אלי אשד, יו"ר יקום תרבות, ממליץ

על הסרט "20 ימים במריופול"

כרזת הסרט 20 ימים במריופול
כרזת הסרט 20 ימים במריופול

הסרט "20 ימים במריופול" הוא סרט תיעודי מצמרר ואולי המצמרר ביותר שראיתי אי פעם, לצד סרטים על השואה, שהוקרן בפסטיבל הסרטים התיעודיים דוק-אביב.

צוות הסרטה בראשות הבמאי מסטיסלב צ'רנוב נסע לעיר מריאופול באוקראינה, וחי שם במשך שלושה שבועות בזמן שהרוסים צרו עליה תקפו אותה הפגיזו אותה הפציצו אותה.

הסרט מביא סצינות מהעיר מהחיים בין הנפגעים מהפגועים והפגועים. הוא מביא חוויות שהאימה שבהן היא לא תתואר.

ישבתי מכווץ לחלוטין ומסתכל בזיעה קרה.

אי אפשר לא להעריץ את אומץ הלב של יוצרי הסרט שהיו שם כשכל זה קורה וצילמו, עד שנמלטו כדי לספר את הסיפור בסרט הזה.

כיום מריאופול היא עיר כבושה בידי הרוסים, אבל מצפה בקרוב מאוד למתקפת נגד אוקראינית ואז הכל יחזור על עצמו מחדש.

הסרט לסיכום הוא יותר מפחיד מכל סרט אימה שהיה אי פעם.

חובה על כל אחד לצפות.

לצפיה במקדימון הסרט:

חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה

על המופע "ונטו"

כרזת המופע ונטו
כרזת המופע ונטו

"ונטו  VENTO" זהו מופע לילדים על קיימות למען השמירה על כדור הארץ, המתמקד בהיבט אחד – הגברת המודעות לנזק הסביבתי של השימוש בשקיות פלסטיק חד פעמיות.

הגיבור "ונטו" מגיע מכוכב לכת נכחד לכדור הארץ, הנמצא גם הוא בסכנה, כדי להציל אותו. השם "Vento" נגזר מהמילה האנגלית ventilation , שפרושה "אוורור", ואומנם המופע מתקיים בסיוע עשרות מאווררים ומפוחים, המוצבים על הבמה ומזרימים אוויר בדמויות מתנפחות.

המופע, מבית היוצר של אילן עזריאל, בבימויו של אודי גוטשלק, מוצג על הבמות בכל חלקי הארץ מאז 2021, וזכיתי לראותו בחיפה ביום כדור הארץ הבינלאומי ב- 22.4.2023.

שקיות הפלסטיק מוצגות כאויבות הגדולות של כדור הארץ, ומטרתו של ונטו הגיבור היא לנקות את הסביבה מהמפגע הזה, ובאופן סמלי, לתפוס את שקית הפלסטיק הסוררת האדומה המתעופפת סביבו על הבמה במהלך המופע. הילדים הרבים באולם מעודדים את ונטו, מצביעים על השקית, ושמחים מאוד, כשוונטו אכן מחזיק בה בסיום המופע.

ונטו תפס את השקית האדומה
ונטו תפס את השקית האדומה

המופע חווייתי. השקיות מוחשיות וצבעוניות. יש חסרונות גם לשקיות הנייר, שקדמו לפלסטיק, וחזרו לאחרונה. הן תופסות יותר נפח אשפה, תהליך ייצורן צורך יותר אנרגיה, הן פחות ניתנות לשימוש חוזר כי הן נקרעות ונרטבות. אך זה מה שטוב: הן נמסות במים, וכך לא מסכנות חיות ימיות, הסובלות העיקריות משקיות הפלסטיק. הפגיעה בחיות המים מודגמת יפה במופע. מוצגת אילוסטרציה של מי האוקיאנוס המזוהמים.

האוקיאנוס המזוהם במופע ״ונטו״
האוקיאנוס המזוהם במופע ״ונטו״

מראים כיצד חיות הים בולעות את השקיות.

צב ים בולע שקית פלסטיק, המחשה במופע ״ונטו״
צב ים בולע שקית פלסטיק, המחשה

ותמנונים מסתבכים בשקיות. תמנון ענק אדום ניצב על הבמה, ושולח את זרועותיו אל עבר הילדים שאוחזים בהן בהתלהבות.

ילדים עם התמנון ב״ונטו״
ילדים עם התמנון ב״ונטו״

ברקע נשמעת הקריינות המשכנעת בקולו הרועם של אלי גורנשטיין, בה נמסרות עובדות על הנזק הסביבתי של השקיות. בין היתר נאמר שהשקיות הומצאו לפני 85 שנה. זה נשמע לי לא מדויק ושלח אותי לבדיקה במרשתת. ואכן, הפטנט נרשם בשנת 1965, לפני 58 שנים בלבד, ע"י המהנדס סטן גוסטב תולין (Sten Gustaf Thulin).

בסוף המופע חולקו סלי קניות רב פעמיים, לעידוד השימוש בהם, ולא בשקיות החד פעמיות, כמסר לילדים ולמבוגרים, שבאו איתם.

שקית ונטו רב פעמית
שקית ונטו רב פעמית

בזמן המופע נעשה שימוש יצירתי מרהיב בדמויות מתנפחות בגדלים שונים.

יפה במיוחד האדם הענק, שמפאת גודלו אינו יכול להזדקף על הבמה, ומבחינה סמלית נראה כורע בהוקרה בפני הטבע, כשעליו מוקרנות תמונות מגוונות מחיינו על הכדור הזה. שיימשכו!

תמונות מוקרנות על גבי אדם המשמש כמסך במופע ״ונטו״
תמונות מוקרנות על גבי אדם המשמש כמסך במופע ״ונטו״

ראו מעין "קדימון" למופע כאן:

הפוסט הקודםהו קודס (ירושלים) / פרחאת פרחאת – השיר השבועי עם אילן ברקוביץ׳
הפוסט הבאמערכות איבר על שבב -Organs-on a Chip – ביקור במעבדתו של ד"ר בן מאיר מעוז
סופר, מרצה ובלש תרבות. פרסם את הספרים "מטרזן ועד זבנג" - סיפורה של הספרות הפופולארית הישראלית" ("בבל", 2003) ו"הגולם -סיפורו של קומיקס ישראלי" עם אורי פינק ("מודן", 2003). פרסם מאמרים רבים בעיתונות, בכתבי עת וברשת בנושאי ספרות ותרבות פופולארית, מדע בדיוני, קומיקס ועוד.
בוגרת האוניברסיטה העברית במתמטיקה ומדעי המחשב, ומוסמכת הטכניון במתמטיקה. עובדת בתעשית המחשבים. למדה בסדנאות לשירה בהנחייתם של דליה רביקוביץ, רבקה מרים, ויעקב בסר. פרסמה ארבעה ספרי שירה: "השקת ספינת צפייה" (2008), "התנסויות" (2012), "בעזרת חברים" (2016), "כח משיכה" (2020). מתרגמת שירים מרוסית ומאנגלית, מפרסמת רשימות ביקורת על ספרי שירה, על סרטים, ועל הצגות תיאטרון. יוזמת ומנחה אירועי שירה.
תחומי הענין הספרותיים שלי מאז ילדותי היו מדע בדיוני ופנטזיה, בתחילת המאה ה-21 גיליתי מחדש את הקומיקס, ובפרט את המנגה והאנימה. קיבלתי תואר ד"ר בפיסיקה מאוניברסיטת תל-אביב, בתחום האסטרופיסיקה. אך מאז שנת 2000 אני עוסק בתחום הסביבה, במסגרת בית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל-אביב. כמו כן, עבדתי במרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי שליד אוניברסיטת תל-אביב המתמחה בעתידנות.

השאר תגובה

אנו שמחים על תגובותיכם. מנגנון האנטי-ספאם שלנו מייצר לעתים דף שגיאה לאחר שליחת תגובה. אם זה קורה, אנא לחצו על כפתור 'אחורה' של הדפדפן ונסו שוב.

הזן את תגובתך!
הזן כאן את שמך

9 − שמונה =