חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה
על המחזה Macbeth AI
תיאטרון La Panim מעלה את ההצגה Macbeth AI, בבימויו של אריאל קריז'ופולסקי, שחקן, מורה למשחק, במאי, מחזאי, מלחין, מדובב, המנהל האמנותי והמייסד של התיאטרון. על הצגת היחיד שלו על פי "אדרת" כתבתי בהרחבה כאן באתר.
Macbeth AI מציעה פרשנות ריאליסטית אמיצה, חדשנית, של המחזה של שייקספיר, שקיבלה את ברכתו של פרופסור אברהם עוז, בין גדולי השייקספירולוגים – הטירוף של מקבת וכל ההזיות שלו הן תוצאה ישירה של הלם קרב.
ההצגה, בבימויו האמיץ של אריאל, ובביצוע הנמרץ של השחקנים, היא מניפסט אנטי-מלחמתי חריף. אם פוסט טראומה הרסנית היא מנת חלקו של מפקד, קצין בעל דרגה גבוהה, מנוסה, למוד קרבות – על אחת כמה וכמה של חייל פשוט בטבילת האש הראשונה שלו. הגיע הזמן שהמדינאים יפסיקו להתרשל בתפקידיהם, ויפתרו את הבעיות הבוערות בדרכים דיפלומטיות, במקום לשלוח את מיטב האזרחים הצעירים לשדה הקרב, ממנו לא יחזרו שלמים.
ההצגה ייחודית מבחינת המבע התיאטרלי. על הבמה 2 שחקנים בלבד: אריאל קריז'ופולסקי בתפקיד מקבת, וכריס-כריס, מייסדת של תיאטרון La Panim, בתפקיד הליידי. השחקנים מוקפים בתפאורה עשירה, הכוללת וידאו ארט, טכניקת AI, ומוזיקה מקורית. מאחורי הקלעים של הפלא הבימתי ניצב צוות של עשרות מקצוענים בתחום עיצוב הבמה ואומנות ה- AI.
המשחק הנמרץ מציג שותפות גורל הדוקה בין בני הזוג מקבת. כאן בא לידי ביטוי עוד ייחוד של הפרשנות – האבל העמוק על מות הילד. במחזה יש ילדים ליריביו של מקבת, ולהם תפקיד מרכזי בעלילה, אך מה עם ילדיהם של הזוג? ההצגה הזאת מכריזה – הילד מת. התפאורה כוללת צעצועים, ומקבת מתבונן ארוכות בציורי ילדים. בני הזוג מקבת מאוחדים בפוסט טראומה כפולה, שמביאה למותם.
Macbeth AI מציגה באולם של "תיאטרון אלפא לאומנויות המופע", בניהולו של אברהם עוז.
ההצגות הקרובות ב-10, 11 בדצמבר 2024.