בימים אלו חוגגים בחיפה את פסטיבל הסרטים ה-39. במשך עשרה ימים מבוקר עד חצות הפסטיבל מארח מאות סרטים מהארץ ומהעולם, ומהווה חוויה תרבותית עם ניחוח של חו”ל בלב הכרמל. אני משתדלת לא להחמיץ אותו אף פעם, השתדלו גם אתם לא לפספס. השבוע אסקר כמה מסרטי הפסטיבל, ובראשם את הסרט הישראלי המוזיקלי “המנצחים“.
הימים שלפני מלחמת ששת הימים היו ימי מתיחות וחשש כבדים במדינת ישראל הצעירה שטרם מלאו לה 20 שנה. שוחות נחפרו ברחבי הארץ, ונאצר, נשיא מצרים, הילך עלינו אימים כשהכריז ברדיו קהיר כי המלחמה תהיה מערכה כוללת שמטרתה להחריב את ישראל. לוי אשכול הוא ראש הממשלה, שר הביטחון הוא משה דיין, והרמטכ”ל הוא יצחק רבין. המלחמה פורצת, ומדינת ישראל מככבת בתפקיד האנדרדוג שמכסח את הצורה לצבאות מצרים, ירדן, וסוריה, וכל זה בפחות משבוע! ההישג העצום עיצב את תדמיתו של צה”ל כצבא חזק ונחוש, ואת מדינת ישראל כלא פראיירית בכלל.
הימים שאחרי המלחמה היו ימי אופוריה בעקבות הניצחון הנועז. בימי אופוריה שכזו, כשכולם עסוקים בחגיגות הניצחון, לא היה שֵׁם, ובוודאי שלא הכרה, לתופעה כמו הלם קרב. אבל היא הייתה קייימת גם אז, בשוליים, בהיחבא, הרחק מעיני החוגגים, כי במלחמה כמו במלחמה – אין באמת מנצחים, כולם מפסידים, גם אם לא כולם מבינים את זה.
הסרט המוזיקלי “המנצחים” עוסק בדיוק בימים האלו. העלילה נפתחת בחגיגות יום העצמאות ה-19 למדינה, כשעל רקע החגיגות שוררת מתיחות בין יעל ושלמה חרל”פ (עמית פרקש וידין גלמן), ונטע ועמוס אגמון (יעל שטולמן ודניאל ליטמן) – שני זוגות חברים מקיבוץ סירני – כאשר הזוג אגמון עוזב את הקיבוץ לתל אביב, העיר הגדולה, בעקבות חלומה של נטע להפוך לשחקנית מקצועית. בהמשך, הפער בין חברי הקיבוץ שעסוקים בחפירת שוחות בעוד נטע עסוקה באיסוף חפציה האחרונים וחזרה לתל אביב, הולך וגדל, והמלחמה הפורצת והשלכותיה יוצרים תהום שקשה לגשר עליה. החיים לפני המלחמה ואחרי המלחמה כבר לא יהיו אותו הדבר.
עלייתה של נטע כשחקנית ראשית במחזמר של המפיק הנודע גיורא גודיק (דמות אמיתית מהתקופה, שעמדה בראש העשיה התרבותית הענפה כאמרגן ומפיק של מחזות זמר בתל אביב, ובייבוא אמנים בינלאומיים להופעות בארץ) מתרחשת במקביל לנפילתו של חברם לקיבוץ, ולהתמודדותו של בעלה עם זוועות המלחמה שהותירו בו טראומה.
אם בתחילת הסרט קשה להתרגל לחיבור של סרט ישראלי שהוא גם מיוזיקל – הקושי נעלם מהר מאוד. הליהוק המדויק מבריק ומנצנץ בנאמברים מוזיקליים שמצליחים לרגש ולגעת בלב בשירה, ולרומם את הרוח בריקוד (אביחי חכם הכוריאוגרף מצליח בענק להביא אל המסך את ה”גלאם” של מחזות זמר אמריקאים מאותה התקופה). תסריטאי הסרט אלירן פלד (שגם ביים) ויונתן בלומנפלד עושים שימוש חכם בהלך הרוח של התקופה, כשמלבד ההתייחסות לאירועים ההיסטוריים, הם מרבים להזכיר או להתכתב עם עולם התרבות דאז – אזכורים של מגזין הרכילות הפופולרי “העולם הזה”, תקליט המחזמר “שיר אשיר בגשם”, השימוש בדמותו של גודיק, כמו גם ההתכתבות עם סרטי מיוזיקלס אמריקאים אייקונים אם בכוריאוגרפיה או בלבוש (סצנת השיר של הליידי והצנחן קורצת בחן אל הסרט המוזיקלי “גברים אוהבים בלונדיניות” בכיכובה של מרלין מונרו). ובנוסף יש בסרט עיסוק אמיץ בנושאים לא פשוטים שהתחבאו מתחת לשטיח הניצחון המרהיב: הלומי קרב; הקושי של החברה לקבל את העובדה שחלק מהאלמנות המשיכו בחייהן, לפעמים אפילו עם חברים משותפים של הבעל שנפל; וגם השימוש במחזה המחאה המושחז של חנוך לוין “את, אני והמלחמה הבאה”. המחזה אכן עלה גם במציאות בקיבוץ נצר סירני, והתקבל בזעם על ידי חברי הקיבוץ שאף נקטו באלימות כלפי השחקנים.
הקאסט עושה עבודה משובחת. דניאל ליטמן שמצליח “לדבר בעיניים” את כאבם של הלוחמים, דור הררי משובב נפש בתפקיד ממזרי וכובש של כוכב במחזמר של גודיק, ידין גלמן כגיבור הירואי, רותם קינן כשחקן וזמר קברט סליזי המגלם את דמותו של לוי אשכול, שרון אלכסנדר כאבא מודאג וכאוב, אורנה כץ כאמא פושרית ברגעי אתנחתא קומית נהדרים, יותם קושניר כמנשה הלוחם שנהנה מתדמית ה”גבר גבר” של הצד המנצח, יואב רוטמן כחבר המתאהב באלמנת חברו, יעל שטולמן שמלבד היותה שחקנית טובה היא גם תגלית מוזיקלית מפתיעה ומשמחת, ועמית פרקש שחורכת את הנשמה בנאמבר “מעולם לא היית שם“. ללא קשר לטרגדיה האישית של משפחתה, עם מות אחיה סרן תם פרקש, עמית היא זמרת מדהימה ושחקנית מעולה. מאחר ובחיי הדמות שהיא מגלמת השכול נוכח מכל עבר, אי אפשר שלא לחוש בכאב האותנטי שמביאה עמה עמית פרקש לתפקיד. השורה בשיר בסרט “בלילה חשוך, מלא כוכבים” הזכירה לי מיד את הביצוע האלמותי לשיר שהקליטה לזכר אחיה “מיליון כוכבים”. המוזיקה לסרט נכתבה על ידי רן שם טוב, בן זיידמן, ודניאל מרקוביץ.
זו משימה לא קלה לעשות סרט מוזיקלי, ועוד יותר מזה לעשות סרט מוזיקלי ישראלי! לעשות סרט מוזיקלי ישראלי שגם מעביר מסרים אמיתיים ושם דגש על נושאים לא פשוטים, ומשתמש בפרטים מההיסטוריה ואף בדמויות אמיתיות בהצלחה – זה לא קל שבעתיים. נדמה כי כל אלו שהשתתפו ביצירת הסרט הזה יוצאים כמנצחים.
“המנצחים” – בקרוב בבתי הקולנוע ברחבי הארץ.