יעקב שקד עוסק בסיפור מדע בדיוני בשאלה הקדומה “איך התחיל הכל”.

המערכת

אלהים בורא את השמש, הירח, והכוכבים. פרט מתוך תקרת הקפלה הסיסטינית, מיכלאנג’לו בואנרוטי. ויקיפדיה

“ההתחלה היא החלק החשוב ביותר ביצירה”, אפלטון.

הקשר הראשון נוצר, כמצופה, באמצעות פרוייקט SETI. היתה זאת שעת בוקר של יום יפה, והאנשים בתורנות היו ערים ונינוחים. מה שהגיע עלה על כל מה שהעזו לחלום מאז הושק הפרוייקט לחיפוש חוצנים. האופטימיוֹת שבתקוות הסתכמו בקליטת רעשים חלליים שיש בהם סדירות כלשהי ושיטה. מה שהופיע על המסכים – תחילה במטושטש ובמרוצד, ואחר כך חד וברור – היתה ידיעה כתובה. זה היה כה פשוט וברור עד כי המחשבה הראשונה שעלתה היתה, שזוהי מתיחה. אבל כל הבדיקות הראו שהתשדורת באה אכן ממקור שהינו מחוץ למערכת השמש. בתחילה נראתה התשדורת מאיימת מעט “אנחנו יודעים שאתם שם”. אבל ההמשך הפיג את החששות, והעניק תחושת שמחה ורווחה:

“שנים ארוכות מאוד האמין האדם כי בכוכבים אחרים, רחוקים, יש חיים, וכי אינו בודד ביקום. שנים ארוכות מאוד קיווה האדם, שבין צורות החיים בכוכבים אחרים יש לא רק חיזרים, כי אם גם חַיבַּנִים – צורות חיים בעלות תבונה. ושנים ארוכות מאוד חיכה האדם לקשר עם חַיבַּנִים כאלה, וייחל לו. לא רק הבדידות גרמה לבני האדם לקוות שיש עוד חַיבַּנִים ברחבי היקום. הנבונים שבכם קיוו ליותר מכך. מערכת השמש וכדור-הארץ הינם גופי שמים צעירים יחסית. היקום רוחש אין-ספור כוכבים, שהם ברובם מבוגרים מעולמכם. הדעת נותנת, כך חשבו, שאם יש חַיבַּנִים על פני כוכבים אלה, הם מקדימים אתכם בשנים רבות עד מאוד. והם יודעים את מה שיארך לאדם שנים רבות עד מאוד ללמוד ולדעת. בינתיים, נעזרו המלומדים והנבונים שבבני-האדם בידיעותיהם ובתבונתם, בכדי לפתח תאוריות מציאותיות. הם פיתחו תאוריות על יצירת היקום והחיים, שנוצקו על יסוד עובדות וחוקים מדעיים. עם הצטברות הידע וגילוי כל חוקיות נוספת, היה זה אך טבעי שתאוריות מיושנות פסו מן העולם, וחדשות והגיוניות יותר נוצרו. ברכות לכם חַיבַּנִים תושבי כדור-הארץ. אנו מדברים אליכם מכוכבנו הנמצא במרחק של כמאה שנות-אור מכם”, אמרו צגי המשגוחים, “רק לפני זמן קצר קלטנו את האותות שיצאו מכוכבכם לפני שנים רבות. כמאה שנים ארך המסע של האותות הראשונים שיצרתם בעולמכם, עד שהם הגיעו אלינו. אבל אחרי שקלטנו אתכם לראשונה, הצבנו אתכם על מסלול הקליטה המהיר. אנו מעודכנים בקורות אתכם עד לפני כשעה על פי זמנכם. אנו יודעים את השפות שלכם. אנו יודעים עליכם כמעט הכל. איננו מוגבלים על ידי מהירות האור, ולפיכך תגיע אליכם ידיעה זאת בתוך כשעה על פי מידות הזמן שלכם. אנו מודעים לכך שתתקשו להאמין כי התשדורת הזאת הינה אמיתית. אזי נוכיח זאת בדרך יעילה וטובה. במהלך היום הזה נגרום לכך שיבריאו כל יושבי כדור-הארץ. שוב לא תהיו חולים. כן, אין דבר אשר ייִבצר מאיתנו. ברור לנו עד כמה עזה התרגשותכם. נניח לכם להתרגש ולעכל. נשוב מחר באותה השעה. הפעם תראו אותנו על כל מסך טלוויזיה ומחשב בעולם, ותשמעו אותנו בכל מכשיר רדיו”.

החדשות פשטו כאש. בתוך כשעה לא נותרו רבים שהן לא הגיעו עדיהם. ואז החלו בני-האדם להבריא. בתי-החולים נותרו ריקים, ומחזות שמחה ואושר הציפו את העולם. אנשי המדע – בעיקר אסטרונומים ואסטרו-פיזיקאים, אך גם פילוסופים וסופרים, הפכו באחת לגיבורי היום. אמצעי התקשורת למיניהם חטפו וראיינו כל מי שידע להגיד ‘סֶטִי’, ‘קוסמוס’, ‘כוכב’, ו’חַיבָּנִים’, ולא שׂבעו מהם.

ההתרגשות גברה שבעתיים כאשר למחרת, בשעה היעודה, הופיעה שוב תשדורת על הצגים:

“ברכות לכם חַיבַּנִים תושבי כדור-הארץ. אנחנו בגרנו, וגילינו את סודותיו הכמוסים והנפלאים של היקום, לפני רבבות שנים על פי ספירת הזמן הנהוגה אצלכם. במהלך הזמן הזה הבאנו את אור התבונה והידע אל רבבות מיני חַיבַּנִים, ברבבות מערכות כוכבים. עשינו זאת בכוכבים קרובים, ובכוכבים רחוקים מעבר למה שדמיונכם עשוי להשיג.

לפני שנבוא לבקר אתכם, אנו רוצים להעניק לכם את מתת הדעת. אנחנו נעניק גם לכם את הידע המלא. איננו רוצים מכם דבר בתמורה. יש לנו הכל. השתמשו בידע שנעניק לכם לטוב, ויהיה לכם כל מה שיאבה לבבכם. העברת הידע תיעשה במנות קצובות. כך יוכלו המערכות התרבותיות, המדעיות, והלימודיות, שלכם לעכל אותו כראוי, ולהפנים אותו. עם השלמת כל שתי הקפות של כוכבכם סביב השמש שלכם, תקבלו מאיתנו חבילת ידע גדולה מאוד בתחום מדעי אחר. כעת, כשכולכם בריאים, אין מה למהר. הזמן הזה יאפשר לכם להתאים את עצמכם, ואת אורחות חייכם, לחידושים. תחילה נעניק לכם תשובה לשאלה הקשה מכל. לשאלה המסקרנת מכל. נעשה זאת כתום שבע הקפות של כוכבכם סביב עצמו, מה נקרא בפיכם ‘שבוע’. במשך הזמן הזה תוכלו להיערך לקראת קבלת הידע שאתם כה מבקשים. כנסו נא את חכמי מדעניכם, הכינו את כל החַיבַּנִים שלכם לקבלת הידע הראשון. אנחנו יודעים שאתם תאבי דעת, וכי יש לכם מספר עצום של שאלות. אנחנו גם יודעים מה היא השאלה שאתם מבקשים עליה תשובה יותר מכל. שאלה זאת נשאלה על ידי כל חַיבַּנוּת עד כה, והיא חוזרת על עצמה עם כל גילוי של חַיבַּנוּת נוספת ברמתכם. יותר מכל אתם רוצים לדעת איך התחיל הכל. איך נוצרו היקום, העולם, החיים. היכונו. התשובה לשאלתכם זו תכה שוק על ירך את כל אלה בקרבכם המאמינים באמונות הבל חסרות יסוד, כפי שהיה הדבר בעולמנו שלנו לפני עידן ועידנים”.

השבוע שעבר על בני-האדם בציפיה היה היפה בקורות האנושות. להוציא כמה אירועים אלימים של קנאים דתיים, היו כולם שמחים וטובי לב, ונדיבים. לקראת השידור התכנסו כל מנהיגי העולם באולם המליאה של האו”ם. כל האולמות הגדולים של האוניברסיטאות מלאו במרצים ובתלמידים. בכל הכיכרות הותקנו מסכי ענק. העולם עצר את נשימתו.

ואז הגיעו המלים שעשו דרך ארוכה ממאה שנות אור בכדי להגיע לכאן. בתחילה היו האותיות מטושטשות מאוד וחסרות צורה מוגדרת. הן ריצדו ורטטו, ואז החלו להתמקד. אחרי דקות אחדות, מותחות, כאלו התייצבו האותיות, והמלים נראו ברורות וחדות על המסך הענק, כמו גם על כל מסך טלוויזיה בעולם: “בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ: וְהָאָרֶץ הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ וְחֹשֶׁךְ עַל פְּנֵי תְהוֹם וְרוּחַ אֱלֹהִים מְרַחֶפֶת עַל פְּנֵי הַמָּיִם: וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים יְהִי אוֹר וַיְהִי אוֹר: וַיַּרְא אֱלֹהִים אֶת הָאוֹר כִּי טוֹב וַיַּבְדֵּל אֱלֹהִים בֵּין הָאוֹר וּבֵין הַחֹשֶׁךְ: וַיִּקְרָא אֱלֹהִים לָאוֹר יוֹם וְלַחֹשֶׁךְ קָרָא לָיְלָה וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר יוֹם אֶחָד”.

הערת המחבר

לא, לא התחרפנתי, ולא חזרתי חס וחלילה בתשובה. אני מתקדם בשאלה. תמיד. לא נהייתי דתי, ולא התחלתי להאמין באמונות הבל. אני מברך עצמי תמיד על כך שהצלחתי להיחלץ לחלוטין מציפורני הדת בהיותי בן 13.

אז מה פתאום הסיפור הזה? הרעיון נראה לי כל כך חביב, עד כי לא יכולתי שלא לתת לו צורת סיפור. אבל אני מבהיר כאן שוב: אין אלוהים, וכל מה שציטטתי, אך סיפור בדיוני היה.

הפוסט הקודםניוזלטר יקום תרבות ליום שישי 9/8/24
הפוסט הבאפזמון על חייל (לא) אלמוני: “אליפלט” מאת נתן אלתרמן וסשה ארגוב
יעקב שקד
עיתונאי, סופר, מרצה, מילונאי, ארכיטֶקסְט, רב-תחומי מאוד. טועם יין ומבקר יין. נסע רבות ברחבי העולם. שימש במשך 10 שנים כעורך הראשי של 'סיגאר' - מגזין החיים הטובים. היה מנכ"ל תנועת עמ"י - עם מאוחד יפה. בין ספריו: מילון שקד - המילון האנציקלופדי המקיף למונחי יין; Maitre D' - 100 המסעדות הטובות בישראל 1994/5 בעברית ובאנגלית; הישראלי היפה - מדריך שימושי להתנהגות נאותה; פרחים בשחור לבן - ספר שירה; צוחקים בלבד - בדיחות לנואמים/מרצים/אנשי מכירות ושיווק; כחול עמוק - בדיחות גסות שכן אפשר לספר; האדם הראשון שֶ - סיפורי מדע בדיוני; זמן ומהירות האור - ספר מדע חדשני;
סיפור ששמעתי - אוסף סיפורים ששמעתי על משקה וסיגר בנמלי תעופה ברחבי העולם. ספרים בדרך לצאת לאור: פואטרי  Poeetry - תרגומי שירת אדגר אלן פו ועוד יצירות שירה נבחרות; ספר כּוֹהֶלֶת - המשקאות החריפים ומתכוני קוקטיילים; סיפורי אופרה - סיפורי העלילה  של האופרות היפות והמפורסמות ביותר; מתכונים לאנינים ועוד עניינים - מתכונים ייחודיים של הדברים הטובים בעולם ועוד עניינים; הדוד אפרים נוסע לירושלים - ספר בחרוזים לילדים; הנסיך הקטן, המחזמר - על פי אנטואן דה סנט אקז'ופרי; שירים בגביע יין - שירי יין חדשים למנגינות מוכרות ואהובות; שִׁירַת זְאֵב הַיָּם שׂבַע הַיָּמִים The rime Of The Ancient Mariner  - תרגום היצירה הפואטית המופלאה של סמיואל קולרידג'; קזינו בשמיים - תסריט לסרט פעולה.

5 תגובות

  1. סיפור נחמד מאד ומקורי. אהבתי, ממש. עם זאת יש לי ביקורת על הערת המחבר הפוסקת שאין אלוהים. אינני אדם מאמין, להפך – רציונליסט מוחלט, אבל דווקא בשל כך אינני מסכים עם הקביעה הזאת. מנין לך שאין ומניין לך שיש? רציונליסט לא אמור לקבוע זאת אלא לחיות בספק – פשוט איננו יודעים.

    • יעקב שקד מגיב:
      מר אורעד הנכבד,

      בניגוד להיגיון האומר שחבל על הזמן להיכנס לויכוח בעניין “יש אלוהים או לא”, אגיב להסתייגות שלך. אז ככה: קודם כל, אין אלוהים. נקודה. אם מישהו טוען, שיש, שיוכיח. לא עלי לטרוח להראות שאין אלוהים; ממש כפי שלא עלי להראות שפילים בצפון טנגנייקה הדרומית לא מעופפים בלילות חצי ירח, אם מישהו טוען שהם מעופפים, שהוא יוכיח; כמו שאני לא טורח להראות שפנינים לא מתרבות ביניהן בחושך; כמו שאני לא טורח להראות שעוד אלפי קישקושי טיפשות ופחדנות ותיפלות וטיפלות אינם נכונים, למרות שיש להם המוני עדרי מאמינים. מי שטוען דברים אוויליים, חסרי יסוד, וחסרי שמץ של הוכחה או אימות, כאלה, עליו הראיה, ועליו בלבד! לא עלי להוכיח שדברים שאינם נכונים, אינם נכונים. ולא עלי להוכיח שדברים שלא קיימים, לא קיימים!

      מה אתה אומר? שיש מיליארדי אנשים המאמינים שיש אלוהים. טוב, אני ממש ממש לא מאלה שמאמינים ב”חוכמת ההמונים”. אני מאמין הרבה הרבה יותר גדול בטיפשות ההמונים, ולזה יש ה-מ-ו-ן הוכחות. ולא, העובדה ש-894 מיליארד זבובים אוכלים חרא, לא מוכיחה שזה טעים או בריא.

      פעם, כשהסתבכתי בניגוד לנטייתי, עם איזה חסיד שוטה (הכוונה אינה אליך, חלילה) בויכוח “יש אלוהים או לא”, כשהוא נקלע למבוי סתום ונגמרו לו ה”הוכחות”, הוא צרח במר ליבו “רק אם אלוהים יבוא ויגיד לי שאין אלוהים, אני אאמין שאין אלוהים.” ואידך זיל גמור. איך אמר סוקרטס כשתלמידיו שאלוהו למה הגיע לבית האולפנה שלו מיוגע ומיוזע, “אל תשאלו, היה לי ויכוח עם טיפש.” הנה אימרה עתיקה שטבעתי, “מה מייגע ומייאש, הוא ויכוח עם טיפש.” וגם עוד אימרה סינית עתיקה שחיברתי, “אין שטות שאין לה קונה, ואין טיפשות שאין לה מאמין!”

      אני עומד מאחורי מה שכתבתי – אין אלוהים. אין אלוהים ולא היה אלוהים. הפרקטיקה שלך, “אני מקבל כאפשרות ויאבילית, קיומו של כל דבר אשר לא הוכח באופן מכריע ומוחלט כי אינו קיים”, לא רק שאינה “רציונליזם”, אלא היא פשוט ילדותיות תמימה, היסוסיות מביכה, וגישוש באפלה. זאת היא פרקטיקה חשיבתית מאוד מאוד לא יעילה או מועילה. אתה אומר שאינך אדם מאמין, אבל באותה נשימה אתה אומר שאין לך אלא לחיות בספק. מה זה אומר? רציונלית זה אומר שאתה חצי מאמין. מי שהוא חצי מאמין, אינו יכול להעיד על עצמו, שאיננו מאמין. אני יכול לומר בפה מלא. אין אלוהים, ואני בלתי מאמין לחלוטין. אבל אני מודה שאני נמנה עם ציבור שהוא קטן מאוד, שבאמת ובתמים ובלב שלם לא מאמין בקישקוש של אלוהים. למרבה הצער למדתי, כי גם בליבותיהם של רבים מן המצהירים על כך שהם אתיאיסטים מוחלטים, מקנן איזה חשש קטן. יש איזו פינה פרימיטיבית קטנה, שמושכת למדמנה הרדודה.

      ניחא, אילו היו המאמינים באלוהים מסתפקים באמונתם ובפולחניהם בד’ אמותיהם. שיהיה לשוטים הילדותיים והפחדנים לבריאות. אבל לאלה לא די בכך. חלק גדול ממלחמות בני-האדם היה על ענייני דת דביליים ועל דקדוקי פולחן שערכם כקליפת השום. זה עיכב את התפתחות האנושות, לא רק בשל המוות וההרס הברבריים שהן זרעו, אלא גם מפני שהשתתפו בהן ונהרגו בהן – בשם אלוהים כזה ואחר ומטיפי דת שהם כולם מזן מחליא אחיד – מה שקרוי “טובי הבנים”. הצעירים, המוכשרים, המסוגלים, הכשירים, הבריאים, העירניים, החזקים והסקרנים ביותר! כך קצרו הדתות בקציר דמים איום את המוכשרים שבבני האנוש והשליכו אותם לפח האשפה. אלמלא הדתות וכוהני הדת והשקר, היתה האנושות מצויה כיום במצב מתקדם באיזה אלף, אלפיים או אף שלושת אלפים שנה. חשוב נא איך היו נראים החיים כיום – ברפואה, במדעים, בשיטוט בחלל היקום, בקידום אורך החיים ואיכותם ועוד ועוד – אלמלא נתלו פרימיטיבי-הדתות לאורך הדורות ברגלי המטפסים על הר הידע והקידמה, לגרור אותם בחזרה אל מדמנות הבורות, הבערות והאמונה בדברי הבל. ראה, “לא תחקור במופלא ממך!” ראה, “והגית בו יומם ולילה”, בכדי שלא יהיה לך זמן להגות במשהו אחר.

      אם יש משהו שהייתי רוצה לעשות לגבי הבלי הדתות, זה לאפשר לאנשים דתיים להמשיך להיות בהכרה חמש דקות אחרי מותם בידיעה שהם מתים. היינו עדים אז להמוני אנשים שמבלים את כל חמש הדקות האלו בלבעוט לעצמם בתחת על האהבליות שלהם, שגרמה להם לבזבז את חייהם באמונה בשטויות, בשקרים חסרי שחר ובשקרנים חסרי בושה. כמה חבל שזה אינו אפשרי.

      אני אעצור כאן, מפני ששיחות כאלו הן חסרות תועלת וחסרות תוחלת. ותודה לך על שקראת את סיפורי ונהנית.

      • וואו , איזו חפירה.מודה שמסכים עם כל מה שכתבת אבל חפרת לבחור במקום פשוט להגיד שאתה לא מסכים איתו . אומרים שכעס לא בריא כל כך לנשמה .גוד שאבס .

        • אני חושב שזו חציבה. חציבה בסלעים מיושנים וקשים מאוד, בכדי לפתוח פתחים לאור. אני לא אוהב לשחק לבד באור. אתה קורא לזה חפירה. בסדר. שיהיה כמו שאני אומר. העיקר שאתה מסכים עם מה ש”חצבתי”. וחוץ מזה, מי כועס? אני לא כועס, אני עצוב לנוכח הטיפשות הקולוסאלית והפרימיטיביות של רוב בני-האדם, חרף המוח האדיר והנפלא שהטבע חנן אותם בו. לא שיש משהו רע בכעס מוצדק, להפך.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

2 + תשע =