תפילה חילונית / מאיה ויינברג
בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי
שֶׁלֹּא תִּתֵּן לוֹ לָמוּת
וְאִם חַיָּב לָמוּת
לֹא תִּתֵּן לוֹ לָמוּת בְּיִסּוּרִים
וְאִם חַיָּב בְּיִסּוּרִים
לֹא תַּאֲרִיךְ אֶת סִבְלוֹ
וְאִם תַּאֲרִיךְ אֶת סִבְלוֹ
תִּתֵּן לִי כֹּחוֹת
תִמְחַק מִמֶּנִי כָּל זִכָּרוֹן
מֵהַזְּמַנִּים הָאַחֲרוֹנִים
גַּם אַדְלִיק נֵרוֹת
גַּם אֶשָּׂא בְּשֵׁם
הַשָּׁוְא שֶׁלְּךָ
בְּשָׁכְבִי
וּבְקוּמִי.
השבוע נערכו הבחירות המוניציפליות בישראל, לראשונה אולי בעת מלחמה. אפשר גם כי כתוצאה מהמלחמה נקבע כי בכמה וכמה ערים גדולות יהיה רוב חרדי במועצות העיר (ירושלים, אשדוד), או שראשי העיר יהיו מהציבור החרדי (טבריה). במצפה רמון, למשל, נבחר לראשות המועצה מועמד מטעם הגרעין התורני המזוהה עם מפלגת "נעם" של חבר הכנסת אבי מעוז, דבר שמעורר דאגה רבה בקרב הציבור הליברלי ביישוב. מצד שני, יש ערים גדולות ששמרו על היסוד הליברלי שבהן דוגמת תל אביב, חיפה, רמת גן, ועוד. זאת ועוד, בפעם הראשונה בישראל נבחרה טרנסג'נדרית למועצה, בקריית טבעון, עת נבחרה שם שילה ויינברג בת ה-65. ב-2021 פרסמה ויינברג את הספר "אִתחוּל", המתאר את התהליך המגדרי שעברה בשירים וקטעי פרוזה מרתקים לקריאה, מסוף שנות התשעים של המאה הקודמת ועד 2020 (הוצאת שופרא לספרות יפה, עריכה ד"ר נווית בראל, 139 עמודים).
ויינברג אחרת היא המשוררת מאיה ויינברג (ילידת 1976, תל אביב) פרסמה עד כה שלושה ספרי שירה, הראשון "שטחים פתוחים", השני "עיר ותנוחת ההר" זוכה פרס כליל לאקופואטיקה , שהשיר "תפילה חילונית" מופיע בספר שיריה השלישי, "מהיד אל הפה", שראה אור גם הוא ב-2021 (הוצאת פרדס, עריכה טל ניצן, עמ' 91). השיר מופיע בשער הרביעי והאחרון בספר, "תהליך תופס נפח", ששיריו מתארים את מות אמה של המשוררת ואת התמודדותה של הבת עם מחלת אביה. בכך עוסק השיר שלפנינו, שיסודו בתפילה.
אבל נשאלת השאלה מה גרם לויינברג, רופאת חיות וחוקרת עטלפים מאוניברסיטת ת"א, שנמצאת כיום בלימודי המשך באוניברסיטת קיימברידג' שבאנגליה, לצרף לשמו של השיר את שם התואר "חילונית"? אולי כדי לבטא הן את התיסכול ממצבו של האב, המתואר בשיר קודם בספר, "אבא", כמי שקיבל פרס "על ניווט עיוור בתוך קווי אויב בסיירת צנחנים", ואילו עכשיו, תחת השפעת מחלתו והכדורים לשיכוך הכאבים, לא מוצא את היציאה מהמתחם שבו עבר בדיקה רפואית (עמ' 89). ואולי גם כי החילוניות מאפשרת את החופש לכפור בקיומו של הריבונו של עולם, או לפחות לצאת חוצץ כלפי המתרחש בעולמו (הסבל והייסורים).
קיראו גם:
ראיון של חגית בת אליעזר עם מאיה ויינברג על שירה עטלפים וקורונה