חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה
על תערוכת הצילומים “שבעה באוקטובר”
חשוב בכלל, ובפרט לאנשי תרבות, להתוודע למיזמי ההנצחה של טבח השבעה באוקטובר.
זיו קורן הוא צלם עיתונות. צילומיו נכללו במגוון תערוכות יחיד ובתערוכות קבוצתיות ברחבי העולם, וזכו בפרסים בינלאומיים. זיו קורן היה צלם צבאי בזמן שירותו בצה”ל, ובמרץ 2022 סיקר את מלחמת רוסיה-אוקראינה. ב-7 באוקטובר 2023 זיו קורן הגיע למערב הנגב, והיה מן הצלמים הראשונים אשר, תחת אש ובמעטה ערפל כבד של אי ודאות, תיעדו את היום הנורא.
מאז, זיו קורן ממשיך לתעד: את העדויות מהישובים; את החיילות ואת החיילים בפעילותם הצבאית; את שיקום הפצועים; את הפקרת המפונים; את מאבק המשפחות להחזרתם של החטופים.
מתוך עשרות אלפי הצילומים של זיו קורן נאצרה התערוכה “שבעה באוקטובר” אשר מוצגת בימים אלה במרכז פרס לשלום ולחדשנות.
מטרת התערוכה להנציח ולשמר את הזיכרון של האסון הגדול ביותר שהתרחש במדינת ישראל. התערוכה מוקדשת לזכרם של הנרצחים, ולשיקום ולריפוי של הפצועות והפצועים בנפש ובגוף.
כמו כן התערוכה מתקיימת למען השבתם הדחופה של החטופות והחטופים אשר עדיין בשבי, וחלק מהכנסותיה הוא תרומה למטה משפחות החטופים והנעדרים.
זיו קורן גם נותן הרצאה מרתקת, בה הוא מסביר את נסיבות הצילומים, ומספר על מסע החלמתם של הפצועים.
הצלם גם מעביר הרצאות מקוונות למקומות עבודה, ובפרט במפעלי הייטק. כך אני התוודעתי לתערוכת הצילומים הזאת, כשצפיתי בהרצאה ב-14.10.2024 בחברת ההייטק הנהדרת שלי, שיוזמת פעילויות תרבות לציון שנה ל-7 באוקטובר.
אחדים מהצילומים מוצגים באתר של הצלם ואפשר להכנס ולראות אפילו מהבית.
ד”ר אלי אשד ממליץ על
ראיון עמו בתכנית “עם הפנים למאה” ברשת ב’
השיחה עסקה בשאלה איך יראו המלחמות העתידיות.
אחת הטענות שלי היתה שיכול להיות שהנשק הגרעיני לא יהיה איום גדול כל כך בשנים הבאות, כתוצאה מהפיתוח של כלי נשק שמאתרים טילים ומשמידים אותם עוד לפני השיגור או מייד אחריו, כמו שראינו במערכות המוצלחות מאוד שפיתחנו בישראל.
יתכן שלוחמי העתיד יהיו דווקא מי שחזה הסופר פיליפ ק. דיק עוד בשנות החמישים של המאה הקודמת, או כפי שרואים בסרטי “שליחות קטלנית“, Terminator, של ג’יימס קמרון, או למעשה כפי שכבר מתחילים לראות בשדה הקרב העכשווי – כלי נשק מונחים מרחוק, ואפילו אוטונומיים. כלומר מעין רובוטים ואנדרואידים, לא בהכרח כאלו שנראים כמו בני אדם, כמו הטרמינייטור.
ואולי עוד מוטיבציה למעבר לכלי נשק רובוטיים תהיה גם גם הצטמצמות מספר בני האדם עם הירידה הדמוגרפית.
האזינו לראיון כאן בקישור בשם “17.10.2024- חגי ומועדי תשפ”ד“, המופיע מיד אחרי “שקיעה אחת עם דורית אסרף מזרחי”. החל מהדקה ה-22.
יואב ויכסלפיש, חבר יקום תרבות, ממליץ
על הסרט “המתמחה”
דונאלד טראמפ כיהן כנשיא ארה”ב בשנים 2017-2020 ועשוי לחזור לבית הלבן בינואר, אם ייבחר שוב לתפקיד ב-5 בנובמבר. הוא נתפס בעיניים ליברליות כפופוליסט חסר מעצורים, שמתאים את אימרותיו לסקרים ועצות של מקורבים, ולאינטרסים נסתרים. בעיני תומכיו הוא נחשב כדובר “אמת לשעתה” וכמי שיחזיר את אמריקה “לגדולתה” (ביטוי הפתוח לפרשנות).
סרטו של עלי עבאסי, יליד איראן הפועל בדנמרק, “המתמחה“, מתרכז בשנים המעצבות של המועמד לנשיאות (אותו מגלם סבסטיאן סטן), וברוי כהן, עו”ד יהודי אגרסיבי (ג’רמי סטרונג) אשר ייצג את איל הנדל”ן של אז בענייניו מול עיריית ניו יורק.
כהן היה המנטור בעל המבט החודר, וטראמפ אימץ מספר כללי יסוד ממנו כמו: “אל תודה לעולם, הכחש תמיד”; “לתקוף, לתקוף, לתקוף”; ו-“חלק את העולם ל’אנחנו’ ו’הם'”. יישום הנוסחאות האלו, ושיווק התדמית דרך תכנית הריאליטי “המתמחה”, הובילו אותו אל הפוליטיקה האמריקאית 30 שנה לאחר מכן, וגם בימינו.
מפיקים אמריקאים נרתעו מהפרויקט, למרות הפוטנציאל הגדול בשנת בחירות והאפשרות לקדנציה שנייה של הדמות הראשית בבית הלבן, והתקציב הגיע בעיקר מקנדה, דנמרק, ואירלנד. טראמפ ניסה למנוע את הפצת הסרט בטענות שונות אבל נכשל, ומן הסתם עשה יחסי ציבור חינם לסרט ולו עצמו.
עבאסי מציג את כהן כ”איש הרע”, ומציין את עברו בשירות הרדיפות המקארתיסטיות נגד הזוג היהודי רוזנברג, שהוצאו להורג לפני כ-70 שנה, לאחר הרשעה בריגול לטובת ברית המועצות. טראמפ מצטייר בסרט גם כבן נאמן למשפחה ממוצא גרמני, עם הסטריאוטיפים הידועים, וגם כשוביניסט אשר מתעמר בבת זוגו איוונה (מריה בקלובה).
הסרט מתרכז בזוהר של ניו יורק בשנות ה-70 וה-80, ומציג אותו כמוגזם עד כדי גיחוך.
ערכים כמו איכות סביבה ומינהל תקין נמכרים לכל המרבה במחיר וטראמפ, למרבה הפלא, הופך לתלמיד העולה על רבו.
120 דקות, רשתות קולנוע לב, סינמה סיטי ויס פלאנט, ברחבי הארץ.
מקדימון הסרט