לאביחי קמחי ספר שירים חדש, “דבר הקורה בעונת מעבר” בעריכת נועה שקרג’י, בהוצאת “עמדה”. שם הספר עשיר משמעויות. הוא פותח בפני הקורא את השער אל העולם השירי של הספר.
יש בשם תנועה, התרחשות, שינוי. “מָחָר אֶהְיֶה בְּמָקוֹם אָחֵר / וּכְבָר הַיּוֹם אֵינִי בַּמָּקוֹם בּוֹ הָיִיתִי אֶמֶשׁ”, כותב קמחי בשיר “אופק”. שם הספר מהדהד את העונות המתחלפות מחזורית, וגם את החיים העוברים בלא שוב, ועלולים להיקטע בכל רגע. “חַיַּי דָּבָר/ הַיָּכוֹל לְהִתְְהַפֵּךְ בְּרֶגַע”, כותב המשורר בשיר “חיי”, באווירה של “ארעי“, שם ספרו משנת 2018.
ישנו גם מעבר ממשי בחייו של אביחי קמחי, אשר קרה לאחרונה: מירושלים, עיר גדולה, בעלת עומק היסטורי עצום, עליה כתב בספריו, בפרט בספר “הולך בירושלים” משנת 2015, לישוב עירוני קטן-מתהווה במישור החוף הצפוני. אני מבקשת לראות את ההשתקפות של הפרט הביוגרפי הזה בתוך שירי הספר.
בשיר “כוכבים”, הפותח את הספר:
בבית “אַחֲרֵי שֶיעַזְבּו אֶת הָעִיר/ קָרֹוב לְוַדַּאי שֶׁיִּתְגַּעְגֵּעַ/ לְרֵיחַ שְׁעֹות בֵּין הָעַרְבַּיִם/ בַּשַּׁבָּתֹות בָּהֶן הָלַךְ/ בְּתוֹךְ יַלְדּוּתוֹ” אני מפרשת את “יעזבו” בתור המשורר ורעייתו.
המילה “דבר” בשם הספר מצלצלת “דיבור”. המשורר מדבר באופן נגיש על קשת רחבה של נושאים, החובקת צדדים השונים של הקיום, ואת תהפוכות הרגש. לאורך כל שנות יצירתו אביחי קמחי אינו בקו הבריאות ועובר טיפולים. בשיר “תופעות לוואי” הוא מתאר את מצבו הכאוב, וגם מצביע על נקודות אור.
מתוך נסיונו הרב, עד כמה שהדבר מצער, אביחי קמחי מיטיב לכתוב על מחלות. השיר “רעייתי בבית חולים” הוא תיאור ריאליסטי קולח של דאגה גדולה.
על עצמו הוא כותב גם בצורה דמיונית-חלומית, ומגיע לפסגה:
החל משנת 2021 אביחי קמחי עורך ומנחה אירועי זום המוקדשים למשוררים ולספרי שירה. ביום ב’ 23.9.2024 יתכנסו חבריו הרבים לחגיגת ספרו.
אנחנו נמצאים עכשיו במצב מטריד של מלחמה לא נגמרת. “בְּמַבָּט מֵאֶרֶץ הַשֶּׁמֶשׁ/ יִשְׂרָאֵל עֲדַיִן יַצִּיבָה/ לִכְאֹורָה וְהַמֶּרְחָק/ מְטַשְטֵש אֶת שְקִיעָתָה”, כותב אביחי קמחי בשיר “הו ארצי”, מתוך מודעות חברתית-פוליטית. יש להשקיע מאמצים משותפים, כדי לעבור במהרה מעת מלחמה לזמן שפיר יותר.