרגל 100 שנה להולדתו במסגרת פסטיבל הקולנוע בירושלים
    אירוע מחווה לסטניסלב לם לרגל 100 שנה להולדתו במסגרת פסטיבל הקולנוע בירושלים – יום רביעי, 25 באוגוסט בשעה 16:00, סינמטק ירושלים.

    במסגרת אירועי פסטיבל הקולנוע בירושלים שיתקיימו השנה בין 24 באוגוסט – 4 בספטמבר 2021 יתקיים ערב מחווה לסטניסלב לם – “חיים לא מהעולם הזה”.

    האירוע יכלול את הקרנת הסרט הקצר “מיש מש” (Przekładaniec) של הבמאי אנדז’יי ויידה המבוסס על סיפור קצר מאת הסופר הפולני הידוע, סטניסלב לם.

    הסרט מביא את סיפורם של שני אחים תאומים, שניהם נהגי מרוץ, שמעורבים בתאונה. למרות הנושא הקשה מדובר בקומדיה ובמקרה נדיר שבו לם אהב את הנוסח הקולנועי ליצירתו.

    בתום הקרנת הסרט יתקיים פאנל שיעסוק בעבודתו של לם, בהשתתפות מתרגם הספר “סולאריס” לעברית ד”ר אהרון האופטמן, הבמאי ארי פולמן (שעיבד לקולנוע את “כנס העתידנים” מאת סטניסלב לם) והסופר הפולני וו’יצך אורלינסקי (Wojciech Orlinski) מחבר הביוגרפיה אודות סטניסלב לם.

    את הפאנל תנחה סופרת הפנטזיה הגר ינאי (מחברת “הלוויתן מבבל” שתורגם לשפות רבות וזוכת שלושה פרסי גפן לפנטזיה ישראלית).

    סטניסלב לם (1921-2006) – סופר פולני ממוצא יהודי שנחשב לאחד מגאוני המדע הבדיוני. בניגוד לקודמיו בתחום, לם לא ניסה להציג פתרונות מדעיים בעולם ספקולטיבי או גיבורים המגנים על נסיכות מהמאדים מפני חוצונים מרושעים. לם כתב באופן פורץ דרך, בהומור רב (לעתים ציני) אודות חוסר היכולת של המין האנושי להבין את עצמו ואת העולם. בין ספריו הידועים: אגדות הרובוטים, עדן, יומני הכוכבים ועוד.

    ד”ר אהרון האופטמן –חוקר ומרצה בתחומי החיזוי הטכנולוגי והחברתי וחקר עתידים. הוא נמנה על מייסדי ועורכי כתב העת למדע בדיוני ופנטזיה 2000 וממקימי האגודה הישראלית למדע בדיוני ופנטזיה. כמו כן, תרגם ד”ר אהרון האופטמן את “סולאריס” מאת סטניסלב לם מפולנית לעברית.

    ארי פולמן – במאי קולנוע תיאטרון וטלויזיה ותסריטאי זוכה פרסים (גלובוס הזהב, פסטיבל קאן, פרס סזאר ומועמד לאוסקר). פולמן ביים את הסרט “קונגרס העתידנים” (2013) על סמך ספרו של לם. פולמן ידוע בשל האופן הייחודי בו הוא משתמש באנימציה כדי לעסוק בנושאים אנושיים מורכבים. החל מסרטו ואלס עם באשיר וכלה בסרטו האחרון “איפה אנה פרנק”, אשר הקרנת הבכורה שלו בישראל תתקיים במסגרת ימי הפסטיבל.

    וו’יצך אורלינסקי – עיתונאי, בלוגר וסופר פולני מוערך שסקר נושאים כגון הקולנוע הפולני, מדוע האינטרנט לא ישנה את העולם לטובה, ומסעות לאורכה של ארצות הברית. הוא נחשב כבקיא גדול במד”ב הפולני וחיבר מספר סיפורים חשובים בתחום זה. ספרו אודות לם הציב אותו כאחד המומחים הגדולים לחייו ויצירתו של סופר זה.

    להשתתפות ולכרטיסים באתר הפסטיבל

    https://jff.org.il/he/event/48769?fbclid=IwAR2UjUCQz7TK11F4ibsXgfYfpVjCwM97TcZOTQcVc2W8KJJDCjyLGwFQO0Q
    ה

    https://instytutpolski.pl/telaviv/2021/08/12/%D7%A4%D7%A1%D7%98%D7%99%D7%91%D7%9C-%D7%94%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%A0%D7%95%D7%A2-%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A9%D7%9C%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%97%D7%95%D7%95%D7%94-%D7%9C%D7%A1%

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

תשע עשרה − שלוש =