חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה
על התערוכה “Fool Me – מדע פוגש קסם”
המוזיאון “מדעטק”, השוכן בבניין ההיסטורי של הטכניון בשכונת הדר בחיפה, הוא המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל. בנוסף לתערוכות קבועות, מידי קיץ המוזאון מציג תערוכה מיוחדת, חווייתית-לימודית, לכל המשפחה. בשנה שעברה הייתה זאת התערוכה הבינלאומית של הצייר גוסטב קלימט (KLIMT), תחת הכותרת “כשמדע פוגש אמנות“.
השנה, החל משבת 15.7.2023, המוזיאון מציג את התערוכה Fool me, שחושפת את סודות הקוסמים, ומסבירה את המדע שמאחוריהם.
במתחם רחב ידיים, המחולק לחדרים, מוקרנים סרטונים של פעילויות שנחשבות ל”קסמים”, והסברים מדעיים שלהן. ישנו חדר של קסמי קלפים ומטבעות, שמבוססים על זריזות ידיים. הקרנה בהילוך איטי עם הדגשים מתאימים מסבירה את התופעות. בחדר האשליות מקבלים מידע פיזיולוגי על קשר עין-יד ויכולתו של המוח להשלים מתוך ניסיון העבר את מה שהעין אינה רואה. כמו כן מכירים את השימוש במאוורר זעיר, שגורם לחפצים לרחף.
הילדים יכולים להתנסות בביצוע הקסמים בסביבה בטוחה:
מדי שעה מתקיים מופע הדגמות מדעיות באולם על שם מולי דגני במתחם ליאונרדו. אחד ממדריכי המוזיאון מציג ניסויים כימיים-פיזיקליים עם חומרים שונים, כשהוא עומד מאחורי שולחן עמוס בכלים, צנצנות, ושפופרות. מודגם שימוש בנייר פלאש ליצירת בעירה חזקה, שניצתת בפתאומיות ונכבית מהר, שיוצאת כביכול מתוך כף ידו של המדגים המיומן, ולא גורמת לו כל נזק.
האפקט מושג באמצעות נייר פלאש שקוף המוצמד אל פנים-ידו של הקוסם, מבלי שייראה, והוא מצופה בתערובת של חומר דליק ואבקת מחמצן. כשהנייר ניצת, הוא נשרף במהירות באש בוהקת מרשימה.
קרח יבש, אשר שימושי מאוד בהדגמה, הוא דו תחמוצת הפחמן (CO2) במצב מוצק, שעוברת המראה לגז בטמפרטורת חדר, ויוצרת ענן סמיך במגע עם הלחות שבאוויר. הגז כבד מהאוויר, ושוקע. בעוברו דרך סבון נוזלי הוא יוצר בועות סבון כבדות, שאינן עולות כבועות סבון רגילות.
מסתבר, שחיתול חד פעמי מכיל חומר מיוחד, שיוצר תגובה כימית עם כמות גדולה של מים, והופך לג’ל. השימוש בחומר הזה מאפשר למזוג מים לכוס, שלא נשפכים כשהופכים אותה.
ראינו גם הדגמה מרהיבה של נוזל בכוס גדולה שקופה, ששינה את צבעו, כתוצאה של שינוי רמת החומציות שלו.
ביום פתיחת התערוכה, בשבת 15.7.2023, שמחתי לשבת בתוך אולם מלא של הורים וילדים חילוניים, נאורים, מעריכי מדע, שמבלים במוזיאון בשבת. זהו הדור הבא של ילדים, שלא מדברים על אמונה, אלא על בדיקה, בחינה, הוכחה בכלים מדעיים. כשהמדגים שאל אותם בנוגע לתופעות, שהציג בפניהם, האם זהו קסם, הילדים קראו פה אחד בהתלהבות כובשת: “לא! זה מדע!”. אפשר לקבל טעימה מההדגמה המדעית בסרטון:
כדאי להתעדכן בדבר שעות הפתיחה של המוזיאון ואופן הזמנת הכרטיסים.