דגל טורקיה.

היחסים בין ישראל וטורקיה  שהיו בעבר בעלות ברית קרובות נמצאים כעת במשבר שאין לדעת לאן יתפתח ככל שבטורקיה  הולך ומשתלט שלטון איסלאמי קיצוני.ובקרוב תתפרסם ב”יקום תרבות “סדרת מאמרים  וראיונות  מאת אלי אשד על טורקיה ,ומערכת היחסים שלה עם ישראל היהודים.

אולם תחילה כהקדמה לסדרה זאת ,מאמר על הקומיקס הטורקי  המפורסם מכולם “טרקן” עלילות לוחם הוני -טורקי מהמאה הרביעית לספירה שגודל בידי להקת זאבים ונילחם בנדודיו בכוחות הרשע.  סדרה ששימשה  כבסיס לסדרת הסרטים התורכיים המפורסמת מכולם משנות השבעים.

בישראל אנו יודעים רק מעט על תעשיית הקומיקס של טורקיה .אולם לטורקיה יש עולם קומיקס מפותח למדי שגם התפשט לתחום הקולנוע. בלוג “עולם הקומיקס “מגדיר את תורכיה  במאמר ראשון מסוגו על הקומיקס הטורקי  כ”מעצמת הקומיקס של המזרח התיכון”.

סדרת הקומיקס המפורסמת ביותר של טורקיה היא “טרקן”  על עלילות לוחם הוני –תורכי   במאה הרביעית לספירה  שגדל בילדותו במשפחת זאבים ונלחם בכוחות הרשע  בלוחמים ובמכשפים שונים באסיה ובאירופה.

סרז’ין בורק יוצרו של טרקן עם דמויות שונות שיצר..

הסדרה נוצרה בשנות השישים כקומיקס בידי  סרג’ין בורק ( 1935-1978)  קומיקסאי טורקי  ( ממוצא טאטרי ,עם טורקי בברית המועצות של אז ) בעת שחי ועבד בסוכנות גראפיקה בעיר מילנו שבאיטליה כקומיקסאי בתעשיה האיטלקית דווקא מן הסתם קיבל השראה מסיפורי הרקולס ומצ’יסטה שהיו פופולאריים  אז בקולנוע ובקומיקס האיטלקי.

טרקן וההיסטוריוגרפיה הטורקית

. בוראק חקר היטב את ההיסטוריה של הימים האחרונים של האימפריה הרומאית ,ובמיוחד ימי אטילה ההוני שבהיסטוריוגרפיה הטורקית הרשמית נחשב לאחד מאבות העמים הטורקיים של היום.

ואולי התבסס רעיון הסדרה  על האידיאולוגיה של אבי טורקיה  המודרנית  אתאתורק ששם דגש על שורשיהם הקדומים של הטורקים  בעם ההוני והעדיף להדגיש כמה שפחות את העבר האיסלאמי הקרוב יותר שממנו הסתייג . בדומה למה שעשה דוד בן גוריון מעריצו של אתאתורק ששם דגש על השורשים התנכיים של מדינת ישראל .

השם “טרקן “עצמו היה במקור תואר אצולה קדום  בשפה הטורקית  בימי האימפריה העותומאנית, וכלל לא היה שם איש.

טרקן גדל אצל זאבים בדומה לרומולוס ורמוס מייסדי האומה הרומאית ,ומזכיר בכך גם  את טרזן איש הקופים. טרזן בוודאי היה מוכר ליוצר הטורקי. ספרי טרזן תורגמו מזה שנים לטורקית .סרטים טורקיים שונים  אף נעשו עליו לאורך השנים מן הסתם הדמיון בין השמות “טרקן ” ו”טרזן “אינו מקרי כלל.

טרקן  מזכיר  גם את  הדמות של  קונן הברברי בכך שהוא  נודד ממקום למקום ונלחם במכשפות במפלצות  ויצורים על טבעיים אך קונן  באמצע שנות השישים עוד לא היה מוכר מחוץ לארה”ב אולי לא היה מוכר  ליוצר הטורקי .אבל הדמיון גם אם מקרי ,  עדיין קיים.

מאידך הרעיון של טרקן  הילד ההוני הגדל בקרב זאבים השתלב היטב עם האידיאולוגיה התורכית הרשמית ,שכן הממשלה הטורקית  הפיצה מזה שנים מיתוסים שסיפרו שאבות האומה התורכית גודלו בקרב זאבים.

הסיפורים תיארו את הרפתקאותיו של טרקן בשירות אטילה ההוני ( דמות שלילית בדרך כלל בסיפורים האיטלקים והאירופים שראו את אטילה כפולש ברברי אכזרי )ומאבקיו ברומאים בביזנטים ובויקינגים..ההרפתקה הראשונה של טרקן “חרב מארס” הופיעה ביומון טורקי ב-1967.  ההרפתקה האחרונה “הדרך למילנו “הופיעה  11 שנה מאוחר יותר ב-1978 בלתי מושלמת כתוצאה ממות היוצר.

היה בה מעין סגירת מעגל :טרקן יוצא בה עם הצבא ההוני של אטילה הפולש לאיטליה לעיר מילאנו שבה כזכור יצר בוראק את הדמות לראשונה.אך בסיפור של בוראק טרקן לא הצליח להגיע לעיר כפי שאטילה מנהיגו לא הצליח לכבוש את רומא כפי שתיכנן במציאות ההיסטורית וחזר על עיקבותיו לארצו. הסיפור הושלם לבסוף  בידי קומיקסאי אחר ב-1983

ידיעה על מותו של בורק.

סך הכל בוראק הספיק לצייר 2458 עמודים של טרקאן 18 סיפורים עליו ב-21 אפיזודות .ב-1973. עבר טרקן מדפי העיתון לדפי חוברות קומיקס של 16 עמודים.והם זכו שם להצלחה עצומה.כל הסיפורים זכו מאז למהדורות חוזרות ונשנות

טרקן הפך בטורקיה  לפנומנון תרבותי. ההצלחה הייתה כה גדולה שטרקן הפך לשם פופולארי לילדים בתורכיה. כיום יש בתורכיה זמר ידוע שנקרא בשם זה שכלל לא היה קיים לפני סדרת הקומיקס. הפנומנון התפשט גם לשפות אחרות. סיפורי טרקן  הופיעו גם באנגלית צרפתית וגרמנית. באנגליה הופיעו  בשנות השבעים לא פחות מ-34 חוברות על עלילות טרקן למי שרוצה לחפש את הרפתקאותיו בשפה האנגלית.

טרקן ההוני

Altar'ın oğlu Tarkan.jpg

טרקן  היה לוחם “הוני טורקי ”  שהוא בו בזמן סמל ברור הוא סמל ל”גבר התורכי באשר הוא”.

הוא  בנו של המצביא ההוני אלאר ונולד בהרי הקווקאז.בילדותו הוריו וכל שבטו  נרצחו על ידי שבט  האלאנים הפולש והתינוק טרקן נזנח במערה .שם להקת  זאבים אימצה אותו והוא גדל כמו טרזן לפניו רחוק מהחברה האנושית כלוחם אמיץ לב ואדיר כוח. לימים הוא יהפוך ללוחם בשירות אטילה ההוני ,שהוא בן עמו של טרקן.

התנסויותיו בקרב המין האנושי הבוגדני הביאו אותו להעדיף תמיד את חברת הזאבים בני משפחתו האמיתית ,אבל המשיכה של הצד האנושי שלו היא תמיד חזקה מידי והוא תמיד חוזר אל חברת בני האדם ובעיקר בנות האדם.

בסיפורים הוא נודד בערבות  אסיה המרכזית ואירופה  במאה החמישית לספירה ימי אתילה ההוני ( וגם הנסיך ואליאנט מבריטניה  גיבור סדרת קומיקס אמריקנית מקבילה במקצת )  עם חרב ועם זאב  נאמן מלהקת הזאבים שאימצה  את טרקן הילד  הנקרא “קורט” (  “זאב”. בתורכית ).

במסעותיו הוא נלחם ברשע ועוזר לנזקקים ומגן על החלשים. הוא נעזר בלוחם נאמן נמוך קומה בשם קולקה ובנערה אמיצה ובתולית בשם ביגה שיש לה בה עניין רומנטי. אך טרקן עם כי הוא מודע היטב לעניינה של הנערה בו  מעדיף בשלב זה בחייו להימנע מקשר מחייב עימה ואינו נמנע כלל מקשרים עם הרבה   הרבה נערות יפות אחרות  הנעתרות למגעיו של לוחם אמיץ  אחרות שצצות בכל סיפור והכניסו בו אלמנטים אירוטיים  חזקים שלכאורה נראים מדהימים עבור קומיקס שמקורו במדינה מוסלמית.אבל תורכיה הייתה ( אז לפחות ) מדינה חילונית סובלנית.

ההוני  אדיר הכוח  מתואר כבעל סבלנות כמעט אינסופית עד שהוא נתקל במעשי רשע הדורשים את התערבותו המיידית.   נפגש בויקינגים מרושעים בתמנון ענק ורצחני באמזונות צמאות דם בלוחמי קונג פו (!) במכשפה מרושעת וסקסית ובמכשפים אפלים המקריבים קורבנות אדם.

טרקאן בקולנוע

סדרת הקומיקס המצליחה נעשתה לסדרת סרטים מצליחה לא פחות.

בין 1969 ו-1973  נעשו בתורכיה כמה  סרטים על עלילות טרקן שהתבססו ישירות על סיפורי הקומיקס . הם הזכירו לצופים מאוד את סרטי הרקולס ומצ’יסטה האיטלקיים מאותה התקופה שעליהם התבססו.

(  לצופה המודרני הם יזכירו לא פחות את  סיפורי וסרטי קונאן הברברי אבל כאמור אלה לא היו מוכרים אז בתורכיה).

סרטי טרקן   נחשבים היום למיטב של סרטי הפנטסיה התורכיים בשנות השישים והשבעים כשהייתה פריחה של הז’אנר הזה באיסטנבול .

היו שישה מהם וברובם גילם את התפקיד  השחקן התורכי הידוע קארטאל טיבט. טיבט  כבר התפרסם בכך שגילם בחמישה סרטים  בין 1965-1967 דמות קומיקס תורכית ידועה אחרת ” קראאולן,” לוחם תורכי נועז בימי ג’ינג’יס חאן. כך שהוא היה מוכן היטב לגלם גם את הדמות של הלוחם התורכי הקדום  קצת יותר מימי אטילה ההוני.

אולם בראשון שבהם “טרקן ומגדל המפלצת” כיכב שחקן אחר ,בגלל ויכוח על מי ימלא את התפקיד.

בסרט “טרקן והאוכף הכסוף” ( 1970)  אנחנו לומדים על מוצאו של טרקן כמי שגדל בילדותו בידי זאבה.

הסרט הידוע ביותר בסדרה  הוא  “טרקן ודם הויקינגים ” ( 1971) שבו הוא יוצא כנגד חבורת ויקינגים שצצו מאי שם  ושהתנפלו עליו  ועל הנסיכה יונקה  בתו של  מנהיגו אטילה שעליה שמר  בדרכה למבצר הוני על גבולות הממלכה ההונית. הויקינגים שבאו על ספינה  משתלטים על המבצר   חטפו את הנסיכה הרגו את אחד משני  הזאבים שליוו את טרקן במסע זה  והשאירו את טרקן עצמו עם כמה חיצים בגבו  כמת. טעות גדולה. כפי שיודע כל מי שמכיר את טרקן שצריך הרבה יותר מכמה חיצים בגבו כדי להרוג אותו . הוא יוצא כעת לנקום את נקמת הזאב המת שלו.

טרקן מגלה שהויקינגים צמאי הדם  נשכרו לחטוף את הנסיכה כבת ערובה עבור קיסר הסינים שחושש ובצדק מאטילה וצבאו , בדרך הוא נאלץ להיאבק גם בתמנון ענקי מפלצתי  אוכל בני אדם שאותו הויקינגים “אילפו “. על מנת להציל את הנסיכה בעזרתה של חבורת ויקינגיות סקסיות ולוחמניות. חוץ מזה הסרט מלא בגאווה תורכית שוביניסטית  () הדמויות בסרט מתייחסים כל הזמן לכוחם ואומץ ליבם של התורכים ואפילו הויקינגים ( טיפוסים קשוחים בפני עצמם ) מציינים שיש לחשוב פעמיים לפני שמסתבכים עם התורכים…זאת עם כי התורכים כעם כלל לא היו קיימים בימי אטילה ההוני.

הפרוע שבסרטים  היה “טרקן והמדליון הזהוב ” ( 1972) שמתחיל עם חטיפתן של שתי נשים  של נזירה לובשת צעיף ושל רקדנית חסרת חזייה .מתברר שהחוטף הוא מכשף מרושע הקושר אותם לצלבים ומתכון להעלות אותן כקורבנות לכוחות הרשע.  דמם זורם על שלד מחכה ומביא להחייאתה של אישה ערפדית יפה (  שאותה גילמה השחקנית השוודית אוה ברנדר רקדנית סטריפ טיז לשעבר  שכבר הופיעה כויקינגית קשוחה בסרט הקודם ) .בהמשך האישה הערפדית כולאת את טרקן ברשת קורי עכביש ענקית אבל הוא כמובן משתחרר ומביא למותה.

הסרט המסיים היה “טרקן והגיבור חסר היד “ ( 1973) שבו טרקן נמצא במזרח הרחוק ,כנראה בסין ונוטל חלק בהבאת חרב קדומה למנזר תוך שהוא נאבק בדרך בכנופיות לוחמים שמנסים להשיג את החרב לעצמם. .

.  

על פי הדיווחים לסרטים הייתה איכות כמו חלומית של סרטי הפנטסיה הגדולים  שבהם אינך יכול לדעת  מה הולך לקרות ברגע הבא. אבל כשזה קורה זה איך שהוא נראה מתאים

לסרטים יש היגיון של חלומות  שאנו בקושי זוכרים .יש בהם סצינות ריקודים קטעי דם והרבה אפקטים מוזרים שיראו מדהימים גם לעיניים המערביות המנוסות. הנוף התורכי הוא כמעת דמות בפני עצמה בסרטים האלו ונותן להם תחושה אפית .עם צופים בסרטים לפי הסדר בתקופה קצרה כי אז טרקן משיג מעמד הרואי כמעט מיתי ומיסטי שהוא מרשים באמת.

כדאי מאוד לקרוא ולצפות כדי להבין משהו על התרבות הפופולארית התורכית ,לפחות כפי שהייתה בשנות השישים והשבעים לפני שהחל עידן האיסלאמיזציה בתורכיה. .

ראו גם

טורקיה -מעצמת הקומיקס של המזרח התיכון :סקירה  בעברית על הקומיקסים הטורקיים

טרקן בויקיפדיה

טרקן באנגליה

טרקן  והויקינגים

טרקן והמדליון הזהוב

סרטי פנטסיה טורקיים

ראו עוד על סרטי טארקאן ועל  סרטי פנטסיה תורכים בספר ו של PETER TOMBS

Mondo Macabro : Weird & Wonderful Cinema Around the world ‘ St. Martin’s Griffin 1998 .

2 תגובות

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

10 − 9 =