ד״ר ניסים כץ, עורך הפרוזה של “יקום תרבות” ממליץ על:
הספר “הארץ שמעבר להרים” מאת ניר ברעם (הוצאת “עם עובד”).
לניר ברעם יש את זה. הוא יודע לכתוב פרוזה ברמה הכי גבוהה, אבל כשהוא נדרש לכתוב כתיבה סמי-פרוזאית – סמי-ניאו-ג’ורנליסטית – סמי-אנתרופולוגית, הוא לא נופל כמו רבים אחרים, שהמעבר הזה קשה להם מנשוא. ואני אומר זאת כי בספר הזה יש כתיבה נרטיבית של דקויות אנושיות מרתקות, דקויות של פרטים נפלאים, דקויות פוליטיות וחברתיות, נוסף על כתיבה עיתונאית דיווחית מהרמות הגבוהות ביותר.
הספר מספר את סיפור המסע של ברעם על פני יותר משנה (בין 2014 ל-2015) בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, כדי ללמוד איך באמת חיים אנשים שלפעמים נדמים בעינינו כ”האחר” הפוליטי המושלם והקיצוני ביותר, ושאנחנו כמעט לא פוגשים בו. ובינינו – כמה מהישראלים שיש להם דעה נחרצת על הסכסוך היו וראו את המקומות הללו בגוף ראשון? אצל רובם הם דימוי סימבולי, תקשורתי, רדוד, ודמיוני (וברור לגמרי שאני סותר את עצמי כאן, כי גם פרוזה היא סוד של מציאות סימבולית), קל וחומר בעידן הפוסט דו קיום שלנו עכשיו.
ברעם פוגש במסעו דמויות מגוונות כמו אסירי חמאס שהקימו אולפן בעברית, פלשתינאים שחיים מעבר לגדר ההפרדה בירושלים בשכונות פרועות, ועוד. בזמן המסע מתרחשים אירועים רבים, שכמו באופן דיאכרוני משפיעים על המסע, כמו רצח של שלושה נערים יהודים, מלחמה בעזה, ובחירות בישראל. חשוב להדגיש שהרעיון להיפגש עם “האחר” דרך מסע איננו חדש, וכבר נעשו ניסיונות כאלו, למשל ספרו הנפלא של אליעזר יערי “מעבר להרי החושך”. אבל ספרו של יערי מלא בצילומים ונכתב ברמה אחרת ובסגנון אחר (מזכיר את ההבדל בין עיתון פופולארי לעיתון איכותי). בסופו של דבר, מסע זה מסע. הוא משנה אותנו. וגם את ברעם קמעה. אל תחמיצו.
חגית בת-אליעזר, שגרירת “יקום תרבות” לאירועים ממליצה על:
האירוע “יום גולדמן” בתל אביב.
ביום שישי, 1 באפריל, ביוזמתם של המשוררים עודד כרמלי ודוד (ניאו) בוחבוט, יתקיים בתל אביב “יום גולדמן” לחגיגת “זיכרון דברים” – יצירתו המופתית של יעקב שבתאי – בדומה ל״בלומסדיי״ על פי הרומן “יוליסס” של ג’יימס ג’ויס, המצוין בדבלין שבאירלנד ב-16 ביוני מדי שנה מאז 1954.
האירועים הפתוחים לקהל הרחב:
ב-12:00 במכללת “מנשר” ברחוב דוד חכמי 18
,
ב-14:00 וב-16:00 ברדיו EPGB ברחוב שד”ל 7.