כל יום שישי יקום תרבות מפיצה שבועון ובו הפניות למאמרים שפורסמו בשבוע החולף, ולעיתים למאמרים שפורסמו ביקום בשנים קודמות באותם נושאים שנדונו בשבוע הזה.

להלן השבועון מיום שישי האחרון, ה-16 לפברואר 2024: גלבע על שמשון, שרון על ארגייל, עפרה אבבה והדס מזרחי, אכן חציר העם, ראובן דותן, נצר על טריינין, והמלצות.

ואחריו גם השבועון מיום שישי הלפני-האחרון, ה-9 לפברואר 2024: צביקה ניר, כנס אוטופיסטים, ראובן דותן, כריסטופר פריסט, חיים חפר, וילפריד אוון, איתן איתן, דוד שחר, היידגר, כץ לוריא, טל ניצן, והמלצות.

שבועון יקום תרבות

לכל קוראינו שלום,
אנחנו מקווים שאכן שלום לכולכם.
ישראל היא בעיצומה של מלחמה רבת חזיתות, אבל אנחנו כתמיד איתכם כנציגי עולם הספרות הישראלי לדורותיו, שהוא תמיד פעיל למרות הכל גם עכשיו ובמיוחד עכשיו.

אנו פונים לציבור קוראינו לשלוח אלינו סיפור, מאמר, שיר, ציור, קומיקס, או כל יצירה אחרת, העוסקים בעתיד שאותו היינו רוצים לראות, “אוטופיה”, בניגוד לעתיד שאנו פוחדים שיהיה, “דיסטופיה”.

ויש לנו גם בקשה:

“יקום תרבות” זקוקה לתמיכה בפעילותה, במיוחד בתקופה קשה זו לתרבות.
נשמח מאוד לתרומתכם, אנא תרמו בקישור המצורף.

בתודה מראש מצוות יקום תרבות.


בזמן שבעזה מתקיימת מלחמה הנה שיר ישן וטוב של אמיר גלבע על שמשון ומאבקו בעיר עזה הקדומה.


אוהד שרון סוקר סרט פרודיה על סרטי ריגול, שהדמות הראשית בו היא כותבת של ספרי ריגול מצליחים שמוצאת את עצמה מעורבת בפרשת ריגול אמיתית.


עפרה אבבה והדס מזרחי, שתי נשים יוצרות, אחת מתמודדת נפש השניה נכה, לא שרדו את המלחמה. המוות שלהן לא קרה בעקבות מתקפת הטרור של 7 באוקטובר או בעקבות הפגזה, ובכל זאת שתיהן מצאו את מותן כפי שהן חיו את חייהן – בשוליים, בשולי המלחמה כשהן משאירות מאחוריהן קהילת ידידים מוכה.

לפניכם שירו הנבואי המפורסם של חיים נחמן ביאליק שפתח תקופה חדשה בשירה העברית, למרות ואולי בגלל שהוא טעה בנבואתו. השיר מובא במקור העברי מכתב העת “השילוח” ובתרגום מאוייר לאנגלית, ואנו מביאים גם שיר תגובה של מנחם מנדל הורוויץ, שבדיעבד מתברר שצדק יותר מביאליק.


לציון עזיבתו את העולם הזה של המשורר ומבקר הספרות ראובן דותן הנה אחד משיריו המרשימים העוסק ביצירה שירית “אקסטאזה”.


לציון יום הולדתו של המשורר והמדען המנוח אבנר טרייינין ב-14 בפברואר 1928 רות נצר, מעריצה וחוקרת אלכימיה, תחום שבו עסק טריינין ביצירתו, מנתחת את שירתו.

ובהמלצות סוף השבוע חגית בת-אליעזר ממליצה על ההצגה “אהבה ומגפה”, על תקופת הקורונה, בקאמרי.

אנו מאחלים לכם ולכולנו שנשרוד את האירועים בהצלחה ולמרות הכל נמשיך הלאה לזמנים טובים יותר.

מערכת “יקום תרבות”


להלן השבועון מיום שישי הלפני-האחרון, ה-9 לפברואר 2024: צביקה ניר, כנס אוטופיסטים, ראובן דותן, כריסטופר פריסט, חיים חפר, וילפריד אוון, איתן איתן, דוד שחר, היידגר, כץ לוריא, טל ניצן, והמלצות.

ראשית תיקון לטעות בניוזלטר של שבוע שעבר. הרשימה של אילן ברקוביץ’ על שירו של צביקה ניר “ציקלמן” לא קושרה כיאות. הנה מה שהיה צריך להופיע:
אנו מסיימים את הסדרה שלנו לרגל יום הזיכרון הבינלאומי לשואה עם אילן ברקוביץ שמביא את השיר “ציקלמן” של צביקה ניר.


ביום ראשון 25/2 בשעה 20 יתקיים ב”סלון” בדיזנגוף סנטר “כנס האוטופיסטים” בהנחיית חגית בת-אליעזר. הציבור מוזמן.


לצערנו שני סופרים ידועים נפטרו השבוע.

אחד מהם הוא המשורר ומבקר הספרות הישראלי ראובן דותן. קראו מאמר מקיף של דניאל עוז על יצירתו.


השני הוא סופר המדע הבדיוני הבריטי הידוע כריסטופר פריסט. פריסט נודע הודות לספרי המדע הבדיוני המתוחכמים שלו, ששלושה מהם תורגמו לעברית. ד”ר אלי אשד ראיין אותו בעת שפריסט ביקר בישראל והנה השיחה עימו.

לרגל המצב “יקום תרבות” מביאה שירי מלחמה, מהם חדשים ומהם קלאסיים של יוצרים כמו חיים גורי, חיים חפר, איתן איתן, דליה רביקוביץ’, יורם טהר לב, יעקב אורלנד, אמיר גלבע, נתן יונתן, ואחרים. ולא רק על מלחמות ישראל אלא גם מלחמות אחרות של משוררים זרים.

בימים של מלחמה הגעגועים לשלום הם הגדולים ביותר, ומעטים השירים שביטאו זאת בהצלחה כמו הפזמון המפורסם של חיים חפר “הן אפשר”. אנחנו מביאים אותו בגירסתו המקורית ובביצועיו המפורסמים ביותר.


טובה נווה מביאה שניים משירי מלחמת העולם הראשונה של וילפריד אוון ואת תרגומיה לשני השירים הללו, שמאפיינים כל מלחמה, והקוראים יוכלו להזדהות עימם.


קראו גם את שירו של המשורר איתן איתן, לוחם של הקומנדו הימי וחקלאי, שפורסם לאחר מלחמת ששת הימים ונשאר אקטואלי גם למלחמות אחרות.


אבי גולדברג כותב על יצירתו של הסופר העברי הקלאסי דוד שחר, ועל ספרו של שחר “לילות לוטציה” ומחזור ספרי “היכל הכלים השבורים” שלו.


טל סלוצקר ממליץ בחום על “מה נקרא לחשוב?” של מרטין היידגר, פילוסוף שעל אף קרבתו לנאצים היתה לו השפעה רבה בישראל.


תמי כץ לוריא ממליצה על מופע העוסק בשיחות גברים.


 ד”ר אילן ברקוביץ’ מקשר את תכנית “אטלנטיס” של צה”ל לשיר “אטלנטיס” של טל ניצן.

ולבסוף, בהמלצות סוף השבוע יואב ויכסלפיש ממליץ על מוזיאון העיר החדש של תל-אביב בכיכר ביאליק, וחגית בת-אליעזר ממליצה על הסרט “לילה שקט”.

אנו מאחלים לכם ולכולנו שנשרוד את האירועים בהצלחה ולמרות הכל נמשיך הלאה לזמנים טובים יותר.

מערכת “יקום תרבות”


קיראו על חידושים באתר גם בדף הפייסבוק שלנו.

ראו את סיכום פרויקט הדיסטופיות של יקום תרבות, על מדינת ישראל שאנו לא רוצים לראות.

אתם מוזמנים להיכנס באופן קבוע לדף האירועים שלנו שבו יש תיעוד של האירועים הספרותיים והתרבותיים שערכה עמותת יקום תרבות לאורך השנים  מ-2010 ואילך.


אנו מזמינים את ציבור הסופרים לשלוח לפרסום סיפורים שזכו בעבר בפרסים ספרותיים.

https://www.yekum.org/2021/02/פירסום-סיפורים-זוכים-בתחרויות-הודעה-ל/

רשימה של סיפורים כאלו שפורסמו ב”יקום תרבות” תוכלו למצוא כאן.

https://www.yekum.org/2021/02/פירסום-סיפורים-זוכים-בתחרויות-הודעה-ל

אתם מוזמנים גם להיכנס לדף פרויקט הסיפור התנ”כי וההיסטורי שלנו שבו אנחנו מביאים סיפורים קלאסיים וחדשיים ואף עכשוויים על תולדות עם ישראל בימי התנ”ך ולאורך הדורות.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

שתיים × אחד =