כל יום שישי יקום תרבות מפיצה שבועון ובו הפניות למאמרים שפורסמו בשבוע החולף, ולעיתים למאמרים שפורסמו ביקום בשנים קודמות באותם נושאים שנדונו בשבוע הזה.
להלן השבועון מיום שישי האחרון, ה-3 למאי 2024: שבועון יקום:רוזה לוקסמבורג,יגאל מוסינזון,זלדה,ורנור וינג׳י,יוסף צבי רימון,ההצגה fake,עדי פלד-שריג,מזר על הכנסת,והמלצות.
ואחריו גם השבועון מיום שישי הלפני-האחרון, ה-26 לאפריל 2024: השקה,מסכת תהום של חיות-מן,ההתמודדות עם הבינה המלאכותית,דוד מלמד,אסתר ראב על בבתא,נעם נדב,רחלי אברהם-איתן,ברקוביץ על הכט,והמלצות
שבועון יקום תרבות
לכל קוראינו שלום,
אנחנו מקווים שאכן שלום לכולכם.
ישראל היא בעיצומה של מלחמה רבת חזיתות, ואולי הפסקת אש, אבל אנחנו כתמיד איתכם כנציגי עולם הספרות הישראלי לדורותיו, שהוא תמיד פעיל למרות הכל גם עכשיו ובמיוחד עכשיו.
אנו פונים לציבור קוראינו לשלוח אלינו סיפור, מאמר, שיר, ציור, קומיקס, או כל יצירה אחרת, העוסקים בעתיד שאותו היינו רוצים לראות, “אוטופיה”, בניגוד לעתיד שאנו פוחדים שיהיה, “דיסטופיה”.
ויש לנו גם בקשה:
“יקום תרבות” זקוקה לתמיכה בפעילותה, במיוחד בתקופה קשה זו לתרבות.
נשמח מאוד לתרומתכם, אנא תרמו בקישור המצורף.
בתודה מראש מצוות יקום תרבות.
השבוע חל חג העובדים האחד במאי. אבי גולדברג מביא מאמר של המהפכנית רוזה לוקסמבורג על מקורו של החג.
השבוע לפני שלושים שנה עזב את העולם הזה הסופר יגאל מוסינזון. לציון המועד הנה פרק מהביוגרפיה שלו, שכתב מוטי זעירא, על המחזה המפורסם שלו “בערבות הנגב”.
40 שנה לעזיבתה את העולם הזה של המשוררת הידועה זלדה. ולציון המועד הנה שירה המפורסם “לכל איש יש שם” במקור העברי, בתרגומים לשפות שונות, ובביצוע מוזיקלי.
לרגל עזיבתו את העולם של אחד מסופרי המדע הבדיוני וההוגים העתידניים החשובים של זמננו, ורנור ויננ’י, אלי אשד סוקר את ספריו ואת רעיונותיו.
שמונים שנה חלפו מפרסומו ב-1944 של “כתרים”, הספר המפורסם ביותר של גדול המשוררים הדתיים במאה ה-20 יוסף צבי רימון, מחבר קלאסיקות כמו “אני בן מלך” ו”שמשון”. הנה אחד משיריו הידועים ביותר, שעוסק בקריסתו של שליט, ובעצם זאת אלגוריה על כל אדם מאמין.
ד”ר אלי אשד בסקירה על הצגה שמתארת אירוע היסטורי שעומד בבסיס אמונה גדולה, ושאולי היה זיוף אחד גדול. אבל ההצגה הזאת התבררה שוב ושוב כרלוונטית לאירועים שקרו לא מזמן בעולם ואצלנו, אז כנראה שיש בתמה הזאת יותר מהמקרה הספציפי בלבד.
שיר בפרויקט אוטופיה של עדי פלד-שריג שמציג ימים טובים יותר מההווה.
חיים מזר סוקר פרק בספר על הפוליטיקה של ישראל שעוסק בנטישה של חברי כנסת את מפלגותיהם.
ולבסוף בהמלצות סוף השבוע חגית בת-אליעזר ממליצה על הצגות-ההרצה של Interview שתעלה בבריטניה בהמשך השנה.
אנו מאחלים לכם ולכולנו שנשרוד את האירועים בהצלחה ולמרות הכל נמשיך הלאה לזמנים טובים יותר.
מערכת “יקום תרבות”
להלן השבועון מיום שישי הלפני-האחרון, ה-26 לאפריל 2024: השקה,מסכת תהום של חיות-מן,ההתמודדות עם הבינה המלאכותית,דוד מלמד,אסתר ראב על בבתא,נעם נדב,רחלי אברהם-איתן,ברקוביץ על הכט,והמלצות.
הודעה על השקה: ב-30/4 בחנות הספרים רידינג באלנבי 43, השקת גליון אפס של כתב עת חדש לשירה “רסן”.
השבוע היה ערב הסדר שבו אנחנו נזכרים בחכמי המשנה. הנה ביקורת על ספר שגיבורו הוא אחד מגדולי המשנה והמסתורי בכולם – אלישע בן אבויה, “אחר”. איל חיות-מן כתב את “מסכת תהום”, ספר פנטסיה יהודית, שעל הרקע ההיסטורי שלו ביצע המחבר חקירה יסודית ומעמיקה.
אלי אשד ומיכל דורון בראיון בנושא העצמאי יוצר התרבות, וההתמודדות עם כניסת הבינה המלאכותית לשוק העבודה, עם רועי כהן, נשיא לשכת אירגוני העצמאיים שמנסה להתמודד עם הנושא.
בשבוע שעבר תקפה איראן את ישראל מתקפה חסרת תקדים של טילים שעלולה לחמם את האזור שלנו, וישראל תקפה בתגובה באיראן. להלן סיפור עתידני, שיש לקוות שלא יתגשם, של דוד מלמד שמתאר את ההשלכות האפשריות של קונפליקט כזה.
ב-25 לאפריל מלאו 130 שנה להולדתה של המשוררת הצברית הראשונה אסתר ראב. הנה אחת מיצירותיה הידועות ביותר, פואמה זוכה בפרס על חייה של בבתא בת שמעון שחיה בימי חורבן מרד בר כוכבא ומסמכיה התגלו במערה במדבר יהודה.
אלי אשד מראיין את נעם נדב – קריקטוריסט, מאייר, קומיקסאי, המאייר של “פנד האדום” מזה 30 שנה – על הקריירה שלו, לרגל זכייתו בפרס “עיפרון הזהב” של מוזיאון הקריקטורה והקומיקס בחולון.
ד”ר לאה ברץ בביקורת מפורטת על ספר השירה החדש של רחלי אברהם-איתן.
אילן ברקוביץ’ על שיר של נעמה הכט והקשר שלו למציאות חיינו העכשווית.
ובהמלצות לסוף השבוע חגית בת-אליעזר ממליצה על ההצגה “קפקא” בתיאטרון יפו.
באיחולי חג שקט וזמנים טובים,
מערכת “יקום תרבות”
קיראו על חידושים באתר גם בדף הפייסבוק שלנו.
ראו את סיכום פרויקט הדיסטופיות של יקום תרבות, על מדינת ישראל שאנו לא רוצים לראות.
אתם מוזמנים להיכנס באופן קבוע לדף האירועים שלנו שבו יש תיעוד של האירועים הספרותיים והתרבותיים שערכה עמותת יקום תרבות לאורך השנים מ-2010 ואילך.
אנו מזמינים את ציבור הסופרים לשלוח לפרסום סיפורים שזכו בעבר בפרסים ספרותיים.
https://www.yekum.org/2021/02/פירסום-סיפורים-זוכים-בתחרויות-הודעה-ל/
רשימה של סיפורים כאלו שפורסמו ב”יקום תרבות” תוכלו למצוא כאן.
https://www.yekum.org/2021/02/פירסום-סיפורים-זוכים-בתחרויות-הודעה-ל
אתם מוזמנים גם להיכנס לדף פרויקט הסיפור התנ”כי וההיסטורי שלנו שבו אנחנו מביאים סיפורים קלאסיים וחדשיים ואף עכשוויים על תולדות עם ישראל בימי התנ”ך ולאורך הדורות.