קרן זוהר על שני סרטי מחווה למורים והשפעתם הגדולה על תלמידיהם.
דווקא במצב החירום שאנו מצויים בו, שבכל הארץ לא לומדים או לומדים מרחוק, ותושבי הדרום יצטרכו בכלל להתארגן ללימודים במקומות זרים, חשיבותם של המורים וחשיבותו של בית הספר – גדלים.
המערכת

פסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה ננעל תמיד עם סיום חופשת חול המועד, וחזרת התלמידים לבית הספר. בהקשר הזה, ניתן מבט קצר על שני סרטים מהפסטיבל השנה, מספר 39, שבמרכזם עומדת דמותו/ה של מורה. כבר ראינו על המסך הגדול שלל סרטים, המוכרים מביניהם אמריקאים, שבמרכזם עמדה דמותו של מורה, אם כמנהיג ומודל לחיקוי ("לאדוני באהבה", "ללכת שבי אחריו", "סיכון מחושב"), או בקומדיות על מורים שלא לוקחים את תפקידם ברצינות הראויה ("מורה רעה"), ואפילו בשנים האחרונות צפינו גם בדמות שונה של מורה תחת משבר בסרט הישראלי "פיגומים".
בכל כמה שנים עולה סרט נוסף המעמיד במרכזו דמות של מורה, ועוסק בסוגיות מתפקידו, או בתחושת השליחות שלו. השנה בפסטיבל שני סרטים בולטים במיוחד שהעמידו את המורה כגיבור העלילה היו "רדיקלי" המקסיקני, זוכה פרס חביב הקהל בפסטיבל סאנדנס, ו"חדר המורים" המועמד הגרמני לאוסקר.
"רדיקלי" – "סיכון מחושב" נוסח מקסיקו

"רדיקלי", בבימויו של כריסטופר זאלה, מבוסס על סיפור אמיתי, של מורה בשם סרחיו המגיע ללמד באזור מוכה עוני במטמורוס שבמקסיקו. התלמידים הם ילדים ממשפחות קשות יום, חלקם אפילו יתומים הנמצאים בחסות אחים גדולים יותר, רגע לפני נשירה מבית הספר וזליגה לעולם הפשע. בית הספר סובל מחוסר במורים, חוסר בתקציבים, וחוסר אמון של הצוות בתלמידים, המדורגים תדירות בתחתית רשימות ההישגים במבחני הידע הכללי במדינה.
על רקע הצורך להכין למבחן את אחת הכיתות הבעייתיות, כשתמריץ כספי נכסף עשוי להיות מוענק למורים במידה והתלמידים יגיעו לתוצאה מספקת – מגיע סרחיו ללמד את הכיתה. אך לדאבונם של עמיתיו למקצוע – ציונים ומבחנים לא ממש מעניינים אותו. סרחיו מאמין בגירוי לסקרנות, שיוביל לחדוות למידה, לחקר מתוך תשוקה לידע, ולצמיחה והעצמת התלמיד השואף להעמיק בנושאים הקרובים אל לבו.
בתחילה, התלמידים, כמו גם ההנהלה, חשדניים כלפיו, ולא ממש יודעים איך "לאכול" את המורה האידיאליסט, ואת שיטותיו המשונות. אך במהרה התלהבותו, כנותו, ואהבת האדם שבו, מצליחות לגרום לכיתה, ואפילו למנהל, ללכת אחריו בנפש חפצה. לראשונה בחייהם מתחילים חלק מהתלמידים להאמין בעצמם, אך לחלקם אמונה עצמית היא פריווילגיה בעייתית במציאות חייהם הקשה.
המורה סרחיו הצליח במציאות להעלות את אחוזי ההצלחה של תלמידיו בצורה מטאורית. הוא מלמד עד היום, ונחשב לאגדה חיה. הסרט הוקרן בפסטיבל סאנדנס וזכה בפרס חביב הקהל. לקראת צפיה בסרט מומלץ להצטייד בטישו.
ראו הפרומו:
"חדר המורים" – האם מה שקורה בחדר המורים – נשאר בחדר המורים?

קרלה היא מורה בחטיבת ביניים. היא מלמדת מתמטיקה וחינוך גופני, והיא מורה אכפתית ומסורה לתפקידה. קרלה היא אדם בעל ערכים ומוסר גבוה, וקשה לה לראות עוולות מן הצד. היא לא חוששת להביע את דעתה בחדר המורים או מול ההנהלה, גם כשזו לא פופולרית, ובלבד שהיא לא תחטא לאמות המוסר שלה, ותשאר נאמנה לעצמה ולערכיה, וגם תגן על תלמידיה מדעות קדומות שעלולות לצוץ בקרב הקולגות שלה.
לאחר גניבות חוזרות ונשנות בבית הספר, וחשדות לא מבוססים נגד חלק מתלמידיה של קרלה, מחליטה קרלה לבדוק את הדברים באופן שנוי במחלוקת, המקים עליה את חבריה לצוות, מורי תלמידיה, ואפילו את תלמידיה. קרלה לא מוכנה להתכופף כדי שלאחרים יהיה יותר נוח, ואפילו לא כדי שיפסיקו להקשות עליה עוד ועוד את החיים. התעקשותה על ערכיה ואמות המוסר הגבוהות שלה – גורמות לה לשלם מחיר, שאין לדעת עד כמה יקר הוא יהיה.
הסרט הבנוי כמותחן קצבי וכקרב מוחות בין קרלה לתלמידים, למורים, ולהורים זכה בפרסים. ביניהם: פרס הסרט האירופאי, פרס הקולנוע האמנותי, פסטיבל ברלין 2023, וכן הסרט משמש כנציג גרמניה לאוסקר.
לפרומו ראו: