סקירת הספר “אריק זלצר” \ רן מלמד (הוצאת “מנדלי מוכר ספרים”, ינואר 2015), 243 עמ’
מאת אלי אשד
תקציר: לאריק זלצר נמאס. מחיי הנישואים שלו, ממקצועו כעיתונאי ספורט, ומיחס הסביבה אליו. אך יותר מכול נמאס לו מעצמו וממקומו בעולם. אריק יודע שאינו יכול להמשיך לתת לחיים לנהל אותו, ומחליט להשיב את השליטה לחייו. כאשר חנה זלצר, אשתו, נרצחת באופן פתאומי, הופך אריק לחשוד המרכזי. במנוסתו, הוא נאלץ לשאול את עצמו האם הבחירות שעשה בחיים הן שהביאו אותו אל התחתית ואל המנוסה, או שמא גורל חייו היה קבוע מראש.
קטע מהספר: “צריכים לדבר איתך, אנחנו בדיכאון, לפני ואחרי הראיון יש לך פנים של מת. מת. מחלה ממארת שאוכלת את כולנו. והכתבות שלך אותו הדבר… אפילו לכתב חצר לא הצלחת להפוך… כל עיתונאי הוא כתב חצר של מישהו, בטח בספורט. כל כתב… אבל אותך אף אחד לא רוצה. אתה הורג הכול. עצם הנוכחות שלך הורגת” (שחקן כדורגל מסביר לכתב הספורט אריק זלצר מה דעתם של הכדורגלנים עליו, עמ’ 35-34).
ספרו זה של מרצה התקשורת, הקולנוע והתרבות רן מלמד (שנוסף על עיסוקיו אלה משמש גם כמאמן קבוצת כדורגל לילדים) – מעניין ומפתיע. הקורא לעולם אינו יכול לדעת מה עומד לצוץ ממנו בעמוד הבא.
מעניינת היא דמותו של הגיבור אריק זלצר, שהכול מסופר מנקודת מבטו. מדובר בכתב ספורט כושל, סימפתי למחצה, הכותב עבור אתר אינטרנט ואינו חביב על הקולגות שלו בגלל “הרשע” המטפטף מכתבותיו. אגב הסיפור אנו למדים דבר או שניים על מעמדם המידרדר של כתבי הספורט הנוכחיים בעיתונות ובאינטרנט (“ההווה והעתיד של התקשורת” כפי שהדבר מוגדר בספר) ועל מערכות היחסים המוזרות שהם מנהלים עם נשואי כתבותיהם, השחקנים.
כל זאת משני לעלילת הספר, שבמהלכה נאשם הגיבור בביצוע רצח אשתו העשירה – ומסיבות טובות.
האם זהו דיון על מהות הרשע הטמון ביצור האנושי בסגנון “החטא ועונשו” של דוסטויבסקי, שבו מדובר על אדם שמבצע רצח כי הרעיון מוצא חן בעיניו והוא משמש עבורו כהוכחה שהוא “אדם עליון”? אין ספק שיש לכך רמזים ברורים בספר, לפחות באחד מחלקיו.
אך אולי, בעצם, מדובר בסיפור על אדם חף מפשע שכתוצאה מצירופי מקרים טרגיים מוצא את עצמו במלכודת שכמו נלקחה מסרט של במאי סרטי המתח היצ’קוק, וכעת עליו להילחם על מנת להשיב את כבודו האבוד ולהוכיח שלא רצח את אשתו כדי לקחת את כספה?
גם זה אפשרי. אין ספק שהספר מתכתב עם ספרי וסרטי הפשע של ז’אנר “הבלש האפל”, ובראשם עם סופרים כמו הצרפתי ז’ורז’ סימנון שאהב לתאר אנשים רגילים המוצאים את עצמם מואשמים בפשעים שלכאורה לא היה להם שום קשר אליהם, אך בעצם, אולי כן.
גם עטיפת הספר מעידה על “ההתכתבות” הזאת – לפנינו תמונת הגיבור האולטימטיבי של הסרטים האפלים הללו, כוכב הקולנוע האמפרי בוגרט, ומה זה אם לא רמז ברור לקורא לדברים שעליו לצפות מן הספר?
ואולי כל המתואר הוא תוצר דמיונו של האיש שקיבל את שם הספר? האם ייתכן שזהו ספר ארס פואטי על אודות ההתלבטויות בתהליך היצירה של מותחן?
לכאורה כל הפתרונות אפשריים, ואכן הקורא המדפדף במתח גובר והולך מתקשה להכריע ביניהם, שכן הסופר מקפיד לפזר רמזים העונים לכל האפשרויות.
הפתרון, בכל אופן, הוא אחד ויחיד, והרמזים המובילים אליו נמסרים כבר מחלקו הראשון של אותו סיפור בדיוני שכותב גיבור הספר על גיבור בשמו הרוצח את אשתו. רמזים נמסרים שם, בהתחלה, על חברי ילדותו של הגיבור – שמסתבר שאחד מהם יצוץ שוב בעמודי הסיום כמלווה בריבית, טיפוס מסוכן ביותר האוחז בתפקיד חשוב מאחורי הקלעים של העלילה המסובכת.
פתרון העלילה מספק לכאורה ופותר את כל החורים – ועדיין יש לי בעיה עם קיומו של החלק הראשון, שבו אריק זלצר כותב ספר המתאר כיצד הוא רוצח את אשתו. לטעמי הדבר אינו משתלב היטב בעלילה לאחר מכן. גם הסיום המתאר את העונש לכוחות הרשע מאכזב ואפשר היה לוותר עליו – הוא מוסרני מידי ונראה “כתפור”, מעין “עונש מהשמים”.
כמו כן, שם הספר – הקרוי על שמה של הדמות הראשית – אינו מוצלח. עדיף היה לסופר ולהוצאה למצוא שם דרמטי יותר לספר, מאשר השם החיוור הנוכחי.
אבל כאמור, בסך הכול הספר בהחלט מרתק, וגורם לנו להרהר על הדברים שאליהם האיש הפשוט ברחוב יכול להיגרר בעת מצבי משבר בחייו.
ראו עוד על “אריק זלצר”:
באמת ספר מצוין. העמודים הראשונים היו לי קשים לעיכול, ודמותו של אריק הייתה מעייפת, אבל ברגע אחד כל הסיפור תופס תאוצה מדהימה ולא יכולתי להניח אותו מהיד לאחר מכן. אני דווקא אהבתי את שם הספר, יש בו לא מעט אומץ.
ביקורת מאוד יפה,
תמיד נמשכתי לטיפוסים האפלים בספרות והביקורת בהחלט מעוררת חשק לקרוא את הספר. אפשר להזמין רק באינטרנט, או ניתן לקנות אותו גם בחנויות הספרים?
במווצ”ש 18 באפריל ב19:00 יתקיים בנסיך הקטן, קינג’ גורג 19, תל אביב.אירוע השקה לספר “אריק זלצר” מאת רן מלמד
במסגרת האירוע ידבר אלי אשד על הפושע הנוכל והרוצח כגיבור בתרבות הקדומה והמודרנית לעומת הבלש.
העורך והמחזאי יואב איתמר יידבר על התפוררות הגיבור במהלכן של יצירות, אריק זלצר יתקלט מוסיקת פריסטייל ההולמת את רוח הספר ומחברו, רן מלמד ידבר על “רוצחים כגיבורי תרבות” ומקומה של היצירה האפלה בתרבות.
הציבור מוזמן.