כל יום שישי יקום תרבות מפיצה שבועון ובו הפניות למאמרים שפורסמו בשבוע החולף, ולעיתים למאמרים שפורסמו ביקום בשנים קודמות באותם נושאים שנדונו בשבוע הזה.
להלן השבועון מיום שישי האחרון, ה-31 למאי 2024: מקראה גותית,הגולם מפראג,רצח במנדט,לאה גולדברג,אברהם בן יצחק,דרך בורמה,משה גרנות,בת-אליעזר על שי בוזגלו,עמוס עוז,גלבע על הבעש״ט,והמלצות.
שבועון יקום תרבות
לכל קוראינו שלום,
אנחנו מקווים שאכן שלום לכולכם.
ישראל היא בעיצומה של מלחמה רבת חזיתות, ואפשר לקוות שאולי הפסקת אש והחזרת החטופים בקרוב. אבל אנחנו כתמיד איתכם כנציגי עולם הספרות הישראלי לדורותיו, שהוא תמיד פעיל למרות הכל גם עכשיו ובמיוחד עכשיו.
אנו פונים לציבור קוראינו לשלוח אלינו סיפור, מאמר, שיר, ציור, קומיקס, או כל יצירה אחרת, העוסקים בעתיד שאותו היינו רוצים לראות, “אוטופיה”, בניגוד לעתיד שאנו פוחדים שיהיה, “דיסטופיה”.
ויש לנו גם בקשה:
“יקום תרבות” זקוקה לתמיכה בפעילותה, במיוחד בתקופה קשה זו לתרבות.
נשמח מאוד לתרומתכם, אנא תרמו בקישור המצורף.
בתודה מראש מצוות יקום תרבות.
המקראה הגותית של יקום תרבות “לילה שחור, אור לבן” יצאה לאור. זהו ספר דיגיטלי המביא פנורמה רחבה של הסוגה הגותית. כולל מבוא עיוני-פרשני, סיפורים קצרים מתחרויות הסיפור הקצר שלנו, ולסיום סקירה על פרשיות עבר בתחום.
בחודש הבא ירצה ד”ר אשד בשני אירועים שונים על מקורו של סיפור הגולם מפראג.
הרצאה אחת באירוע לכבוד הגיליון חדש של מגזין “נכון”, מספר 12, שיתקיים ביום שני 3/6/24 בשעה 19:30 בסלון הספרותי בדיזנגוף סנטר בניהולה של חגית בת-אליעזר. המועד מתאים גם לציון מאה שנה למותו של תושב פראג פרנץ קפקה בתל אביב. הציבור מוזמן.
ההרצאה השנייה, שתהיה שונה למרות שתעסוק באותו נושא, תהיה ביום שני העשירי ביוני בכנס השנתי של האגודה הישראלית לחקר דתות בקמפוס האוניברסיטה הפתוחה ברעננה דרך האוניברסיטה 1 רעננה, אולם נוידרפר. במסגרת מושב שיעסוק כולו באקולוגיה וטבע ביהדות יסביר ד”ר אשד מי המציא את סיפור הגולם מפראג ומתי הסיפור הומצא.
בפסטיבל “דוקאביב” בסינמטק תל אביב יוקרן שוב, ביום שבת 1/6/24 בשעה 19:30, הסרט “רצח במגדל המים” של דניאל נחנסון ועודד פרבר שאחד מיוצריו הוא עורך “יקום תרבות” ד”ר אלי אשד.
הסרט הוא המשך ישיר לפודקסטים שנחנסון יצר ביחד עם אשד ב”יקום תרבות” על חייו של דוד תדהר כבלש. האזינו לפודקסטים כאן:
ב-29 במאי 1911 נולדה המשוררת לאה גולדברג. לציון המועד הנה סיפור מצוייר של לאה גולדברג ואריה נבון שלא נס ליחו על פרעוש רודני.
המשורר אברהם בן יצחק היה אהוב על המשורר לאה גולדברג. הנה אחד משיריו הידועים של בן יצחק בעברית ובאנגלית ובביצוע מוזיקלי של צביקה פיק.
השבוע לפני 76 שנים התגלה בידי משה אשד ואחרים נתיב “דרך בורמה” שהביא לשבירת המצור על ירושלים ולהכרעה במלחמת העצמאות. הנה מחקר בנושא.
מי כתב את ספר “דברים” שבתורה? משה גרנות פירסם לאחרונה ספר שבו הוא מביא את התיאוריה שהייתה זאת יצירה של כותב במאה השביעית לפני הספירה, והנה הפרק מהספר שבו הוא מפרט בנושא.
קיראו גם על מחזה שעלה לאחרונה שעוסק בפרשה זאת בהיסטוריה של עם ישראל.
חגית בת-אליעזר כותבת על שירתו של שי בוזגלו, שלספרו האחרון “סילפיום” תערך השקה ביום רביעי בשבוע הבא ה-5/6/24 בבית הסופר בתל-אביב.
מלי רול מנתחת את ספרו האחרון של עמוס עוז “הבשורה על פי יהודה”.
לפני כמה ימים חל תאריך יום הולדתו המשוער של הרב ישראל הבעל שם טוב, מייסד החסידות. לציון המועד אנו מביאים שיר קלאסי של אמיר גלבע על הבעל שם טוב.
ולבסוף בהמלצות סוף השבוע חגית בת-אליעזר ממליצה על ההצגה “להעיר אריות” בקאמרי.
אנו מאחלים לכם ולכולנו שנשרוד את האירועים בהצלחה ולמרות הכל נמשיך הלאה לזמנים טובים יותר.
מערכת “יקום תרבות”
קיראו על חידושים באתר גם בדף הפייסבוק שלנו.
ראו את סיכום פרויקט הדיסטופיות של יקום תרבות, על מדינת ישראל שאנו לא רוצים לראות.
אתם מוזמנים להיכנס באופן קבוע לדף האירועים שלנו שבו יש תיעוד של האירועים הספרותיים והתרבותיים שערכה עמותת יקום תרבות לאורך השנים מ-2010 ואילך.
אנו מזמינים את ציבור הסופרים לשלוח לפרסום סיפורים שזכו בעבר בפרסים ספרותיים.
https://www.yekum.org/2021/02/פירסום-סיפורים-זוכים-בתחרויות-הודעה-ל/
רשימה של סיפורים כאלו שפורסמו ב”יקום תרבות” תוכלו למצוא כאן.
https://www.yekum.org/2021/02/פירסום-סיפורים-זוכים-בתחרויות-הודעה-ל
אתם מוזמנים גם להיכנס לדף פרויקט הסיפור התנ”כי וההיסטורי שלנו שבו אנחנו מביאים סיפורים קלאסיים וחדשיים ואף עכשוויים על תולדות עם ישראל בימי התנ”ך ולאורך הדורות.