טובה נווה, חברת ועד יקום תרבות, מזמינה
לערב שירה ברעננה יום ראשון 12/2/23
הערב, במסגרת אירועי 100 שנים לרעננה, יתקיים בארכיון רעננה, גולומב 6 רעננה, בשעה 19:00.
הכניסה חופשית, עם רישום מראש, ראו בהודעה למטה.
חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה
על ההצגה "הכתובה" בתיאטרון חיפה
תיאטרון חיפה מעלה את ההצגה "הכתובה" על פי מחזהו של אפרים קישון משנת 1959, בבימויו של משה נאור. זאת קומדיה בכיכובו של שלמה בראבא, עם שחקנים-קומיקאים-זמרים מוכשרים סביבו: יובל סגל, יעל טל, רוית יעקב, עומר עציון, ואיילת רובינסון. משה נאור ושלמה בראבא היו שותפים, כבמאי ושחקן בתפקיד ראשי, גם בהפקה קודמת של הקומדיה – בשנת 2007 בתיאטרון הקאמרי.
סיפור העלילה מתרחש בישראל, בשנת 1958, לקראת חגיגות העשור למדינה. מקום ההתרחשות הוא ביתם של חברי קיבוץ לשעבר אלימלך השרברב ואשתו שיפרה התופרת. הבת איילה, העומדת להתחתן, מבקשת מהוריה את כתובתם, למען הסדרי החתונה, אך הם אינם זוכרים היכן הכתובה נמצאת. ואף עולה השאלה האם הם, בהיותם חברי קיבוץ, התחתנו כדת וכדין וקיבלו כתובה. אלימלך אף מעלה רעיון יצירתי להתחתן עם אשתו שיפרה שוב, אך באופן מפתיע, זו אינה ממהרת להסכים, והדבר גורר מצבים קומיים רבים.
ההצגה מוזיקלית מאוד. מן הרדיו הישן בוקעים שירי התקופה, ובפרט שירה של נעמי שמר, שמוגדרת ע"י הקריין דאז כמוזיקאית אלמונית, שנכתב במיוחד לרגל חגיגות העשור. השחקנים מיטיבים לשיר את שירי שנות החמישים, בליווי מוזיקה חיה בביצועם של שלושה נגנים, הנעים בחן בין המפלסים השונים בתפאורה התקופתית – שחזור נוסטלגי עדין ואוהב של מדינה טריה ותמימה, בעיצובו של ניב מנור. לפן המוזיקלי המשמעותי הזה אחראי ליאור רונן. בהמשך העלילה מגיע לביתם של יוצאי הקיבוץ בחור צעיר, חבר אותו הקיבוץ, ומתנהל שיח קומי עדין על ההבדלים בין חיי העיר וחיי הכפר, ברוח אותם ימים.
בראבא מפגין יכולות משחק מרשימות. הוא מצחיק ושנון, עם מחוות ידיים גדולות, עם מינעד רחב של נימות-קול, בתנועות מגוונות. ניכר שהוא נהנה ומאלתר.
בסוף-סוף ההצגה מגיעה שיחת הטלפון מעבר לים, שקודם הייתה המיוחלת, אך כבר מיותרת, ובראבא אומר לשפופרת, בהתייחסו לקהל בשמץ-זלזול: "כבר מאוחר, צריך לסיים. אני מופיע בחיפה, חיפאים אוהבים לחזור מהר הביתה."
אני מבינה, שזאת גם דרך לסיים את ההצגה, אך הדברים האלה עוררו בי הסתייגות. בראבא, אתה מופיע בתיאטרון חיפה, שנתן לך במה, מול שוחרי תיאטרון של חיפה, שלא שונים משוחרי תיאטרון בכל מקום אחר בארץ. זאת קומדיה מאת קישון, ולא מסע העלבת הקהל מאת פטר הנדקה. תכבד את האנשים שבאים לראות אותך, למחוא לך כפיים, וממלאים את האולם פעמיים בערב, גם בשעה 16:30. בהצגה שמענו מפיך בדיחות מאת אפרים קישון, שנונות ורכות. אל תקלקל עם בדיחה דלוחה על דעת עצמך.
אני מקווה, שההצגות הבאות בתיאטרון חיפה יסתיימו בנימה אחרת.
תודה חגית. טוב שאת משמיעה גם קול של ביקורת כלפי אופן סיום ההצגה. מקווה שהקול והביקורת יגיעו וישפיעו.