ד״ר ניסים כץ, עורך הפרוזה של יקום תרבות ממליץ על

הספר ״בשולי הנוחות" של סייקה מורטה בהוצאת "כתר" (מיפנית: ענית קופר)

בשולי הנוחות סייקה מורטה
בשולי הנוחות סייקה מורטה

זהו ספר צנוע, הן מבחינת התוכן והתיאורים שלו, והן מבחינת המסר שלו. הספר מנסה ללמד אותנו שחיים צנועים הם חיים ששווים לחיותם. חיים נוחים ושקטים הם לא חיים רעים אלא אף ראויים. חיים שבהם אין ממש בעיות אלא רק שגרה. הספר ייגע בלב כל האנשים, אבל בעיקר ברווקים שחווים לחץ להתחתן ולהביא ילדים, וגם מאנשים שאיך שהוא נתקעו בחייהם. הוא גם מלמד למה לא כדאי לשפוט אנשים שחיים חיים לא שגרתיים, ושלא נכנעו ללחצים החברתיים.
אז מה מסופר פה? קייקוֹ פוּרוּקוּרה אף פעם לא התאימה. לא למשפחה שלה, לא לבית־הספר, ולא לילדים בני גילה. בגיל 18, כשהיא מתחילה לעבוד בחנות נוחות, היא מבינה לראשונה בחייה מה מצופה ממנה, וחשה שלווה וייעוד. בעוד המנהלים, העובדים, והלקוחות הולכים ובאים, קייקו נשארת על משמרתה בחנות 18 שנה ברציפות. היא שמחה בחלקה, אבל משפחתה וחבריה פחות: הם סבורים שהגיע הזמן שסוף כל סוף תמצא לעצמה בעל, ובמקביל תפצח בקריירה שהולמת את גילה. קייקו, שמבינה את העולם בדרכה, בוחרת גם את הדרך להתמודד עם הלחצים המופעלים עליה.
סַיַיקָה מוּרַטָה, מהסופרות היפניות הבולטות בנות זמננו, משרטטת בספרה זה דיוקן בלתי נשכח של אישה, ומביטה באירוניה חדה על תרבות העבודה והלחצים החברתיים המופעלים על הפרט.
"בשולי הנוחות" זיכה אותה בפרס אַקוּטַגאווה היוקרתי, היה רב־מכר גדול ביפן ובארצות־הברית, ותורגם לעשרות שפות. הוא נבחר לרשימות הספרים הטובים ביותר לשנת 2018 על ידי 'הניו־יורקר', 'בוסטון גלוב', 'מיניאפוליס טריביון', 'אמזון', ואחרים. רוצו לקרוא. במיוחד הורים.

חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה על

הרצאות מאתר funzing

הרצאה ״המוח רץ״ מאתר funzing
הרצאה ״המוח רץ״ מאתר funzing

האתר funzing מציע פעילויות לשעות הפנאי בכל רחבי הארץ, הכוללות בין השאר סדנאות, טיולים, ומגוון הרצאות על הבר. ב-1 בדצמבר בחיפה בבר "סליק" במרכז הכרמל, שמעתי 2 הרצאות תחת השם המשותף "והמוח רץ", שניתנו ע"י ד״ר קרן בן יצחק וד״ר דנה אדלר, העוסקות בהיבטים תיאורטיים ויישומיים של מדעי המוח.
המרצות היו רהוטות ומשכנעות, ובליווי מצגות מעניינות דיברו בהרחבה על ההשפעת של פעילות גופנית על המוח. פעילות גופנית משפרת את החיים בהיבטים רבים. בין היתר, היא מהווה גורם מניעה למחלות ומעלה את מצב הרוח. כיום, אנו מבינים שלא רק הפעילות עצמה משפיעה, אלא ההתייחסות כלפיה: ככל שנהייה בטוחים יותר בתועלת שבה, כך תגבר השפעתה החיובית על מדדים הגופניים, כגון לחץ דם, רמות סוכרים, ושומנים בדם.

לפעילות גופנית שנעשית בקביעות ובהתמדה השפעה משמעותית על המוח לטווח ארוך, עד כדי עיכוב תהליכי הזדקנות, חיזוק הזיכרון, ואפילו נוירוגנזיס – יצירת תאי מוח חדשים, שמתרחשת באיזור במוח שנקרא היפוקמפוס.

לפעילות גופנית גם השפעה רגשית, ואכן מופרש במהלכה אוקסיטוצין, המכונה "הורמון האהבה", אשר מגביר את תחושת האמפתיה בין אנשים, ומנטרל את ההשפעה ההרסנית של הורמון הדחק קורטיזול. העובדה שלשריר הלב יש קולטנים לאוקסיטוצין, היא התשתית הפיזיולוגית לקשר התרבותי בין אהבה ללב.

למרצות הכריזמטיות היו מסרים חיוביים, דוגמת "תורשה היא פוטנציאל ולא גורל", וכל מה שצריך לעשות אחרי ההרצאה המעודדת והאוכל הטעים של הבר המארח, הוא לצאת להליכה, לריצה, לרכיבה, מתוך אמונה באימון.

חגית ממליצה גם על

הסרט "21 גשרים"

תמונת הסרט ״21 גשרים״
תמונת הסרט ״21 גשרים״

השחקן האמריקאי צ'דוויק בוזמן מוכר כגיבור העל "הפנתר השחור", שהצטרף אל העולם הקולנועי של מארוול בשנת 2016. בסרט "21 גשרים" בוזמן מגלם תפקיד מאוד ארצי – שוטר-חוקר ניו-יורקי, שגם אביו היה שוטר ונפל במילוי תפקידו.

לילה אחד, במהלך שוד סמים, נהרגו 8 שוטרי NYPD בלב מנהטן. אנדרי קיבל על עצמו את משימת לכידת הפושעים, וביקש לסגור את כל 21 הגשרים, שמחברים את האי מנהטן אל העולם. הוא קיבל היתר מראש העיר לעשות זאת, אך רק עד הבוקר למחרת, וכך עמדו לרשותו שעות ספורות בלבד.

כל הסרט מתרחש בחושך הלילי, דמויותיהם של שני הפושעים מעוצבות היטב, ואף חלה בהן התפתחות. אנדרי מצליח במשימת לכידת הפושעים, ובנוסף לכך, אף חושף שחיתות ממסדית. ייאמר לזכותו של בוזמן השחקן, שהצופים עוקבים אחרי אנדרי, דואגים לשלומו, שמחים בהצלחותיו, מרוכזים בהיותו דור שני לשוטרים ניו יורקיים, ובכלל לא נזכרים בגלגולו הקודם כגיבור קומיקס.

הפוסט הקודםהפואמה על אלתר לוין – "מלך החיים והמוות"
הפוסט הבאמנהרה טרנס אטלנטית – הידד ! על הספר "המנהרה" מאת ברנרד קלרמן
מבקר ספרות וכותב טורי דעה בוואלה ובגרוזלם פוסט בין השנים 2007 ל-2009. מרצה לתקשורת, בתחומי ההתמחות : מדיה ושינוי חברתי, מדיה ומיעוטים.
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

eleven + חמש עשרה =