גיבור / רינת מצליח
אַבָּא, זוֹכֶרֶת אֶת יָדֶיךָ הַחֲסוֹנוֹת
מְנִיפוֹת אוֹתִי גָּבוֹהַּ מֵעַל מַשְׁקוֹף הַדֶּלֶת
וַאֲנִי צוֹחֶקֶת וּמִתְפַּעֶלֶת
כַּמָּה חָזָק אַתָּה!
–
זוֹכֶרֶת אַבָּא,
אֵיךְ יָשַׁבְנוּ עַל הַדֶּשֶׁא
הַיָּרֹק שֶׁכֹּה אָהַבְתָּ
וַאֲנִי מַפְצִירָה וּמְבַקֶשֶׁת:
אַבָּא, סַפֵּר לִי שׁוּב
סִפּוּרֵי גְּבוּרָה שֶׁל מִלְחָמָה.
–
וְהַשָּׁנִים חָלְפוּ וְיָדֶיךָ רָפוּ
עֵינֶיךָ קָהוּ וְגוּפְךָ חַלָּשׁ
וַאֲנִי
מְמָאֶנֶת לְהַאֲמִין
אֵיךְ הַגִּבּוֹר שֶׁלִּי
נָדַם.
שיח הגבורה הישראלי ידע בשבועות האחרונים טרנספורמציה מעניינת כאשר חטופים חיים שהוחזרו משבי החמאס בעזה כונו בתקשורת "גיבורים", ואלו שיצאו בשליחות לארה"ב, למפגש עם הנשיא דונלד טראמפ הוכרזו בפי כל כ"גיבורי ישראל".
השיח המקובל על חיילי צה"ל הלוחמים כגיבורי ישראל אמנם לא פינה את מקומו, והרמטכ"ל הפורש, רב-אלוף הרצי הלוי, אף הגדיר בנאום הפרידה שלו את דור החיילים הנוכחי כ"דור הניצחון". אבל, נדמה שמשהו בכל זאת השתנה, ושלצד ההתמקדות בכך ששורדי השבי אכן שרדו אותו, ותיאור השׂרידה כמעשה גבורה, יש, כך מסתבר, גם ערך לערבות ההדדית שגילו החטופים בעודם בשבי.
החטופים שחוזרים ממשיכים לגלות ערבות הדדית גם בהמשך מאבקם למען חבריהם שנשארו בעזה. בלט בזה במיוחד החטוף אלי שרעבי, שלמרות שאיבד את אשתו ובנותיו, שנרצחו בידי החמאס, ולמרות מצבו הפיזי כמי שאיבד הרבה ממשקל גופו, התייצב מול המצלמות של התכנית "עובדה" בטלביזיה, ותיאר לפרטי פרטים הן מאורעות השבי הקשים והן את הצורך להציל את מי שעוד נותרו שם.
השיר "גיבור" שלפנינו מופיע בספר השירים הראשון של המשוררת וסופרת הילדים רינת מצליח, "בדי העץ הרכים" (2019, הוצאת אוריון, עריכה, ניקוד, והגהות, יאיר בן-חור, עמ' 109), שקיבלתי לקריאה רק לאחרונה. בגב הספר מצוין כי מצליח היא "אשת חינוך מבאר שבע… [ש]פרסמה עד כה חמישה ספרי ילדים", בהם "מהומה בחווה" (2012, גוונים) ו"נועם והכלבלב" (2017, הוצאה עצמית).
על פניו נראה שהשיר, שנכתב כמובן לפני האסון של השבעה באוקטובר 2023, נענה לשיח הגבורה הישראלי: אביה הגיבור של הדוברת בשיר מתואר ככזה בשל "סיפורי הגבורה של המלחמה", אבל גם בשל החוסן הפיזי שלו, הבא לידי ביטוי בבית הראשון של השיר. אלא שהבית השלישי חושף את מה שקורה גם לגיבורים בחלוף השנים – הם קמלים ומזדקנים. זה כמובן לא סוף הכרחי והגבורה עודנה נשארת, אבל אולי יש כאן גם איזו קריאה לתפיסה אחרת של גבורה, אנושית יותר, פחות הירואית.
קיראו גם :

רינת מצליח.דף הפייסבוק.