חיים ספטי
חיים ספטי

במסגרת הפרויקט "זוגות שירים מתכתבים" אנו מפרסמים את ההתכתבות של חיים ספטי, יליד 1950, בוגר החוג לכלכלה באוניברסיטת תל-אביב, המתגורר בפתח תקווה, עם דוד אבידן, שנולד בתאריך החל השבוע (21/2/34).

חיים ספטי כותב שירים, פואמות, סיפורים, מאמרים, ומסות בנושאי שירה, תיאטרון, וקולנוע. הוא פרסם 3 ספרי שירה עבי כרס בהוצאת כרמל.

כריכת הספר ״משהו בשביל מישהו״ של דוד אבידן
כריכת הספר ״משהו בשביל מישהו״ של דוד אבידן

השיר "קצתוכניות לעתיד" הופיע בספר "משהו בשביל מישהו", (הוצאת "שוקן", 1964).

קצתוכניות לעתיד / דוד אבידן

הַנִּיחוּ לִי לִהְיוֹת מוּמְיָה. הָעִירוּ אוֹתִי
אַחַת לְאֶלֶף שָׁנָה בִּזְרִיקַת אַדְרֶנָלִין מְרֻכֶּזֶת, וְאָז
אֶשְׂרֹף מֵחָדָשׁ אֶת רוֹמָא, אֲדַוֵחַ עַל הָאֵרוּעַ
בְּפָנִים חִוְּרִים וּבְלֵב פּוֹעֵם, אֲסָרֵס מֵרֹאשׁ
אֶת כָּל הַלּוֹחֲמִים הַבַּרְבָּרִים, שֶׁיַּעֲלוּ עָלֶיהָ, אֶבְעַל
אֶת נְשׁוֹתֵיהֶם הַצְּעִירוֹת, כְּדֵי שֶׁיִּהְיֶה
מַה לִשְׂרֹף וּמַה לְסָרֵס כַּעֲבֹר
אֶלֶף שָׁנִים נוֹסָפוֹת. יֵשׁ לִי
סַבְלָנוּת לִמְשִׂימוֹת אֲרֻכּוֹטְוָח.

כריכת ״האהבה הלבנה״ של חיים ספטי
כריכת ״האהבה הלבנה״ של חיים ספטי

השיר כְּשֶׁהַבַּרְבָּרִים יַעֲלוּ עַל רוֹמָא הופיע בספר "האהבה הלבנה" (הוצאת "כרמל", 2010).

כְּשֶׁהַבַּרְבָּרִים יַעֲלוּ עַל רוֹמָא / חַיִּים סֶפְטִי


כְּשֶׁהַבַּרְבָּרִים יַעֲלוּ עַל רוֹמָא
יִקְרְסוּ כְּלוֹנְסְאוֹת הָרוּחַ הָרְעוּעִים
יִמּוֹטוּ מַסְּדֵי הֶהָגוּת, הַשִּׁירָה, הַפִּסּוּל, הַמּוּזִיקָה, הַתַּרְבּוּת, הָאָמָּנֻיּוֹת כֻּלָּן,
רֹחַב הַדַּעַת, פְּתִיחוּת הַמַּחְשָׁבָה, חֹפֶשׁ הַשִּׂיחָה, הַוִּכּוּחַ, הַדִּיּוּן,
יִפְּלוּ עַמּוּדֵי הַסִּפְרִיּוֹת הַצִּבּוּרִיּוֹת,
אֵשׁ תֵּצֵא מֵאַטְדֵי צָרוּת הָאֳפָקִים, הַכֹּחָנוּת, הַדּוֹרְסָנוּת, הַקַּנָּאוּת, הָאִידֵאוֹלוֹגְיוֹת
הַחֲשׁוּכוֹת
וְתִשְׂרֹף אֶת הָעִיר, אֶת רְחוֹבוֹתֶיהָ, בָּתֶּיהָ, עֵצֶיהָ, סְפָרֶיהָ, תְּמוּנוֹתֶיהָ,
אֶת מוֹסְדוֹת הַשִּׁלְטוֹן, הַסֶּנָט, אֶת בָּתֵּי הַטְּרִיבּוּנִים הַמְּגִנִּים עַל זְכֻיּוֹת אַנְשֵׁי הָעִיר
כְּשֶׁהַבַּרְבָּרִים יַעֲלוּ עַל רוֹמָא
יִמּוֹטוּ מוֹסְדוֹת הָרוּחַ הַחָפְשִׁית

כריכת הספר ״דוד אבידן בעברית ובאנגלית״
כריכת הספר ״דוד אבידן בעברית ובאנגלית״

קראו גם

קיראו עוד על ושל דוד אבידן ב"יקום תרבות"


הפוסט הקודםישיבות כנגד בינה מלאכותית
הפוסט הבארגש אינטלקט ושירה – רשמים על ספר הביכורים של ד"ר אפרת לוצאטו "מִצְרָפִים"
חיים ספטי נולד ב-1950. ב-1964 זכה בפרס שלישי (משותף) בתחרות חיבורים שנערכה בין תלמידים מצטיינים, נציגי בתי הספר היסודיים בתל-אביב-יפו רבתי. בוגר הפנימייה התיכונית העיונית "בויאר" בירושלים והחוג לכלכלה באוניברסיטת תל-אביב. פרסם שלושה ספרי שירה רחבי היקף בהוצאת "כרמל", ובהם מאות שירים ושלושים פואמות. ספר שיריו הראשון זכה במענק מטעם "קרן עמו״ס״ של נשיא המדינה. ב-2018 זכה בתעודת הערכה מטעם כתב-העת "מוטיב", "על כתיבתו ויצירתו הפורה והמשובחת", ובאות מטעם מוזיאון השלום בנאפולי, איטליה. השתתף בפסטיבלי שירה בינלאומיים ובישראל, ומשיריו תורגמו לאנגלית ולאיטלקית. שלושת הספרים זכו לשבחים במאמרי ביקורת רבים מאד, שפורסמו בכתבי-עת רבים, ובהם "מאזניים", "עיתון 77", "פסיפס", "אפיריון", "אימגו", "בכיוון הרוח", "פרשן", ועוד. רבים מאד משיריו (כשלוש מאות ושבעים, כולל פואמות רבות) פורסמו בכתבי-עת רבים, ובהם "עכשיו" (פרסום ראשון, ארבעה שירים בגיליון מס' 62), "מאזניים", "עיתון 77", "הליקון", "גג", "פסיפס", "אפיריון", "עמדה", "כרמל", "נכון", "הדור" (השנתון העברי של אמריקה), "שירת המדע", "שבילים", "המסדרון", "סלונט", "מוטיב", "בין סגול ובין תכלת", "בכיוון הרוח", "צריף", "תרבות. נטו.", "מהות", "ירושלים", "מקף", "בגלל", "עבריתון", ועוד. וכן ב"היקום של אלי אשד", "המכון" (של מכון ויצמן למדע), "אסטרונומיה", "מעריב nrg", "הארץ", "מעריב", ו"ישראל היום". ובאנתולוגיות רבות. כמו כן, פורסמו עשרות סיפורים, מסות, ומאמרים שלו בנושאי פרוזה, שירה, תיאטרון, וקולנוע בכתבי העת "מאזניים", "עיתון 77", "יקום תרבות", "סלונט", "אימגו", "בכיוון הרוח", "בגלל", ו"מעריב nrg". חבר באגודת הסופרים העברים - כיהן כחבר בוועד האגודה וכיו"ר ועדת הכספים - באיגוד הסופרים הכללי, ובאקו"ם.

2 תגובות

  1. טל סלוצקר בפייסבוק :
    הנבואות לא היו רק של חורבן. בנבואה יש גם תקומה. הנטייה הזאת לחזות שהכל נגמר עוד שלוש דקות ולא ישאר שום דבר אינה מגיעה מעולמה של היהדות. דוד אבידן למשל חזה בהשראת המדע הבדיוני, אבל בשיר שלו הוא מתעורר אחרי אלפי שנים. ואילו הכותב את השיר המופיע פה רק חוזה לנו החורבן.

  2. טל שלום, השיר שכתבתי לא התכוון להיות נבואת חורבן, אלא נבואת אזהרה. גם נבואתו של יונה על נינווה, כדוגמא, לא הייתה נבואת חורבן, אלא נבואת אזהרה, כך שיש ביהדות גם נבואות אזהרה. השיר נכתב, כפי שמצוין בספר, ב-6.5.2004. כבר באותם ימים היו סימנים לקבוצות באוכלוסייה הישראלית, שערכי הדמוקרטיה רחוקים מהם והלאה, והם חותרים לערער אותם. בשירי זה התכוונתי להזהיר מפני אותן קבוצות באוכלוסייה ומפני המגמות האנטי דמוקרטיות שהן נושאות ברוחן. גם לא כתבתי שערעור יסודות הדמוקרטיה יתרחש מיד (ובלשונך "עוד שלוש דקות"). כידוע, תהליכים חברתיים ורעיוניים למיניהם, לרבות פוליטיים מתפתחים לאורך שנים רבות, לעתים אף עשרות שנים ואף יותר מכך. לצערי, נבואת האזהרה שלי הולכת ומתגשמת אל מול עינינו כבר כמה שנים, וביתר שאת מאז שהחל תהליך "הרפורמה המשפטית", שבעיניי ובעיני רבים הוא תהליך של מהפכה משטרית, שנועדה להחליש את כל מוסדות הדמוקרטיה הישראלית, ולהגיע ככל האפשר למצב שבו לא יהיה שום מוסד דמוקרטי חזק, כגון בית המשפט העליון, היועצת המשפטית לממשלה והיועצים המשפטיים שבמשרדי הממשלה, ועוד ועוד. שיוכל לעמוד מול הרשות המבצעת, דהיינו הממשלה, אם זו תפעל בניגוד לעקרונות הדמוקרטיה ושלטון החוק. בתקופת המלחמה הנוכחית נעצרה מגמה זו, כי יוזמיה הבינו שזו אינה העת להתקדם ב"רפורמה המשפטית" (כלשונם), אך הסתבר שבאופן זמני בלבד. כיום, זה כמה חודשים, מי ששואפים להחליש את מוסדות הדמוקרטיה עושים זאת, ככל שהם יכולים, באמצעות מינוי אנשי שלומם בעמדות מפתח של מוסדות הדמוקרטיה הישראלית, כך שתהיה להם שליטה עליהם (ודוגמא אחת לכך מיני רבות- מלחמתם העיקשת לשנות את הרכב הוועדה למינוי שופטים, כך שלפוליטיקאים שבה תהיה, בפועל, אפשרות הכרעה.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

עשרים − 9 =