חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה
על הסרט "אחרי האהבה"
זהו סרט הביכורים של אלים קאן (Aleem Khan) הבריטי, בנם של מהגר פקיסטני מוסלמי ואישה אנגליה. הסרט, משנת 2020, זוכה 6 פרסים של הקולנוע הבריטי העצמאי, מוצג בבתי הקולנוע בארץ מאז נובמבר 2022.
לאחר השתתפותו בפסטיבל הקולנוע בחיפה בספטמבר 2021, הוקרן הסרט באופן חד פעמי בסינמה קפה עממי ב-30.12.2021, בליווי הרצאתו של אסף רגב, מזרחן מומחה למשפט מוסלמי, לאיסלאם קלאסי, ולמזה"ת מודרני. בתחילת הרצאתו דיבר רגב על "אוריינטליזם" (Orientalism), ספרו משנת 1978 של אדוארד סעיד, חוקר הספרות הפלסטיני-אמריקאי, המותח ביקורת כלפי תפיסת העולם הערבי ע"י מזרחנים מערביים. גם דמות המוסלמי בסרטים מערביים מעוצבת כקיצונית: גברים אלימים, נשים אומללות, משוללות זכויות.
לעומת זאת בסרט "אחרי האהבה", המבוסס במידה רבה על סיפורו האישי של אלים קאן, התסריטאי והבמאי, האיסלאם הוא קיומי. מרי חוסיין, הדמות הראשית בסרט, אישה אנגליה, הנשואה למהגר פקיסטני שהתאסלמה למענו, בחרה באיסלאם כדרך חיים, וממשיכה בה, גם לאחר מותו הפתאומי של בעלה בתחילת הסרט.
הסרט מרשים מאוד, ייחודי מבחינות רבות, וגם כמעט שנה לאחר הצפייה בסרט, אני זוכרת אותו היטב. הדמות הראשית היא אישה מלאה, אנגליה מוסלמית, המשוחקת נפלא על ידי ג'ואנה סקנלן, אשר זכתה על תפקידה בסרט לפרס באפט"א (BAFTA Film Awards) היוקרתי של האקדמיה הבריטית לקולנוע והטלוויזיה, המקביל לפרס האוסקר.
מרי גרה בצד האנגלי של מצר דובר, ממול לעיר הצרפתית קאלה. הצוקים הלבנים של דובר, חציית התעלה מצד לצד, ומראה התמוטטות הצוקים לים מהצד האנגלי, המתרחשת לאיטה, ומרחיבה את התעלה, נחרתים בזיכרון.
מרי כואבת את מות בעלה האהוב, וניתחת עליה עוד מכה: מסידור חפציו האישיים היא מגלה שלבעלה אחמד, אשר עבד כקפטן המעבורת, שחצתה את תעלת למאנש בין דובר לקאלה, ונעדר מביתו באנגליה לרגל עבודתו, הייתה זוגיות עם אישה צרפתייה. מרי נחושה לפגוש את ז'נבייב הצרפתייה, וללמוד על מערכת היחסים שהייתה לה עם בעלה.
כשמרי, עטויית חיג'אב, מגיעה אל פתח ביתה של ז'נבייב, זו חושבת שמרי היא עובדת משק בית, שנשלחה לעזור לה באריזה לרגל מעבר דירה. בתחילה מרי היא בגדר "אורח לרגע רואה כל פגע", ועם הזמן מפגינה נוכחות תרתי משמע, מבלה זמן איכות עם בנו המתבגר של בעלה. מרי אימהית, נינוחה, פתוחה להקשבה, לעומת אימו הצרפתייה המתוחה והתזזיתית. הנער המתבגר, בתהליך של הגדרת זהותו, מתעניין בחייו של אביו, שואב בצימאון מידע על אביו מסיפוריה של מרי, ומצד שני עוזר לה לעבד את האבל.
אחמד חוסיין, בעלה של מרי, הוא הגיבור הנוכח-נפקד של הסרט. יש לשים לב שאמנם הוא חי חיים קצרים, אך הספיק להגשים משאלת-אנושות רווחת "לחיות יותר מפעם אחת". הוא חי עם שתי נשים, בשתי ארצות, ובכפל-אורחות חיים: במשפחתו הצרפתית אחמד ניהל חיים חילוניים, על כך יעידו חולצותיו "האזרחיות", שנותרו מיותמות בארון הבגדים הצרפתי שלו, והפתעתו של בנו הצרפתי לנוכח אכילת פיתה טבולה מסורתית, אותה הדגימה מרי המוסלמית.
רשימה יפה. אהבתי את הסרט שהוא קטן אבל גדול