חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה על
תערוכה חדשה במוזיאון חיפה

בחיפה מערך של שישה מוזיאונים, הממוקמים באתרים שונים בעיר. מוזיאון העיר חיפה, העוסק במרחב האורבני ובהיסטוריית העיר, הוקם בשנת 2000 בשכונת המושבה הגרמנית במבנה טמפלרי היסטורי מהמאה ה-19.
בשבת 27 בפברואר, מיד עם הסרת סגר הקורונה ממוסדות התרבות, מוזיאון העיר חיפה פתח את שעריו בפני מבקרים, והציג בפניהם את התערוכה החדשה "מה יגידו השכנים" המוקדשת לסיפורה של קהילת הלהט"ב+ בחיפה. התערוכה הוכנה באוצרות משותפת של דותן ברום, יואב זריצקי, ועדי סדקה – אשר יסדו בשנת 2015 את פרויקט ההיסטוריה הגאה החיפאית – ושל ענבר דרור לקס, האוצרת של מוזיאון העיר. ההשקה החגיגית התקיימה בשידור ישיר בפייסבוק במוצאי השבת 27.2.2021. האוצרת ענבר דרור לקס הדגישה בדבריה, שזו התערוכה המוזיאלית הראשונה בישראל, המוקדשת להיסטוריה הגאה, וזאת בזכות יוזמתם של ראשי פרויקט ההיסטוריה הגאה החיפאית והיענותו של מוזיאון העיר חיפה, אשר מטה אוזן לקולות הקהילות בעיר.
הקומה הראשונה בתערוכה בנויה סביב הגיאוגרפיה העירונית של חיפה, וחושפת היסטוריות של חלקים שונים ומוּכרים בעיר מתוך נקודות מבט וחוויות חיים להט"ב+יות. ברחבי החלל מפוזרים הסברים של המושגים השונים, דוגמת המילה "קוקסינל", שמקורה בשם במה של הזמרת הטרנסית הצרפתייה ז'קלין שרלוט דיפרנואה, שהגיעה עם להקתה לארץ בשנת 1964, והופיעה בקולנוע "ארמון" בחיפה. כמו כן מתואר האירוע של התבטאויות הומופוביות של נשיא המדינה עזר וייצמן בעת ביקורו בבית הספר הריאלי בחיפה, והפגנות המחאה שפרצו בעקבות כך. בשל מיעוט החומר הארכיוני, את ההיסטוריה הכתובה בתערוכה מלווים איוריו הצבעוניים של אופק אפלבאום, ומהווים מעין "פנטזיה היסטורית".

הקומה השנייה בתערוכה מתמקדת בעבודת ארכיון קווירית, ושופכת אור על מספר נושאים ופרקים ייחודיים בתולדות הקהילה הגאה בחיפה: צמיחת הקהילה הטרנסית של שנות השישים, ובפרט סיפורו של זלמן שושי, שהיה קרוס-דרסר, התחיל את הופעותיו בחיפה, ועבר ברבות הימים לתל אביב. אחד מחדרי התערוכה מוקדש לסדרת רציחות של מרצים בטכניון על רקע הומופובי. מאוד מרשימים הראיונות המצולמים והמוקרנים עם דמויות חיפאיות, שהפכו לפעילים מרכזיים למען זכויות הלהט"ב+ בישראל, דוגמת עוזי אבן, פרופסור לכימיה ומדען גרעין, שכיהן אף כחבר כנסת מטעם מפלגת "מרצ". הוא הזכיר בדבריו את פועלה המבורך של שולמית אלוני, הלוחמת הגדולה למען זכויות האזרח, שגרם לביטול החוק מימי המנדט הבריטי, שראה ביחסים קוויריים מעשה פלילי.
התערוכה חשובה ומקיפה, צבעונית ואופטימית. לפי הפרסום באתר המוזיאון, נעילתה צפויה ב- 31.3.2021. זה אומר שהיא תוצג במשך חודש אחד בלבד? מן הראוי שתימשך מעבר לכך. בכל מקרה כדאי להזדרז ולהגיע. בשבתות הכניסה חינם, ואף מתקיימים סיורים מודרכים.
זה לא יאמן שהתערוכה מציגה רק עד סוף החודש!!
נרוץ לראות בשבת 🙂
תודה רבה לבת-אליעזר על הסובלנות והייצוג של הקהילה.
תודה, חגית ויקום תרבות. הנושא חשוב מאד וקרוב ללבי.
חגית לא הזכירה אם יש מגבלות על כניסת אנשים. בכל זאת עוד קורונה. האם רק בעלי תו ירוק יכולים להכנס והאם יש מגבלה גם אז, למשל לא יותר מ 50 אנשים בבת אחת?
מוזאון העיר חיפה נוהג לפי התו הסגול: עטיית מסכה ושמירה על מרחק. חלליו המרווחים של המוזיאון מאפשרים זאת.