לציון שבוע החלל הישראלי, שמתקיים בימים אלו החל מ 29/1/2023, סקירה על הסרט Project Moonbase משנת 1953, לפני 70 שנה.
זהו אחד מסרטי המדע הבדיוני היותר מוזרים אבל גם המעניינים של שנות החמישים, סרט שעל אף עתידנותו נעשה בשחור לבן.
הסרט מעניין כיום גם בגלל מעורבותו של סופר המדע הבדיוני הידוע רוברט היינליין שהיה אחד מכותבי התסריט, אם כי בניגוד לצפוי, ולמקובל אצלו, הרעיון הבסיסי לעלילה לא היה שלו דווקא אלא של המפיק Jack Seaman.
היינליין היה כבר ידוע בהוליווד הודות לסרטו "המטרה הירח" Destination Moon, שתיאר את המסע הראשון לירח ב-1949, ונודע בזכות פעלוליו המרשימים לאותה תקופה, והעובדה שלקח את הנושא ברצינות, והציג אותו בצורה ריאליסטית וכמעט מדעית. למעשה הסרט כל כך רציני ומדעי שהיום הוא משעמם למדי לצפיה.
היינליין ניסה ליצור גם סרטים נוספים, וקיבל פנייה מהמפיק Jack Seaman, שהציע שהם יצרו ביחד סדרת טלוויזיה שהייתה אמורה להיקרא THE WORLD BEYOND. הסדרה היתה אמורה להתבסס על עיבודים של סיפורים של היינליין שהופיעו במגזינים ובספר "הגבעות הירוקות של הארץ" ( ספר שתורגם לעברית ) , רובם ככולם מתרחשים בעתיד הקרוב במסגרת ה"היסטוריה של העתיד" שאותה יצר היינליין, שמתארת את יציאת המין האנושי מכדור הארץ לחלל.
הוסכם שכל פרק יפתח בהרצאה כביכול של מרצה בעתיד, שמציג את הסיפור לפני סטודנטים כאפיזודה מההיסטוריה של המין האנושי בדרכו אל הכוכבים.
זה היה רעיון מוצלח ביותר שחבל שלא הוגשם.
בסופו של דבר הוחלט שהפיילוט שנוצר עבור הסדרה, והיה סיפור נפרד בפני עצמו, יוקרן כסרט קולנוע. חבל שהסיפור שנבחר בהחלט לא היה מן המרשימים שבין הסיפורים שתוכננו בסדרה.
לזכותו של הסרט אפשר לאמר שכמו בסרט הקודם של היינליין גם כאן ניסו לתאר את המסע לחלל בצורה ריאליסטית למדי, כמובן במסגרת האמצעים המוגבלים שהיו בידי ההפקה. אבל חוץ מהיינליין כל המעורבים בסרט, בצד של הבימוי, ההפקה, והשחקנים, כמעט לא זכורים כיום.
יש להודות בצפייה כיום שהוא דווקא יותר מעניין מהסרט הקודם של היינליין, אם כי לא בהכרח בגלל סיבות שהיינליין היה מתלהב מהן.
הסרט עוסק בשלושה אסטרונאוטים שיוצאים למסע הראשון לירח, שני גברים ואישה (!), ומתרחש בשנה הרחוקה של 1970, למעשה קרוב להפליא למסע המאויש הראשון לירח במציאות.
אחד מהשלישייה מתגלה כמתחזה, סוכן אוייב של "מדינה זרה" (ברית המועצות כמובן, שבעת הפקת הסרט עוד שלט בה הרודן סטאלין, יריבתה אז של ארה"ב במלחמה הקרה, אם כי בסרט נמנעו מלנקוב בשם המפורש). סוכן האוייב מתכנן להשמיד את בסיס החלל של ארה"ב, ויש לחסלו. במהלך הקרב בין האסטרונאוטים, החללית מתרסקת על הירח.
הציבור האמריקני, השמרני בדיוק כפי שהיה בשנות החמישים, ולמען האמת הרושם הוא שגם כיום בעידן הרשתות החברתיות, כלומר אפשר לטעון שזאת דווקא תחזית מדוייקת, מזדעזע: היתכן? גבר ואישה יחיו ביחד על הירח במשך חודשים ללא נישואין?
נשיאת ארה"ב נאלצת להתערב, והפתרון הוא "כמובן" להשיא את השניים.
זאת אגב הפעם הראשונה שתוארה בסרט נשיאה לארה"ב, דבר שגם כיום ב-2023 עוד לא התממש במציאות, אם כי מסעות לירח בהחלט התממשו.
היינליין לא חיבב את הסרט, וגם קהל הצופים לא. "פרויקט בסיס הירח" לא זכה להצלחה בקופות, ונעלם. אבל בשנות התשעים הוא זכה להקרנות חדשות עם הערות לעגניות של שדרנים סרקסטיים.
ובכל זאת: סרט זה הציג לראשונה בקולנוע העולמי נשים בתפקידים חשובים ביותר. בין האסטרונאוטים הראשונים, וכנשיאת ארה"ב. ההצגה של עתיד שבו נשים מחזיקות בעמדות של אחריות מקבילות לאלו של הגברים בהחלט ראויה לציון כשלב נוסף להצגת יחס יותר שוויוני לנשים במדיה.
גם משום כך סרט זה ראוי להיזכר כיום, כאשר נשים תופסות מקום חשוב הן בעולם המסעות לחלל, והן בעולם הפוליטיקה.
צפו במקדימון הסרט:
ובסרט כולו:
ראו גם סרטון ביקורת על הסרט: