חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על הסרט הישראלי “גן קופים”

כרזת הסרט ״גן קופים״ של אבי נשר
כרזת הסרט ״גן קופים״ של אבי נשר

“גן קופים”, סרטו החדש של אבי נשר, הוקרן ביום ראשון 1.10.2023 בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-39 בחיפה, במסגרת תוכנית המאסטרים, המביאה להקרנות סרטים של גדולי היוצרים. זאת הפעם הראשונה, שסרט של במאי ישראלי נכלל במסגרת היוקרתית הזאת.

ההקרנה החגיגית נערכה במעמד אבי נשר עצמו, ושורה של שחקנים ויוצרים אחרים השותפים להפקה, שעלו לבמת אודיטוריום חיפה למחיאות כפיים של הקהל הנלהב שמילא את האולם.

התסריט של “גן קופים” נכתב בידי אבי נשר בהשראת מקרה אמיתי, עליו קרא בבלוג של ד”ר אלי אשד, והוא פרשיית הזהויות הבדויות של הסופר וחוקר הספרות ראובן קריץ.  

הגיבור הראשי של “גן קופים” הוא אמיתי קריב – סופר וחוקר ספרות, בגילומו של אדיר מילר. העלילה מתרחשת בסוף שנות ה-80 של המאה ה-20, בתקופה בה התמעט העניין של הביקורת הספרותית ושל מחקר הספרות ביצירתו של אמיתי קריב, לעומת ההתעניינות והפרסום, להם זכתה כתיבתו שנים קודם לכן. אמיתי קריב כתב גם ספרות פורנוגרפית בשם בדוי, ואף, כפי שמתברר במהלך הסרט, ניסה להשפיע על המחקר האקדמי של ספריו ע”י יצירת דמות של חוקרת ספרות.

כאן נכנסת לתמונה נערה חסרת השכלה בתחום הספרות, אך נמרצת, פקחית, ומתחזה מנוסה: מרגלית מימון, שנוהגת להציג את עצמה בתור מרגו מאי, בגילומה המבריק של סוזנה פפיאן.

גם דמויות אחרות בסרט מסתירות את זהותן האמיתית. תמר, בגילומה של שני כהן, ידידתו של אמיתי קריב, נאלצת להעמיד פני אלמנה אבלה עצובה, המחזר של מרגו לא מספר לה, שהוא ערבי, ויש עוד הסתרות.

הסרט מערב אומנויות שונות- ספרות, טלוויזיה, קולנוע, כמחווה בין חברים. שינויי זהויות של הדמויות, ותפניות עלילה רבות מסקרנות ומרתקות.

חיפה, המארחת את פסטיבל הסרטים, מוצגת ב”גן קופים” כעיר של דו-קיום מוצלח בין יהודים וערבים. אנחנו, החיפאים, נדאג לכך שהיא תמשיך לשמור על הצביון המבורך הזה גם באקלים הפוליטי הישראלי המקצין, וגם לאחר הבחירות הקרובות לראשות העיר.

גן קופים- המקדימון

מתוך הסרט ״גן קופים״
מתוך הסרט ״גן קופים״
הפוסט הקודםהפגנת תרבות באור עקיבא שבת 7/10/23
הפוסט הבאספר השירה הראשון והאחרון : סקירה על “האישה המסתתרת בעליית ביתך” של תמרה גיסר אורון
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

2 תגובות

  1. ביקורת מעולה של סרט ככה-ככה. בהחלט אהבתי את הרעיון ואת סוזנה, אבל משהו בבניית והדבקת הקולאז לקה בחסר.

  2. לא ראיתי את הסרט, לאחרונה מפיקים סרטים שבהם משתתפים באופן קבוע בדרנים/שחקנים מתכניות הטלוויזיה בינהן “ארץ נהדרת” בינינו – נמאס לנו קצת לראות אותם גם על המסך הגדול.
    האם אין דמויות אחרות, זו בעייה שיבוץ שחקנים כמעט בכל הסרטים בארץ.
    הסרט כן מעניין אותי כיוון שהוא מבוסס על סיפור שכתב הסופר א. קריץ אותו קראתי בילדותי, אם איני טועה זה הסופר הראשון העברי שקראתי (באם לא אספור את סיפורי חסמב”ה הקלילים)
    תודה לחגית בת אליעזר שמצליחה כה טוב לתאר את מה שרואה על מסך הכסף.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

9 − 6 =