חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על הסרט “כביש הסרגל”

כרזת הסרט ״כביש הסרגל״
כרזת הסרט ״כביש הסרגל״

מיה דרייפוס, התסריטאית והבמאית של הסרט “כביש הסרגל“, הופיעה בפני הקהל לאחר הקרנת טרום-בכורה של הסרט בסינמטק תל אביב. בהומור שנון ובתיאטרליות היא סיפרה על תהליך הפקת הסרט.

“כביש הסרגל” הוא מותחן בלשי, שבמרכזו אישה, חוקרת משטרה. פיתוח התסריט התחיל עם קבלת מענק של 60 אלף שקל ב”סופשבוע של במאיות”, שהתקיים בסינמטק תל אביב בינואר 2016. במשך השנים צפתה דרייפוס במותחנים, שבמרכזם בדרך כלל חוקר מהורהר, עם מצב משפחתי בעייתי, ועבר לא פתור. הסרט “כביש הסרגל” נותן תשובה לשאלה, מה קורה לסוגה הזאת, כשאישה היא הכוח היצירתי, גם על המסך עצמו וגם מאחורי הקלעים.

דפנה, חוקרת משטרה בת 41, מוצבת בתחנת המשטרה של עפולה, אחרי שהועברה מזו של תל אביב בשל תקרית כלשהי. לדפנה מאפיינים גופניים מסוגננים: שער לא מטופח, משקפיים לא אופנתיים, לבוש מעין גברי של חולצה מכופתרת פתוחה עם גופיה חד גונית מתחתיה, אכילה מרושלת, המכתימה את הבגדים.

דפנה החוקרת בסרט ״כביש הסרגל״
דפנה החוקרת בסרט ״כביש הסרגל״

השחקנית טלי שרון נכנסת בצורה מושלמת לתפקיד. דפנה החוקרת ניחנת במוח מבריק ובאינטואיציה מרחיקת לכת. מחקירה של גניבת טלפון נייד, שולית לכאורה, היא מגיעה להיעלמות בת שבוע של אישה צעירה, המוכרת למשטרה, ומעלה בעוצמה את השאלה המטרידה, המדגימה אפליית נשים: איך ייתכן שאף אחד לא מחפש את האישה שנעלמה. הטלפון הנייד של אורלי אלימלך הנעלמת מוביל את דפנה אל המשפחה הידועה בעיר, חזקה כלכלית-קבלנית, ועם זאת משפחת השכול.

הכסף, בדרך שחיתות, קונה את אחד השוטרים המקומיים. אך דפנה, הישרה, המסורה לתפקידה, נחושה לגלות מה עלה בגורלה של אורלי אלימלך, האישה היפה, היצרית. מתוך המחוייבת לאישה שנעלמה, דפנה מתחברת לצד הנשי של עצמה, דבר הבא לידי ביטוי חזותי-קולנועי בלבישת שמלת הקטיפה האדומה של אורלי.  

בעימות עם השוטר שסרח דפנה מקבלת מכות קשות – כולה חבולה – ולא מתביישת להתייצב לעבודתה עם שטפי דם ופצעים בכל חלקי גופה. תחילה הדבר נראה לי מוגזם שלא לצורך, ואז הבנתי שזה מה שמתרחש לא פעם בסרטי פעולה: גברים מעורבים בקטטות, נפצעים קשות, וממשיכים במשימתם. כיוון שדפנה, גיבורת המותחן, נכנסה לתפקיד גברי בעיקרו, היא מחשיבה את משימתה מעל למראה החיצוני שלה, ולא מתביישת להופיע חבולה בציבור.

לא אמשיך בתיאור העלילה, כי הרי היא כוללת סודות, חידות, ופתרונן. ההתרחשות מרתקת, והפתרונות של דפנה יצירתיים-מופלאים. טלי שרון בונה דמות משכנעת של חוקרת הדבקה במשימתה, ומזניחה את הצדדים המסורתיים של אישה-אם, אישה-מנהלת משק בית.

הסרט “כביש הסרגל” זכה בפרס בפסטיבל “ריימס פולר” הצרפתי, המוקדש למותחנים.

הסרט ״כביש הסרגל״ זוכה בפסטיבל ריימס פולר
הסרט ״כביש הסרגל״ זוכה בפסטיבל ריימס פולר

בתחרות הישראלית בפסטיבל הקולנוע ירושלים 2024 הסרט זכה בציון לשבח. בנימוקי השופטים נכתב, בין היתר: “הסרט הזה, עם להקת השחקנים המעולה שלו, הוא מקומי ואוניברסלי כאחד”.

הפוסט הקודםלורד תומאס ואנט היפה – בלדה אנגלית ידועה
הפוסט הבאהשיר השבועי עם אילן ברקוביץ’: “ברכס רמים” של נצר לאו
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

תגובה אחת

  1. תודה חגית. תוכן הסרט מזכיר לי את ספרו של יניב איצקוביץ’ “אף אחד לא עוזב את פאולו אלטו” גם שם חוקרת ושוטרת עם סיפור אישי לא פתור. סקרנת אותי ללכת לראות את הסרט.
    תודה

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

4 + ארבע עשרה =