ביקורת מאת אלי אשד על ההצגה 'הודיני – הילד שחשב מחוץ לקופסה' של 'תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער'
תקציר הההצגה:
דרמה מרגשת עפ"י סיפור חייו של הקוסם האגדי. הודיני הנער חי עם הוריו בעוני גדול. כשמופע קסמים מגיע לעיר, הוא נלכד באהבת הקסמים ובכוחה של האשליה וחייו משתנים לנצח. כנגד כל הקשיים והמכשולים, הודיני ממשיך בשלו ולא מפסיק להאמין, עד שהוא מוכיח שקסמים אכן יכולים לקרות לנו.
יוצרים: מחזה: שירילי דשא, רועי שגב בימוי: רועי שגב שחקנים: איתמר שרון, איתן צלניק, ענת פדרשניידר, מאי מלר, עמרי רווה, הראל מוראד, אדי אלתרמן
ההצגה על הקוסם הודיני בתיאטרון אורנה פורת, המיועדת לגילאי 6–12, בהחלט ממלאה את המשימה הקשה לרתק ולהקסים את הילדים בעלי הקשב המוגבל מאוד, וגם אותי.
גיבור ההצגה הוא המפורסם בכל קוסמי הבמה (לפחות עד אורי גלר שבמשך תקופה זכה בפרסום עולמי מקביל) ומי שהפך לאייקון של התחום כולו הוא אריק וייס הידוע יותר בכינויו הארי הודיני.
עשרות ספרים נכתבו על חייו של הצעיר היהודי מהונגריה שהפך (בארה"ב) למפורסם שבקוסמי תבל, וגם הופקו עליו כמה וכמה סרטים – חלק מהם עובדתיים ואחרים בדיוניים ( בהם גם ספר שנכתב בידי לא אחר מאשר ויליאם שטנר קפטין קירק ב'מסע בין כוכבים'). יש בהם העוסקים רק בקשריו המוזרים מאוד עם יוצר שרלוק הולמס ארתור קונן דויל שבניגוד להודיני – שזלזל בכל הטענות על העל טבעי והפריך כל טענה כזאת שנתקל בה – האמין ברוחות ובעל טבעי. השניים ניסו לשכנע אחד את השני באמינות טענותיהם ללא הצלחה.
מחבר סיפורי שרלוק הולמס עם הקוסם הארי הודיני
יש עליו אפילו ספר ילדים ישראלי שנכתב בידי כותב עברי אלי זהבי (כנראה שם בדוי של אלישע בן מרדכי).
כותב שורות אלו אגב נתקל בשמו של הודיני במאמר שכתב עליו המשורר פנחס שדה בשם יריב אמציה שממנו נראה ששדה העריץ את הודיני.
ספור ההצגה הוא לא על הודיני הקוסם המפורסם שעליו נאמרות רק כמה מילים בסרטון, כנראה מ"יו טיוב". ההנחה היא מן הסתם שהילדים יחפשו עליו בגוגל כדי לדעת יותר. ההצגה עוסקת באיך ילד נהיה לקוסם. ואכן, מרבית הקוסמים הידועים החלו להתעניין בעולם הקסמים בהיותם ילדים או בנעוריהם. לפעמים בהשראת קוסם שצפו במופע שלו ולפעמים בהשראת ספר שקראו על קסמים ועורר את עניינם בנושא. יכול להיות שגם ההצגה הזאת תוכל לעורר את עניינם של ילדים או של ילדות בקסמים ובאשליות.
אריך וייס ונערים אחרים ושוטר הונגרי בסצינה שכמו לקוחה מהספר 'הנערים מרחוב פאל'
הסיפור שמובא לפנינו מן הסתם הוא פרי המצאתם של המחזאים אבל אין זה משנה. משהו כמו זה היה יכול לקרות. שלא במקרה האווירה מזכירה את זאת בספר הילדים ההונגרי המפורסם של פרנס מולנר 'מחניים' או 'הנערים מרחוב פאל' (1906), שאכן מתרחש בהונגריה בדיוק בסביבה ובתקופה שבהן גדל הנער אריך וייס.
בהצגה הנער היהודי אריק וייס פוגש את הקוסם הצרפתי המפורסם רוברט הודין (דמות תיאטרלית וגם נרקיסיסטית המוקסמת מעצמה ומרשימה ביותר, כראוי), מוקסם מתעלולי הקסמים שלו ומחליט להיות עוזרו.
הדמויות בהצגה 'הודיני'
בדרך עליו להתמודד עם יריב שמנסה לגנוב את תעלולי הקסמים שהוא ממציא ומוצא דרכים להשתחרר ממנעולים מאזיקים ומארגז סגור בתוך דקה אחת. בהמשך הוא מתאהב באחותו של הנער היריב ולא פחות חשוב מכך זוכה לכבוד מהקוסם הגדול רוברט הודין. הוא סולל את דרכו בחיים כקוסם שיהפך לגדול הקוסמים או לכל הפחות הידוע שבהם.
הקשר בין אריק והנערה בס שהופכת לעוזרת שלו ולאשתו במציאות מספק את הצד הרומנטי. אינני יודע כמה זה עניין את הילדים הצופים – הילד שישב לידי נראה חסר סבלנות ורצה שימשיכו עם מופע הקסמים בזמן שהנער והנערה מגלים ניצני משיכה זה לזו על הבימה – אבל ילדים אחרים נראו מתעניינים.
אילו זאת הייתה הצגה למבוגרים הייתי ממליץ לשים דגש יותר על הקונפליקט בין אריק ואימו, אשת הרב, שלא התלהבה כלל מהחלטת הקריירה של בנה, אבל נאלצה לקבל אותה מחוסר ברירה; תיאטרון לילדים לא יכול להציג קונפליקט אמיתי בהצגה שאליה באים הורים עם ילדיהם.
רוברט הודין האמיתי
השחקן הטוב ביותר היה השחקן שגילם את רוברט הודין, הקוסם הצרפתי הגרנדיוזי השרמנטי והנרקיססטי, האיש שאריק וייס רוצה להיות יום אחד כמוהו בדיוק רק הרבה יותר. חבל שהופיע מעט מאוד בהצגה.
אריק וייס לא פגש אותו במציאות אבל בהחלט קרא את ספריו וקיבל מהם השראה וזה היה רעיון טוב להציג מפגש בין השניים. קהל הילדים שלידי היה מרותק ונראה לי שגם המבוגרים התעניינו – היה שקט מוחלט ואיש לא הפריע אז הצגה טובה.
המסר של ההצגה – על אדם לעשות הכול כדי להגשים את חלומו – דיבר בהחלט אל הצופים הקטנים והגדולים בהצגה. מומלץ לילדים קטנים וגדולים משני המינים, וגם להוריהם.
צילום: כפיר בולוטין
ראו גם: אתר ההצגה