ציור עטיפה מאת ג'ימס סטרנקו לסיפורי גוליבר ג'ונס, הלוחם ממארס. הופיע באנגלית במקור בשנת 1973, וראה אור בגיליון "טרזן – עיתון הרפתקאות לילדים" מספר 15, בהוצאת ש.אור", 1974
הקדמה מאת אלי אשד
בימים אלו תתכנס לראשונה אגודת מאדים הישראלית העוסקת בדרכים שבהן יכולה מדינת ישראל לסייע בחקר כוכב הלכת האדום מאדים וביישובו.
אין זמן טוב מזה כדי להיזכר בסדרה נידחת על המאדים, שפורסמה במגזינים נידחים באנגלית בראשית שנות השבעים ובמגזין נידח עוד יותר בעברית, גם כן בשנות השבעים.
זוהי סדרה בשם "גוליבר ג'ונס – הלוחם ממרס!" שממנה פורסמו שמונה סיפורים בני כעשרה עמודים כל אחד. שישה סיפורים בצבעים ושניים בשחור לבן. מדובר בעלילותיו של חייל אמריקני שמגיע על מרבד קסמים לכוכב הלכת מאדים, והופך שם לגיבור בלתי מנוצח.
לכאורה גיבור סדרה זאת היה חיקוי מדויק של גיבור ידוע הרבה יותר, ג'ון קרטר מבארסום – הלוא הוא מאדים, בסיפוריו של אדגר רייס בוראוז, הידוע עוד יותר כטרזן איש הקופים (ראו את סיפור ג'ון קרטר הראשון בתרגום של המשורר משה דור ב"יקום תרבות" כאן ).
ציורים עכשוויים לסיפור "גוליבר ג'ונס"
אבל הדברים לא היו כך בדיוק. אם כבר, המצב היה הפוך… גוליבר ג'ונס, גיבור סיפור הקומיקס שלפניכם הוא דמות לא ידועה אך בעלת חשיבות רבה. הוא הופיע לראשונה בספר בשנת 1905, בסיפור הרפתקה בשם גרוע בצורה שלא תיאמן, "לויטנט גוליבר גונס – החופשה שלו", מאת אדוין לסטר. מדובר בעלילותיו של חייל אמריקאי, שמגיע בכוח כישוף מרבד קסמים למאדים, פוגש שם נסיכה יפה, נאבק (ללא הצלחה מיוחדת) בשבטים מרושעים, ולבסוף חוזר לכדור הארץ.
בזמנו ב-1905 הספר לא עורר כל הד, אבל הוא היה יוצא דופן לזמנו. היום אנו מזהים בו את הסימנים הראשונים של ז'אנר שהפכך להיות פופולארי, ז'אנר "חרבות וכוכבי לכת", שבו מככב תמיד איש כדור הארץ שמגיע לעולם אחר ומגלה שזהו עולם עתיק וגווע הדורש לוחמים טובים כמוהו, ויש בו נסיכות יפות הזקוקות לעזרה. את כל הנוסחה הזאת שהפכה פופולארית יצר ארנולד בספרו זה.
בדיעבד התברר שמישהו חשוב מאוד הביע עניין בספר. היה זה אמריקאי צעיר בשם אדגר רייס בורואוז, שנתקל בו וקרא אותו בעניין. כעבור כשבע שנים יצר גרסה משלו של הסיפור, סדרה בשם ג'ון קרטר, על אודות בארסום, חייל אמריקני בצבא הקונפדרציה לשעבר, שמגיע למאדים בכוח כישוף כלשהו (הוא פשוט רוצה מאוד להיות במאדים, ולכן נשלח לשם מידית בידי לא ברור מה). הספר הפך לפתיח לסדרה ארוכה, שהפכה לרב מכר ולקלאסיקה בז'אנר המדע בדיוני, ויש בה אלמנטים רבים שמזכירים את עלילת גוליבר גו'נס, אם כי בוראוז ידע לכתוב בצורה מרשימה הרבה יותר מאשר ארנולד.
איוריים עכשווים ל"גוליבר של מארס"
הקשר בין שני הספרים נחשף בשנות השישים על ידי הסופר ריצ'רד לופוף, שדאג לפרסם מחדש של הספר שנשכח לחלוטין. מאז, גוליבר ג'ונס לא ירד לתהום הנשייה. חברת מארוול קומיקס יצרה עליו סדרה קצרה בת שמונה סיפורים קצרים, שבהם גוליבר ג'ונס הוא חייל מווייטנאם, המגיע לכוכב הלכת מארס בעברו הרחוק, כשהיו עליו תרבויות אקזוטיות שונות.
גוליבר ג'ונס בסדרה זאת הוא פשוט ג'ון קרטר בשם אחר. מן הסתם השתמשו בו כי לא הצליחו להשיג את הזכויות ל"דבר האמיתי" – ג'ון קרטר.
בסיפורים אלו היה חן אקזוטי מסוים: הם נוצרו בידי הקומיקסאי המוכשר רוי תומאס, וחלקם נכתבו בידי סופר המדע הבדיוני ג'ורג' אלכס פינגר. איירו אותם אמנים ידועים כמון גיל קאן, גרי מורו וג'ימס סטרנקו .
אך לאחר שמונה סיפורים הסדרה הגיעה לקיצה. גוליבר ג'ונס התגלה כלא פופולארי מספיק, ולמרות שמארוול היססה אם לפרסם סיפורים נוספים עליו היא החליטה לוותר. במקום זה הם פנו אל "המקור" המפורסם, ג'ון קרטר עצמו, ויצרו סדרה ארוכה על עלילותיו.
ברם, אותנו הוא מעניין מאחר שאחד מסיפוריו – ובמקרה הראשי בהם, סיפור החותם הרפתקה חשובה שלו שאף זכה לעטיפה מפורסמת מאוד מאת האמן ג'ימס סטרנקו – הופיע בעברית בחוברת נדירה ביותר.
לרגל הקמת אגודת מאדים הישראלית השבוע, אנו מביאים לראשונה אותו שוב, לאחר שלושים וארבע שנים מאז פרסומו הראשון בעברית בחוברת "טרזן – עיתון הרפתקאות לילדים" בהוצאת ש.אור.
במקור הסיפור היה כמעט לא קריא. אי אפשר היה להבין מה מתרחש בו בדיוק, מאחר שהחלקים הקודמים בסדרה לא הופיעו מעולם בעברית, אבל זה לא מפריע ליהנות ממנו ומהאקזוטיות הקיצונית שבו.
למי שמעוניין לקרוא את כל הספורים באנגלית, כדי להבין מה קורה בעולם המוזר של מאדים שאליו מגיע גוליבר גונס על שטיח מעופף, הנה הם:
הסיפור הראשון מאת רוי תומאס עם ציורים של גיל קאן
הסיפור השני מאת רוי תומאס וציורים של גיל קאן
הסיפור השלישי מאת ג'ורג' אלקס פינגר וגרי קונווי
הסיפור הרביעי מאת ג'ורג אלקס אפינגר. ציירו: גיל קאן ווין בורינג
הסיפור החמיש.י כתב: ג'ורג' אלקס פינגר. צייר: גרי מורו
הסיפור שלפנינו הוא כאמור היחיד שיצא לאור בעברית, והוא השישי והאחרון בצבעים.
כתב: ג'ורג' אלקס פינגר. צייר: גרי מורו. את העטיפה המרשימה צייר הקומיקסאי המפורסם סטראנקו.
שני הסיפורים האחרונים הופיעו במגזין אחר ובידי כותבים וציירים אחרים.
הסיפור השביעי בשחור לבן. כתב: טוני איזבלה. צייר: דייב קוקראן
הסיפור השמיני והאחרון. כתבו: טוני איזבלה ודוג מונאץ'
הסיפור שלפנינו בעברית הוא השישי המסיים את החלק הראשון של סיפורי גוליבר ג'ונס.
הוא פורסם במקור ב-Creatures on the Loose no 21 בינואר 1973
החפץ להבין את האירועים המביאים לסיפור זה, מוטב שיחזור לספור המקורי באנגלית וימשיך משם.
כתב: סופר המדע הבדיוני: ג'ורג אלקס אפינגר
צייר: גריי מורו
ציור עטיפה: ג'ימס סטרנקו
מאז גוליבר ג'ונס לא נשכח. בכמה סדרות כמו "חרבות של מארס" הוא הופגש עם בן זמנו ובן דמותו ג'ון קרטר ומתגלה שאהבתו הנסיכה של ג'ונס ,אינה אלא אימה של הנסיכה האהובה של קרטר דג'א טורס
השניים נאבקים הן זה בזה הן ביחד באויבים משותפים נגד אימי כוכב הלכת המאדים.
גם הסופר המפורסם אלן מור הפגיש בין השנייה בסדרה הידועה שלו "ליגה של ג'נטלמנים יוצאים מהכלל" על המאדים שבו חיים שניהם ונאבקים באנשי המאדים הפולשים לכדור הארץ (כמתואר בספר מלחמת העולמות של וולס"), ונראה שהיד עודנה נטויה בעניין זה.
גוליבר גונס וג'ון קרטר שוב יחד, חבושים במסיכות במאבק נגד הפולשים ממאדים לכדור הארץ בסיפור של אלן מור.
ראו גם:
[…] נוף ים , וגם על "הדמון" הגיבור של האמן ג'ק קירבי , וגוליבר ג'ונס איש המארס." ( את סיפור זה פירסמנו ב"יק… וסדרות נפרדות מפלצת הביצה ( את הסיפור הראשון בסדרה […]