חמישים שנה מלאו במאי 2023 להקרנה המקורית של הסרט La Planète sauvage, “כוכב פרא”, בפסטיבל קאן, שבו זכה בפרס מיוחד. דבר חסר תקדים לסרט אנימציה מדע-בדיוני.
ובכלל, עד כמה שידוע לי, לפני סרט זה לא היו סרטי אנימציה מדע-בדיוניים באורך מלא למבוגרים, כאלה שכוללים אלימות קשה וארוטיקה.
אך למרות שנעשה לפני יותר מחמישים שנה, והפקתו ארכה כמה שנים בגלל קשיים שונים בהפקה, והוא מתאר כביכול עתיד רחוק על כוכב אחר, הסרט נראה עכשווי מאוד בשנת 2023. זאת בשל תיאור המאבק בין שתי תרבויות שונות, לכאורה שונות, אך בסופו של דבר, לאחר מלחמה קשה, מגיעים להסכם, והסיום אופטימי.
הלוואי שכך היה גם בעולמנו.
היה זה סרט צרפתי-צ’כי שהתבסס על ספר מדע בדיוני צרפתי ידוע בצרפת, אבל לא מחוצה לה, ששמו, שאינו מוצלח לדעתי, Oms en série (בתרגום מילולי, שכלל אינו מעביר את המשמעויות של המקור: סדרה של אנשים), מ-1957. מחברו של הספר, סטפן וול, שם בדוי של פייר פירו (Pierre Pairault, 1922-2003), אינו ידוע מחוץ לצרפת. ספר אחר שלו תורגם לאנגלית בשנות החמישים, ולא זכה להצלחה.
הספר Oms en série, המפורסם ביותר של וול, שעל-פיו נוצר סרט האנימציה שהוכר כקלסיקה של המדע הבדיוני הצרפתי, תורגם לבסוף לאנגלית רק ב-2010, ושמו היה אז כשם סרט האנימציה: Fantastic Planet.
פייר פירו, רופא שיניים במקצועו, היה סופר מדע בדיוני פעיל למשך זמן קצר, בין השנים 1959-1956, שבמהלכם פרסם 11 ספרי מדע בדיוני, שזכו להצלחה גדולה בצרפת, ונחשבים לקלאסיים.
הוא חזר לכתוב מדע בדיוני ב-1977, אז פורסם ספר נוסף שלו, ולאחר מכן פרסם עוד כמה סיפורים קצרים, אבל הפסיק לכתוב רומנים, לצערם של מעריציו המרובים בצרפת.
הוא לא נשכח גם לאחר מותו, ונחשב עד היום לאחד מסופרי המדע הבדיוני הצרפתים המעולים ביותר. כל 12 ספרי המדע הבדיוני שלו עובדו בצרפת בעשור השני של המאה ה-21, בין 2012 ל-2020, כל אחד לכמה אלבומי קומיקס, מה שמעיד על הצלחתו הגדולה עד היום.
על-פי אחד מספריו האחרים, The Orphan of Perdide, נוצר ב-1982 : Les maîtres du temps סרט אנימציה נוסף בידי רנה לאלו, במאי כוכב פרא. סרט זה שנקרא באנגלית The Masters of Time (1982) – התפרסם גם הודות לציוריו, שצוירו בידי הקומיקסאי הצרפתי המפורסם ג’ין גיראוד הידוע בכינויו “מוביוס”, עוסק בפרדוקסים של מסע בזמן.
עבור הגרסה האנגלית שלו, עובד התסריט בידי סופר המדע הבדיוני היהודי אייזק אסימוב, אבל הוא ידוע פחות מכוכב פרא.
הספר פורסם כאמור ב-1957, שנה לאחר המרד ההונגרי נגד רוסיה, ובזמן שצרפת הייתה עסוקה במלחמה באלגי’ר נגד המורדים האלג’יראים, ויש להניח שכל הדברים האלה עמדו לנגד עיניו של המחבר, שמן הסתם גם זכר היטב את המאבק נגד השלטון הנאצי במלחמת העולם השנייה.
הסרט בוים בידי הצרפתי רנה לאלו, אבל צויר בצ’כוסלובקיה, בבימויו של האנימטור והסופר היהודי רולנד טופור, שנעצר למשך זמן רב בעקבות הפלישה הרוסית לצ’כוסלובקיה, שמן הסתם השפיעה גם היא על אווירת הסרט הסופי, המתאר מאבק קשה בין שני גזעים ובין שתי תרבויות שאחת מהן מתייחסת אל השנייה כאל חיות מחמד או כאל מזיקים שיש להשמידם.
יש להניח שהאנימטורים בצ’כוסלובקיה חשבו על הפלישה הרוסית לארצם בעת שהשלימו את הסרט, ובמידה מסוימת הוא אלגוריה גם על כך.
כאמור, זכה הסרט בכבוד גדול, והוענק לו פרס מיוחד בפסטיבל קאן בשנת 1973, דבר שלו לא זכה קודם שום סרט אנימציה מדע-בדיוני.
כיום הוא מפורסם הרבה יותר מהספר. סביר להניח שהסיבה שהספר תורגם לבסוף לאנגלית, היא בראש ובראשונה בשל הפרסום של הסרט.
עטיפת התרגום לאנגלית של הספר הצפרתי משנת 2010 .שנקרא על שמו של הסרט המצוייר באנגלית.
הסרט מתאר כוכב אחר וחיייזרי עם סוגים שונים ומשונים של יצורים חיים שבו ישנם שני גזעים מפותחים : הדראגים הענקיים והמפותחים השולטים בעולם ובני האדם הזעירים בהשוואה שמתברר שנחטפו מעולמם המקורי ,כדור הארץ, והובאו לעולם הזר כסוג של חיות מחמד.
גיבור הסיפור הוא טאר, שמגודל כחיית מחמד, ונמלט מהנערה שהוא חיית המחמד שלה. הוא מוצא את דרכו לשבט “פרא” של בני אדם, והופך למנהיגם. הודות לאינטליגנציה הגבוהה שלו הוא מלמד את שבטו איך להילחם בדראגים החייזרים, וכיצד לעמוד במתקפות ההכחדה שלהם.
לבסוף הדראגים מגיעים למסקנה שלא יוכלו להשמיד את בני האדם, מושג הסכם אי-לוחמה בין שני הצדדים, ובני האדם עוברים לטרה, כוכב אחר שנקרא על שמו של טאר, ובו יחיו מכאן ואילך.
ב-1973, כשהוקרן הסרט לראשונה בישראל, היה עליו לעבור את אישור הצנזורה, שלבסוף ניתן אבל בחוסר חשק מסוים.
קראו את האישור באתר ארכיון המדינה כאן
צפייה בסרט היום מזכירה לנו את מלחמת רוסיה-אוקראינה, שבה אימפריה כובשת שטחים של אוכלוסייה, שאותה היא מחשיבה כנחותה, אם כי כמובן יש דוגמאות רבות אחרות.
מה שמרשים בסרט יותר מכל, הוא התיאור של העולם החייזרי המוזר באמת, של הצמחים ושל בעלי החיים המוזרים והמפחידים שבו.
אך העלילה של מאבק בין שתי תרבויות היא על-זמנית, וכדאי לצפות בסרטים מסוג זה, ובסרט זה, בגלל האנימציה, אבל גם בגלל העלילה.
צפו בסרט אנימציה “שליטי הזמן : על פי ספר אחר של סטפן וול בבימוי במאי “כוכב פרא”:
נזכר , ראיתי סרט זה . הוא הוקרן בקולנוע דן. סרט קודר למדי , בעל איפיונים סוריאליסטיים ,. הסרט הוא אלגוריה על עולמנו. הסרט דובר צרפתית והוא למיטב זכרוני הופק על ידי במאי צ’כי.
Yuval Welis בפייסבוק:
מעניין שהצנזורה עשתה בעיות, אבל הטלוויזיה החינוכית באמצע השמונים הקרינה אותו מספר פעמים… בשעות היום.
אגב האנימציה שם (בעיקר עיצוב הדמויות הכחולות) קיבלה מחווה בולטת בקטע הפתיחה בסרט ‘ואלריאן ואלף העולמות’ של לוק באסון.
עוד מצויירים צ’כים (ואולי גם פולנים) עברו בערוץ 1 ברצועת הערב בתחילת השמונים. המגע המיוחד הורגש.
מצער שהוא לא עובר בסנימטקים. חוויה גדולה ודי טריפית – כמו כמה מצויירים שהופקו אז באירופה (‘אלגרו נון טרופו’; ‘טארזון’) ואמריקה (‘פריץ החתול’). שיא היצירתיות של אז… שלא חזר.
שווה לציין שהיו מעט מאוד סרטים מצויירים למבוגרים מכל סוג לפני “כוכב פרא”. וכדאי לזכור שהסרט החל להעשות עוד לפני 1968.
והיו אז הרבה פחות סרטים משהיו בראשית שנות השבעים כשהושלם.
מה שהיה באנימציה בקולנוע היו בעיקר סירטי וולט דיסני לילדים.
הסרטים המצוירים הבולטים למבוגרים לפני “כוכב פרא” הם “חוות החיות ” על פי ספרו של אורוול שנעשה בבריטניה ב-1953.
“צוללת צהובה ” המפורסם עד היום של “הביטלס ” שיצא לאקרנים ב-1968 כשכבר עבדו על “כוכב פרא”.
היו כמה סרטים יפניים שלא היו מוכרים במערב.
והיה ב-1972 הסרט המצוייר למבוגרים “פריץ החתול ” שביים רלף בקאשי על פי קומיקס של רוברט קראמב.
וזהו פחות או יותר
בראשית שנות השבעים היתה “התפוצצות” של סרטי אנימציה למבוגרים,ואנימציה שוב לא ניראתה כמיועדת לילדים בלבד.
בשנת 1973 יצאו עוד כמה כאלה לאקרנים ביחד עם “כוכב פרא ” שהחלו לעבוד עליו עוד בסוף שנות השישים.
אבל “כוכב פרא” הוא כנראה המפורסם והמוערך מכולם כיום.
והנה רשימת סרטי האנימציה למבוגרים לפי שנות יצירתם של הויקיפדיה :
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_adult_animated_feature_films
Aharon Hauptman בפייסבוק:
סרט יפהפה ויוצא דופן. מומלץ ביותר. רק חבל שתרגום שמו לאנגלית אינו תואם את המקור הצרפתי.
יצא דיסק מיוחד של הסרט “כוכב פרא” לציון 50 שנה ליציאתו לאקרנים.
https://www.space.com/fantastic-planet-animated-film-50th-anniversary?utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=socialflow&utm_content=space.com&fbclid=IwAR2emj8NaorJK9Lx8whWkRXG1K4oa7qJj1GtZVvKf7S0ARbX-b7RUyFteJQ