לרגל ההשקה של ספרו החדש של המשורר, העורך, מבקר הספרות, וחוקר תולדות הפילוסופיה, פרופסור עמוס אדלהייט הבית קדם לנוף (הוצאת "עמדה", 2023), הנה מספר קטעים מתוך הספר בדילוגים, לפי סדר הופעתם, באדיבותו של המשורר.
כמתואר על הכריכה, "הבית קדם לנוף" כולל מערכים סמנטיים המתארגנים סביב דימויי תשתית כגון המדבר, העיר, או הים, ומשמרים את הקצב, הטון והתדר, הצורה והצבע, של אובייקטים בחלל, המתארגנים מחדש בתוך יחידת הדף הבודד.
זוהי, למעשה, פואמה ענקית אחת המחולקת ליחידות של עמודים. היצירה מתארת מערכת יחסים בין עיר (תל אביב?) והמדבר, שממנו צצה העיר, על רקע מוטיבים שונים, עתידניים ונופים, שמעטים כמוהם בשירה העברית, ובוודאי בזאת העכשווית. ניתן לראות ב "הבית קדם לנוף" המשך ליצירותיו הקודמות של המשורר, עליהן אף כתבנו כאן באתר.
לעיר ולמדבר, שהם השחקנים הראשיים, בנוסף לבית ולנוף, מצטרף כאן האני הכתבני: "עכשיו ניכר הדבר: אני העיר ואני המדבר". העיר הכללית מקבלת צביון של עברית, וזוכה במניפה שירית: "השיר כמניפה / השירה כמניפה / נפרשת מעל שמי העיר העברית". תוך כדי קריאה, הסקרנות דרוכה, כנאמר: "נדרך הנוף בחלוני פטפטני וסגרירי ומצפה מאוד לבאות".
השפה ציורית עד כדי פיסולית, מערסלת, ממכרת. היצירה מהנה גם בקריאה חוזרת.
ראיון מקיף עם פרופסור אדלהייט תוכלו לקרוא כאן.
ד"ר אלי אשד וחגית בת-אליעזר
עמוס אדלהייט
קיראו גם
אלי אשד- העמדה של עמוס אדלהייט
יובל גלעד – שירתו של עמוס אדלהייט, החלק הראשון
יובל גלעד – שירתו של עמוס אדלהייט, החלק השני
פרופסור עמוס אדלהייט.דף אוניברסיטאי.