חגית בת-אליעזר, שגרירת יקום תרבות לאירועים, ממליצה על
ההצגה ״במערכה האחרונה״ – לזכרו של ניקו ניתאי
אלה ימי הקורונה של מרץ 2020: שיתוק של רוב הפעילות האנושית ובפרט זו התרבותית.
וזאת ההשתלשלות מבחינתו של תיאטרון קרוב בניהולו של ניקו ניתאי: במוצ”ש 14 למרץ התיאטרון הודיע לידידיו-מכותביו: “קהל יקר, לאור ההנחיות החדשות, אנו נאלצים להפסיק את כל פעילות התיאטרון עד להודעה חדשה”.
ביום חמישי 19 למרץ הגיע המסרון: “גם לכם מגיעה תרבות! הערב ׳יוצאים׳ להצגה בתיאטרון קרוב. החלטנו להעלות הצגות שלמות לערוץ היוטיוב שלנו.”
ביום שני 23 למרץ תיאטרון קרוב הודיע בעצב גדול ועמוק על פטירתו של ניקו ניתאי, שחקן ובמאי תיאטרון, פורץ דרך וחלוץ בתיאטרון השוליים הישראלי, מייסד תיאטרון קרוב ותיאטרון הסמטה, שהלך לעולמו בגיל 88. מירב יודילביץ, עיתונאית ומבקרת תרבות, כתבה “יש משהו סימבולי בלכתו של ניקו ניתאי עם סגור התיאטרון שהיה לו חמצן ומרחב חיים.”
אהבתי את ההצגות של תיאטרון קרוב, ובפרט אלה, בהם ניקו ניתאי שיחק, וכתבתי עליהן: על “הנפילה” על פי אלבר קאמי בשנת 2018, ועל “המלך ליר” בשנת 2019.
לזכרו של ניקו ניתאי ראיתי בערוץ היוטיוב של תיאטרון קרוב את ההצגה ״חמישה אקדחים״, שנקראת גם “במערכה אחרונה”. ניקו ניתאי, בן ה- 80 בסרט הוידאו של ההצגה, נראה במלוא תפארתו. ההצגה היא עיבוד גמיש וחדיש שעשה ניקו ניתאי לחמישה מחזות של אנטון צ’כוב: “איוונוב”, “פלטונוב”, “השחף”, “שד היער”, ו”הדוד וניה”, בהם נשמעת יריית אקדח במערכה אחרונה. ההצגה מתחילה מהמערכון “שירת הברבור”, גם הוא מאת צ’כוב, על שחקן קשיש שנשכח בתיאטרון במסיבת יום הולדתו. ניקו ניתאי הדומיננטי בהצגה, נותן מקום נרחב לצוות שחקנים צעירים, וניכר שהם נלהבים לגלם תפקידים נחשקים במערכות האחרונות של מחזותיו של אנטון צ’כוב הדגול, לו הם מודים בסיום ההצגה.
ההצגה זכתה לביקורת אוהדת של מיכאל הנדלזלץ – מבקר התיאטרון הוותיק והמשפיע, שכתב שנים רבות בעתון “הארץ”, פרש לפני 3 שנים, ובימים אלה מציין את יום הולדתו ה-70.
צ’כוב מעורב גם בפוליטיקה הישראלית. אפשר לקוות לשר/ת תרבות וספורט נאור/ה בממשלת האחדות המתהווה, כזה שלא יתגאה באי-קריאה, ושעם חלוף הקורונה יקדם את שני התחומים שבאחריותו.